Pyhä-Luoston patikointireitit

29.9.2024
Karhunjuomalammen päivätupa on suljettu toistaiseksi kaasukeitinonnettomuuden takia. Pihalla olevat kaksi laavua palvelevat asiakkaita normaalisti.

Reittien lähtöpisteet

Luontokeskuksen rakennus. Taustalla metsää.

Luontokeskus Naava Pyhätunturissa, puiston eteläosassa. Luontokeskukselta seurataan aluksi ruskeapohjaisia kansallispuistoon opastavia metalliviittoja. Kansallispuistoon saavuttaessa reittien varsilla olevat viitat opastavat taukopaikoille. Viitoissa olevat kilometritiedot ovat tasomittoja, todelliset etäisyydet voivat olla hieman pidempiä erityisesti suuria korkeuseroja sisältävillä reiteillä. Nimetyt reitit Poropolkua lukuunottamatta on myös merkitty omien tunnusväriensä mukaisilla neliön muotoisilla merkeillä puihin tai tolppiin.

Luoston Portti Luostolla, puiston pohjoisosassa. Reittien varsilla olevat viitat opastavat taukopaikoille. Viitoissa olevat kilometritiedot ovat tasomittoja, todelliset etäisyydet voivat olla hieman pidempiä erityisesti suuria korkeuseroja sisältävillä reiteillä. Nimetyt reitit on myös merkitty omien tunnusväriensä mukaisilla neliön muotoisilla merkeillä puihin tai tolppiin.

Rykimäkeron pysäköintialue Pyhä-Luosto tien varressa, puiston keskiosassa

Luostonloman pysäköintialue, Luosto-Torvinen -tien varressa, puiston pohjoisosassa

Muut kartat

""

Tämä kartta sisältää sekä kesä- että talvireittejä. Osa "polku" -merkinnällä varustetuista reiteistä on latupohjaa,  joka soveltuu huonosti patikointiin. Katso tarkemmin kesä- ja talvireittivaihtoehdot reittikartoistamme.

Helppokulkuiset reitit

Tunturiaavan luontopolku, 7 km, rengasreitti

""

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2-3 h
Helppo sorastettu ja pitkostettu reitti 
 
Tunturiaavalta on kansallispuiston parhaat panoraamanäkymät Pyhä-Luoston tunturijonon eteläisimmille huipuille.
 
 
Pitkospuiden risteyskohdassa on opasteviittoja. Taustalla tunturimaisemaa.
 

Lähtöpiste

Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473'
ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m. 
 

Retkeilyrakenteet

Tiaislaavulla (retkikartta.fi) kuivakäymälä ja liiteri, Isokurun kodalla (retkikartta.fi) liiteri, laavu ja esteetön käymälä (imusäiliöllinen, ei kompostoiva). Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää

Suoalueella kiertävän pitkospuureitin varrelta on vaikuttavat näkymät tuntureiden ketjulle. Tunturiaavalla ollut lintutorni on purettu sen huonon kunnon vuoksi (päivitetty 19.10.2023).
 

Reittiselostus

Reittimerkintä: siniset neliöt puissa
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
 
Luontokeskukselta alkava reitti seuraa ensin ruskeapohjaisten kansallispuistoviittojen opastamana 600 metriä Pyhäntien vierellä kulkevaa asfaltoitua kevyen liikenteen väylää. Kerontien risteyksen kohdalla reitti kääntyy kohti kansallispuistoa, jonka jälkeen kuljetaan sorastettua polkua Isokurun taukopaikalle päin. Ennen taukopaikkaa polulta erkanee sinisin neliön merkitty Tunturiaavan luontopolku ja risteyskohdassa on myös viitta osoittamassa kohti Tiaislaavua.
 
Luontopolku vie kulkijan keskelle tuoksuvaa suoluontoa, jota reunustaa hieno tunturiketju. Polku kulkee osin vaihtelevassa kangasmetsämaastossa ja sillä on jonkin verran korkeuseroja ja rappusia jyrkimmillä osuuksilla. Reittiosuus suolle on pitkostettu.  Tunturiaavalla ollut lintutorni on purettu sen huonon kunnon vuoksi. Myös pitkospuut ovat paikoin huonossa kunnossa. Reitin voi kiertää normaalisti, olethan kuitenkin varovainen pitkoksilla (päivitetty 19.10.2023). Tiaislaavulla (retkikartta.fi) voi levähtää, syödä eväitä, tarkkailla seurallisten kuukkelien toimintaa tai ihailla revontulia pimeän aikaan. Tiaislaavulle pääsee kohtuullisen helposti myös lastenrattaiden kanssa.
 
