Pituus11.6 km
Kesto(3-4 h)
HaastavuusHelppo
Rykimäkurun reitillä kuljet kauniiden ikimetsien ja kumpuilevien mäntykankaiden maisemissa. Matkan varrella on komea rotkolaakso Rykimäkuru, soliseva Pyhäjoki, pieniä suoalueita ja monta viihtyisää taukopaikkaa. Lampivaarassa on myös ametistikaivos ja kahvila. Rengasmaisen reitin voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa, suurimmat mäet ovat lähellä Lampivaaraa, jossa reitti on korkeimmillaan. Reitti on pääosin helppokulkuiseksi sorastettua polkua, kosteikot ylitetään pitkospuita pitkin. Reitti soveltuu hyvin esimerkiksi perheille hieman pidemmän päiväretken kohteeksi. 700 m reittiosuus pysäköintialueelta Rykimäkeron kodalle on leveää ja tasaista polkua, jota pääsee kulkemaan edestakaisin myös lastenvaunujen kanssa tai avustettuna pyörätuolilla.
- RengasreittiKuljettavissa molempiin suuntiin.
- MonikäyttöreittiReitti on myös maastopyöräilyreitti.
- Ei talvikunnossapitoaReitillä on latukoneella huollettu maastohiihtoreitti viikosta 8 alkaen.
- TulentekopaikkaTarkista aina voimassa oleva maastopalovaroitus ennen tulentekoa.
- TupaPyhälammen päivätupa, vuokratupa Kuukkeli on noin 50 m päässä reitiltä.
- KäymäläMuista tuoda wc-paperi.
- VesipisteRykimäkeron taukopaikalla on talousvesikaivo, josta saa juomakelpoista vettä. Pyhäjoki ja Pyhälampi ovat luonnonvesiä, joiden vesi on keitettävä ennen käyttöä.
- LeiriytymismahdollisuusLeiriytyä voi merkittyjen taukopaikkojen välittömässä läheisyydessä.
Yhteystiedot
Reitin lähtöpisteRykimäkero pysäköintialue
Pysäköintialueen reunalta, opastaulujen viereltä reitti suuntaa metsään 2 m leveänä, soralla päällystettynä polkuna. Reitti on merkitty puihin punaisilla neliöillä. Reitin varrella olevat viitat ovat pääosin