Matkaan voi lähteä myös sulan maan aikaan puiston rajalta rinnealueen laidasta (retkikartta.fi).
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.0935' lon: 27° 14.0685' ETRS-TM35FIN P: 7433432m I: 510213m.  
 
Syksyisellä suolla pitkospuut. Taustalla tunturit ja pilvipoutainen taivas.

Huomioitavaa

Lintutorni on purettu turvallisuussyistä sen huonon kunnon vuoksi. Myös pitkospuut ovat paikoin huonossa kunnossa. Reitin voi kiertää normaalisti, olethan kuitenkin varovainen pitkoksilla (päivitetty 7.9.2023)Kevättulvan aikaan suosittelemme kumisaappaita tai pitkävartisia vedenpitäviä vaelluskenkiä. Kesäaikaan reitin pystyy kulkemaan vaikka tennareissa. Reitillä on useassa kohdassa metalliritiläaskelmaisia portaita. Metalliaskelmien reunassa on koiria varten kapea laudoitus, lukuunottamatta lähinnä Tunturiaapaa olevia lyhyitä portaita, joiden osalta koirat pääsevät kulkemaan niiden vieressä.
 

Poropolku, 7 km, rengasreitti 

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2-3 h.

Helppo, mutta paikoin märkä reitti
 
Näe poroerotuspaikka, löydätkö myös vanhan tukkikämpän rauniot?
 
Etualalla hilloja. Taustalla pitkospuut ja metsää.

Lähtöpiste

Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473' 
ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m
 

Retkeilyrakenteet

Tiaislaavu (retkikartta.fi) (100 m Porolaavun risteyksestä) ja Porolaavu (retkikartta.fi), taukopaikoilla kuivakäymälä sekä liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää

 
Syksyisellä suolla pitkospuut. Taustalla tunturit ja pilvinen taivas.

Reittiselostus

Reittimerkintä: puiset tolpat, joissa on sinivalkoiset kävelijäsymbolit
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
 
Reitti seuraa aluksi sinisin neliöin merkittyä Tunturiaavan luontopolkua mutta erkaantuu siltä hieman ennen Tiaislaavua (retkikartta.fi) kaakkoon Porolaavun (retkikartta.fi) suuntaan. Poropolku kulkee aluksi kuivassa kangasmetsässä. Tarkkasilmäinen kulkija voi nähdä pienen suopainanteen reunalla vanhan tukkikämpän rauniot ja pian niiden jälkeen Pyhä-Kallion paliskunnan poroerotusaidan. Porolaavulta reitti jatkuu suon yli pitkospuita pitkin valaistulle latupohjalle. Latupohjaa kävellen pääsee Kerontien risteykseen ja siitä jatkaen kevyen liikenteen väylää takaisin luontokeskukseen.
 

Huomioitavaa

Reitillä on pitkospuita, mutta märällä säällä polulle voi muodostua märkiä kohtia. Tämä kannattaa huomioida kenkien valinnassa. Poropolku erottuu välillä huonosti maastosta, eikä sillä ole omaa tunnusväristä merkintää kuten useimmilla muilla kansallispuiston patikointireiteillä.
 

Rykimäkurun reitti, 12km, rengasreitti

Esteetön käymälä

Sulan maan aikaan, kulkuaika 3-4 h.
Helppo, osin sorastettu reitti 
 
Reitin varrella näet seudun komeimman rotkolaakson, Rykimäkurun, joka on syntynyt maankuoren repeämäkohtaan toisin kuin muut alueen tunturikurut, jotka ovat jääkauden sulamisvesien uurtamia.
 
Mäntymetsä. Puiden latvojen takaa näkyy tunturi.
 

Lähtöpiste 

Osoite: Rykimäkeron pysäköintialue (retkikartta.fi) Pyhä-Luosto-maantien varrella (noin 19 km Pyhältä Luoston suuntaan, Luostolta n. 5,5 km).  
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 07.1405' lon: 26° 58.8467' 
ETRS-TM35FIN P: 7444644m I: 499169m
 

Retkeilyrakenteet

Rykimäkeron kota (retkikartta.fi) ja tulentekopaikka, Rykimäkurun laavu (retkikartta.fi), Pyhälammen päivätupa ja laavu sekä Lampivaaran laavu (retkikartta.fi), kaikilla taukopaikoilla on kuivakäymälä ja liiteri. Lampivaarassa ja Rykimäkerolla esteetön käymälä. Ota mukaan oma wc-paperi. Lampivaarassa on kahvila, joka on auki ametistikaivoksen (ametistikaivos.fi) ollessa auki. Rykimäkeron talousvesikaivosta saa juomavettä ympäri vuoden.

Nähtävää

 

Reittiselostus

Reittimerkintä: punaiset neliöt puissa
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
 
Pääosin sorastettua polkua oleva helppokulkuinen reitti kiertää kauniiden vanhojen metsien siimeksessä, Lampivaaran ja Pyhälammen taukopaikkojen kautta, ylittäen pariin otteeseen Pyhäjoen. Rykimäkeron pysäköintipaikan ja Lampivaaran välillä on pitkostettuja suo-osuuksia sisältävä luontopolku alueen luonnosta kertovine tauluineen. Reitin varrella on rotkolaakso Rykimäkuru, ja alueen metsissä elää rikas lintulajisto – todennäköisesti reitillä näkee tai kuulee ainakin järripeipon tai leppälinnun sekä kuukkelin. Matkan varrelta on yhteys Pyhä-Luoston retkeilyreitille. 
 

Rykimäkeron kodalle pääsee pysäköintialueelta pyörätuolilla avustajan kanssa sekä lastenvaunuilla. Tämä helppokulkuinen ja tasainen reitti on pituudeltaan 0,7 km/ suunta.

Syksyinen metsäpolku.
 

Huomioitavaa

Pyhälammen päivätuvalta etelään päin lähdettäessä on 75 m teräspitkosta, mutta koirien on suhteellisen helppo kulkea tämän pitkoksen viertä. Rykimäkurun reitti toimii myös maastopyöräilyreittinä.
 

Muut patikointireitit 0-10 km

Ukko-Luoston huippu, 5-6,5 km

Sulan maan aikaan, kulkuaika 3-4 h.

Keskivaativa reitti korkeuserojen vuoksi, reitti sisältää pitkät portaat ja jyrkkiä mäkiä. 

Ukko-Luoston huipulta avautuvat huikeat näköalat ympäröiville tuntureille ja soille. Tutustu myös mielenkiintoiseen Ukko-Luoston maisematupaan!
 
Kivikkoisessa maastossa on puinen lava, jolta avautuvat näkymät kauas vaaroille ja soille. Lavalla on kolme henkilöä.
 

Lähtöpiste

Osoite: Luostonportti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m.
 

Retkeilyrakenteet

Tikkalaavu (retkikartta.fi), jolla kuivakäymälä ja liiteri. Päivätupa Ukko-Luoston maisematupa, jolla imutyhjennyskäymälä ja liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää

Näköalat Ukko-Luoston huipulta, mielenkiintoinen Ukko-Luoston maisematupa.
 

Reittiselostus

Reittimerkintä: sinisiä neliöitä puissa tai tolpissa, Ukko-Luoston portaissa keltaiset ja vihreät neliöt
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
 
Reitti kohti Ukko-Luoston huippua alkaa Luoston portilta kulkien aluksi leveää polkua opastekatosten läpi. Reitti vie tunturin laelle nousevien Ukko-Luoston portaiden juurelle. 575 puupäällysteistä rappusta tuovat kulkijan huipun tuntumaan, josta jatketaan muutamia kiviportaita sekä sorastettua polkua pitkin Ukko-Luoston kivikkoiselle laelle ja sen kauas näkyvälle sääasemalle. Upeat maisemat avautuvat huipulta mm. Pyhän suuntaan, ja puiselta näköalatasanteelta on mieleenpainuva näkymä Pyhälatva-aavalle. Mikäli laskeudut huipulta samaa reittiä takaisin portaiden kautta, tulee edestakaisen matkan pituudeksi 5 km. Jos haluat kiertää koko 6,5 km pituisen rengasreitin, matka jatkuu näköalatasanteelta pohjoiseen kulkien tunturin laen yli Ukko-Luoston maisematuvalle. Tällä päivätuvalla voit viettää taukoa ihaillen näkymiä suurista ikkunoista sekä tutustuen pieneen valomaisemista kertovaan näyttelyyn. Maisematuvalta reitti laskeutuu paikoin jyrkkänä sorastettuna polkuna alas kohti Tikkalaavua. Jyrkimmissä mäissä on polun vieressä vaihtoehtona portaat, joiden metalliritiläaskelmissa on reunassa puiset askelmat koirille. Tikkalaavun risteyksestä voi käydä pistäytymässä Tikkalaavulla (retkikartta.fi), tai palata suoraan takaisin lähtöpaikalle Luostonportille.
 
 
Kaksi kävelijää nousee ylös puisia portaita, jotka mutkittelevat ylös hyvin kivikkoista tunturin rinnettä.
 

Huomioitavaa

Reitin sorastetuilla osuuksilla on useita jyrkkiä mäkiä, joissa pitäväpohjaisista kengistä tai kävelysauvoista voi olla etua. Reitillä tai sen portaissa ei ole talvikunnossapitoa.
 

Karhunjuomalammen reitti, 10 km, rengasreitti

Esteetön käymälä

Sulan maan aikaan, kulkuaika 3-4 h.

Pääosin helppo reitti, paikoin keskivaativa korkeuserojen ja pitkien, jyrkkien rappusrakenteiden vuoksi.

Näe kansallispuiston tunnetuimmat kohteet Isokuru, Pyhänkasteenputous ja Uhriharju. Reitti tarjoaa myös hienon kurkistuksen alueen geologiaan ja menneisyyteen jopa vuosimiljardien taakse.
 
Puinen kävelysilta ja pieni lampi kurun pohjalla.
 

Lähtöpiste

Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
 
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473' 
ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m
 

Retkeilyrakenteet

Isokurun kota (retkikartta.fi) ja Karhunjuomalammen päivätupa; laavut molemmilla taukopaikoilla, kuivakäymälät (imusäiliölliset, ei kompostoivat) ja liiterit. Ota mukaan oma wc-paperi.

Metalliaskelmaiset portaat joissa on puukaiteet laskeutuvat alas kivikkoista rinnettä. On kesä.
 

Nähtävää

Reitin varrella sijaitsevat kansallispuiston tunnetuimmat nähtävyydet IsokuruPyhänkasteenputous ja Uhriharju.
 

Reittiselostus

Reittimerkintä: punaiset neliöt tolpissa ja puissa
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
 
Luontokeskus Naavalta kuljetaan n. 600 metriä Pyhäntien vierellä kulkevaa kevyenliikenteen väylää, seuraten ruskeapohjaisia kansallispuistoviittoja. Kerontien risteyksen kohdalla suunnataan maastoon, jossa punaisin neliöin merkitty polku kulkee vaihtelevassa kangasmetsämaastossa. Isokurun kodan taukopaikalta laskeudutaan portaita pitkin Isokuruun. Kurun pohjalla reitti on leveää, helppokulkuista puupitkosta, jota kuljetaan aina Pyhänkasteenputoukselle asti. Reitin varrella on alueen luonnosta, kulttuurihistoriasta ja geologiasta kertovia opastauluja. Pyhänkasteenputouksen ja -lammen jälkeen noustaan jyrkät, 447-askelmaiset portaat ylös reitin korkeimmalle kohdalle Uhriharjulle. Viihtyisä Karhunjuomalammen taukopaikka on noin puolivälissä reittiä, sieltä matka jatkuu leveänä sorastettuna polkuna Kultakeron pohjoispuolelta, aina hiihtokeskuksen hotellirakennusten ohitse (reitin punaiset neliömerkit loppuvat tässä vaiheessa) ja asfaltoitua Kultakerontien viertä alas luontokeskukselle. Karhunjuomalammen reitiltä on yhteydet Tunturiaavan luontopolulle, Noitatunturin reitille ja Pyhä-Luoston retkeilyreitille.
 
Ihmisiä evästauolla tuvan edustalla.

Huomioitavaa

Reitillä olevissa portaissa on metalliritiläaskelmat, joiden reunassa on koiria varten kapea laudoitus. Isokuru on rajoitusaluetta (retkikartta.fi) ja merkityltä kesäreitiltä poistuminen on sekä luonnon säilymisen, että retkeilijöiden oman turvallisuuden vuoksi kiellettyä. Puupitkokset ja kivet voivat olla liukkaita märällä säällä ja pakkasöiden sattuessa. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa, eikä Isokuruun kulje lumivyöryvaaran vuoksi merkittyä talvireittiä.
 

Muut patikointireitit yli 10 km

Luosto-Yli-Luosto reitti, 8-12 km/suunta

Sulan maan aikaan, kulkuaika 4-6 tuntia

Keskivaativa reitti korkeuserojen ja kivikkoisuuden takia. Paikoin polku on heikosti havaittavissa.
 
Nauti erämaisista tunnelmista, ihaile kaukomaisemia ympäröiville tuntureille ja soille ja tutustu Yli-Luoston vanhaan autiotupaan.
 
Ylhäältä tunturilta metsämaisema. Taustalla kohoavat tunturit.
 

Lähtöpiste

Osoite: Luostonportti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m
 
Matkaan voi lähteä myös Luostonloman P-paikalta (retkikartta.fi). Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 10.3173' lon: 26° 50.8411' ETRS-TM35FIN P: 7450557m I: 493391m. 
 

Retkeilyrakenteet

Tikkalaavu (retkikartta.fi) ja Yli-Luoston autiotupa; taukopaikoilla kuivakäymälä sekä liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää

Kaukomaisemat tunturiharjanteelta, Yli-Luoston vanha autiotupa.
 
Kesäinen metsämaisema.
 

Reittiselostus

Reittimerkintä: puiset tolpat, joissa on sinivalkoiset kävelijäsymbolit sekä punaiset neliöt puissa.

Suositeltu kulkusuunta: reitti on kuljettavissa molempiin suuntiin. Ei rengasreittiä.

 
Luosto-Yli-Luosto -reitti johdattaa sinut henkeäsalpaaviin maisemiin paikoitellen hyvinkin jyrkille ja kivikkoisille tunturirinteille. Kun lähdet Luoston portilta, kulje ensin latupohjaa pitkin pohjoiseen Luostonloman pysäköintialueelle (retkikartta.fi) (tästä voit myös aloittaa retken). Ylitä maantie ja kulje sitten tunturiselännettä pitkin Keski-Luostolle ja edelleen Yli-Luostolle. Luostonojan lähettyvillä Yli-Luoston alarinteellä vuonna 1949 rakennettu Yli-Luoston autiotupa toimii hyvänä taukopaikkana. Tuvan läheisyydessä sijaitseva Luostonoja on reitin ainoa vesipiste (keitä ennen käyttöä). Palatessasi takaisin samaa reittiä matkan pituus kaksinkertaistuu.
 

Huomioitavaa

Reitti ei ole rengasreitti. Polun kivikkoisuuden ja osin jyrkkyyden vuoksi suositellaan hyviä vaelluskenkiä. Ei talvikunnossapitoa.

 

Noitatunturin valloitus, 14,5 km, rengasreitti 

Sulan maan aikaan, kulkuaika 5-6 h.

Vaativa reitti mm. tunturin kivikkoisuuden ja jyrkän nousun vuoksi.
 
Muinaisten metsäsaamelaisten vanha seitatunturi haastaa, mutta palkitsee valloittajansa. Kansallispuiston korkeimmalta huipulta avautuvat upeat maisemat aapasoille ja tuntureille.
 
Tunturin rinne, joka on jyrkkää kivikkoa.
 

Lähtöpiste 

Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
 
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473' 
ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m
 

Retkeilyrakenteet 

Isokurun kota (retkikartta.fi), Oravalammen laavu (retkikartta.fi) ja Karhunjuomalammen päivätupa sekä laavu; taukopaikoilla käymälä ja liiteri, Isokurun kodalla esteetön käymälä (imusäiliöllinen, ei kompostoiva). Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää

Noitatunturin huippu eli Pyhä-Luoston kansallispuiston korkein kohta (540 metriä merenpinnasta), Kuorinkikuru, Uhriharju, Isokuru.
 
Retkeilijän jalat kivien päällä.
 
Reittiselostus
Reittimerkintä: vihreät neliöt puissa ja avotunturissa vihreäpäiset tolpat
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään
 
Aluksi reitti seuraa 600 metriä Pyhäntien vierellä kulkevaa kevyenliikenteen väylää. Reitti kulkee Tunturiaavan luontopolkua ja Karhunjuomalammen reittiä myötäillen Isokurun ohi ja erkaantuu sitten kohti Oravalammen laavua (retkikartta.fi). Polku on kivikkoinen ja juurakkoinen ja siten hidas kulkea. Oravalammen laavun jälkeen alkaa jyrkkä nousu rakkakivikossa Noitatunturin päälle. Huipulta laskeuduttaessa tunturin pohjoispuolta on maasto loivempaa ja muuttuu kivikosta poluksi. Reitti yhtyy Annikinlammella Karhunjuomalammen päivätuvalle vievälle, helppokulkuiselle sorastetulle polulle, ja kulkee Uhriharjun ja Suomen syvimmän kurun Isokurun (220m) kautta takaisin luontokeskukselle. Uhriharjulta laskeutumista Isokuruun helpottaa 447 porrasaskelmaa ja Isokurun eteläpäässä on myös noin 200 porrasaskelmaa. Reitin varrelta on yhteys muun muassa Tunturiaavan luontopolulle ja Pyhä-Luoston retkeilyreitille.
 
Kivikkoisessa maisemassa on portaat, joissa on metalliritiläaskelmat. Koira istuu askelman sivussa olevan laudoitetun osuuden päällä. Taustalla alhaalla näkyy puinen kävelysilta, jossa on köysikaide.
Huomioitavaa
Reittimerkintöjen seuraaminen on haasteellista huonossa säässä, joten suosittelemme Noitatunturin valloitusta vain kirkkaalla ilmalla. Reitti on hyvin kivikkoinen ja tukevat jalkineet ovat suositeltavat. Isokuru on rajoitusaluetta (retkikartta.fi) ja merkityltä kesäreitiltä poistuminen on sekä luonnon säilymisen, että retkeilijöiden oman turvallisuuden vuoksi kiellettyä. Reitin ainoat vesipisteet ovat Oravalampi ja Karhunjuomalampi, lampien vesi on keitettävä ennen käyttöä. Reitillä on metalliritiläaskelmaisia portaita, joissa on reunassa kapea laudoitus koiria varten. Reittiosuudella kohti Oravalampea on n. 70 m teräspitkosta. Puupitkokset ja kivet voivat olla hyvin liukkaita etenkin märällä säällä ja pakkasten sattuessa. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.
 

Luoston vaellusluontopolku, 17 km, rengasreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 6-8 h.

Keskivaativa reitti pituuden, korkeuserojen ja kivikkoisen tunturimaaston vuoksi.
 
Ukko-Luosto -tunturin ympärillä ja huipulla kulkevalla reitillä voit kokea Keski-Lapin luonnon koko kirjon: koskemattomat ikimetsät, laajat aapasuot ja karun kauniit tunturimaisemat.
 
Ylhäältä päin kuvattuna syksyinen suo, jolla pitkospuut. Kaksi retkeilijää ja koira kulkevat pitkospuilla. Taustalla tunturi.

Lähtöpiste 

Osoite: Luostonportti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
 
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m
 

Retkeilyrakenteet

Taukopaikat Tikkalaavu (retkikartta.fi) ja Pyhänlatvan laavu (retkikartta.fi), joilla on kuivakäymälä ja liiteri sekä päivätupa Ukko-Luoston maisematupa, jolla imutyhjennyskäymälä ja liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi. Vuokratupa Yrjölä.

Nähtävää

Luoston ikimetsät, aapasuot, näköalat Ukko-Luoston huipulta, Ukko-Luoston maisematupa.
Kaksi retkeilijää ja koira kävelevät pitkospuita pitkin syksyisellä suolla.

Reittiselostus 

Reittimerkintä: vihreät neliöt puissa
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
 
Luostonportilta alkava reitti kulkee aluksi Tikkalaavun vieritse, nousten leveänä, sorastettuna polkuna Ukko-Luoston pohjoispuolelta korkealle tunturiharjanteelle ja Ukko-Luoston maisematuvalle johtavaan risteykseen. Täältä reitti laskeutuu ajoittain varsin kivikkoisena polkuna upeiden vanhojen metsien maisemiin ja avoimelle Pyhälatva-aavalle, jolla vetisimmät kohdat ylitetään pitkospuita pitkin. Suoalueella kierrettyään reitti nousee Pikku-Luoston vierustan metsien kautta Ukko-Luoston (514 m) puuttomalle laelle, jolla on kauas näkyvä sääasema. Nousu tunturiin on melko loiva, pääasiassa selkeäksi kulunutta, mutta ajoittain kivikkoista polkua. Huipun näköalatasanteelta on komeat maisemat kohti Pyhälatva-aapaa ja jo kuljettua luontopolkua. Huipulta laskeudutaan Ukko-Luoston portaiden (575 puupäällysteistä askelmaa) kautta tunturin juurelle ja palataan Luostonportille. Polun varrella on ympäröivästä luonnosta kertovia opastauluja.
 
Retkeilijät katselevat maisemia näköalatasanteella.
 

Huomioitavaa

Kevättulvien aikaan suosittelemme kumisaappaita, kesäaikaan vedenpitäviä, tukevia vaelluskenkiä reitin ajoittaisesta kivikkoisuudesta johtuen. Yrjölän vuokratuvan läheisyydessä on reitin ainoa vedenottopiste. Veden pinnassa saattaa olla öljymäinen kalvo, se ei estä veden käyttämistä (keitettävä ennen käyttöä).
 

Ukko-Luoston retkeilyreitti, 18 km, rengasreitti

Esteetön käymälä

Sulan maan aikaan, kulkuaika 3-6 h
Keskivaativa reitti, pituuden takia.
 
Ihaile Ukko-Luoston vanhoja metsiä, tai piipahda vaikka Lampivaaran ametistikaivoksella.
 
Retkeilijät ja koira kulkevat metsäpolulla. Taustalla tunturi.
 

Lähtöpiste

Osoite: Luostonportti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m.
 
Matkaan voi lähteä myös Luostonloman (Torvisen maja) pysäköintipaikalta (retkikartta.fi). Koordinaatit WGS84 lat: 67° 10.3173' lon: 26° 50.8411' ETRS-TM35FIN P: 7450557m I: 493391m. 
 

Retkeilyrakenteet

Tikkalaavu, Ukko-Laavu ja Ukko-Kota, Lampivaaran laavu (Lampivaarassa esteetön käymälä) sekä Lampivaaran (retkikartta.fi) kahvila; taukopaikoilla käymälä sekä liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi.

Kaksi retkeilijää nuotiopaikalla laavun deustalla. Etualalla koira, joka on kytketty puuhun.

Nähtävää 

 

Reittiselostus

Reittimerkintä: puiset tolpat, joissa on sinivalkoiset kävelijä-/hiihtäjäsymbolit
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
 
Ulkoilureitti kulkee Luostonloman kautta Torvisen majalle. Torvisen majalta matka jatkuu Ukko-Luoston takarinnettä myötäillen läpi vanhan metsän Lampivaaraan. Lampivaarasta voi ihailla mm. Pyhätunturin suuntaan avautuvaa maisemaa ennen paluuta Luostonportille. Reitti on luokiteltu vaativuudeltaan keskivaikeaksi, mutta pituutensa vuoksi se vaatii retkeilijältä hyvää kuntoa. Sen varrelta on yhteys Luoston vaellusluontopolulle ja Pyhä-Luoston retkeilyreitille.
 

Huomioitavaa

Ei vesipisteitä reitin varrella. Kesällä reitti toimii myös maastopyöräreittinä ja talvella latureittinä. 
 

Pyhä-Luoston retkeilyreitti, 30 km/suunta

Sulan maan aikaan käveltävissä, talvella latuverkosto kulkee osin samaa reittiä (viikosta 8 alkaen). Reitti sisältää sekä helppokulkuiseksi sorastettuja että kivikkoisia osuuksia ja on vaativuudeltaan keskivaativa. Reitti sopii kuitenkin myös aloitteleville vaeltajille, sillä välimatkat taukopaikkojen välillä ovat lyhyet ja reitti on hyvin merkitty.
 
Pyhä-Luoston tunturiketjua mukaileva retkeilyreitti kulkee kansallispuiston halki yhdistäen tunturit. Matkan varrella näet mieleenpainuvia maisemia, keroja ja kuruja sekä monia geologisia ja historiallisia kohteita.
 
Kesäinen tunturimaisema.
 

Lähtöpiste

Osoite: Luoston portti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
 
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m
 
Matkaan voi lähteä myös Luontokeskus Naavasta, Luontotie 1 98530 Pyhätunturi.
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473' 
ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m
 
Retkeilijät kävelevät kurun pohjalla syksyisessä luonnossa.

Retkeilyrakenteet

Huttuloman autiotupa, Huttujärven ja Kuukkelin vuokratuvat (vuokratuvilla myös sauna käytössä), Karhunjuomalammen, Kapustan ja Pyhälammen päivätuvat, Oravalammen, PorontahtomanLampivaaran ja Isokurun (retkikartta.fi) laavut; kaikilla taukopaikoilla kuivakäymälä sekä liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi.

Rykimäkeron kodan ja Huttujärven varaustuvan talousvesikaivoista saa juomavettä ympäri vuoden, muualla puistossa on muutamia luonnonvesipisteitä, joiden vesi on keitettävä.
 

Nähtävää

Ukko-Luoston huipulta avautuva näkymä tunturiketjulle, Isokuru, Pyhänkasteenputous ja -lampi.
 

Reittiselostus

Reittimerkintä: keltaiset neliöt puissa
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa.
 

Reitin varrelta on yhteyksiä useimmille Pyhä-Luoston päiväreiteille. Voit itse vaikuttaa matkan pituuteen ja vaativuuteen reittivalinnoillasi. Tunturien ja vaarojen huipuilla kulkevat polut ovat kapeita ja osin kivikkoisia, kun taas alapuoliset reitit ovat osittain leveämpiä latupohjia tai sorastettuja, myös maastopyöräilyyn osoitettuja reittejä. Pyhälammen päivätuvan eteläpuolella on 75m teräspitkosta, mutta koirien on suhteellisen helppo kulkea tämän pitkoksen viertä. Sen voi myös halutessaan kiertää kokonaan kulkemalla Lampivaara-Latvavaara -välin Rykimäkeron ja Rykimäkurun kautta. Joen ylityksissä on sillat. Pyhä-Luoston retkeilyreitti mukailee myös Pyhä-Luoston 45 km pitkää vaellusreittiä, joka on kokonaisuutena hieman vaativampi kuin Pyhä-Luoston retkeilyreitti johtuen lisäpituudesta ja Yli-Luoston autiotuvalta Ukko-Luoston juurelle ulottuvan reittiosuuden kivikkoisuudesta.

 
Korkealta huipulta pitkälle avautuva metsämaisema. Taustalla kohoavat tunturit.
 
Huomioitavaa
Vesipisteitä on vähän, tarkista kartoista vesipisteiden sijainti ennen retkeä. Mikäli et käytä kansallispuiston vuokratupia, ota mukaan oma majoite, sillä autiotupia on vain Huttulomassa ja Yli-Luostolla. Isokuru on rajoitusaluetta (retkikartta.fi) ja merkityltä kesäreitiltä poistuminen on sekä luonnon säilymisen, että retkeilijöiden oman turvallisuuden vuoksi kiellettyä. Puupitkokset ja kivet voivat olla hyvin liukkaita etenkin märällä säällä ja syyspakkasilla.
 

Asiakaspalvelu

Pyhä-Luoston luontokeskus Naava
Puh. 0206 39 7302
pyhaluosto(at)metsa.fi

Pysäköintialueet

Pyhällä

  • Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi (Pelkosenniemi). Vieressä myös suurempi pysäköintialue.

Luostolla

Talvireittiesite, lumikenkäily ja talvipyöräily


Pdf 2,8 Mt (julkaisut.metsa.fi)

 

Nämä kartat auttavat sinua retken suunnittelussa, mutta eivät sovellu maastokäyttöön! Tarkista myös mahdolliset poikkeustilanteet reiteillä ajankohtaista-sivulta.

Pyhä-Luoston reittiesite, kesä 


Pdf 1,7 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Pyhän ja Luoston matkailukeskusten lähireitit 2023


Pdf 1,3 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Pyhä-Luoston kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkiehdotuksia

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Bongaile muuttolintuja Tunturiaavan luontopolun (57 km) varrella.

Kesän retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile näkymiä Ukko-Luoston huipulla ja maisematuvalla (6,5 km rengasreitti).

1 päivä: Nauti ikimetsistä Rykimäkeron reitillä (12–14km).

2-3 päivää: Vaella kansallispuiston läpi Pyhä-Luoston retkeilyreittiä pitkin (n. 35 km).  

Syksyn retkiehdotukset

½ päivää: Tee ruskaretki Isokuruun Karhunjuomalammen reittiä pitkin (10 km).

1 päivä: Koe Lapin syksyinen luonto Noitatunturin valloituksella (14,5 km).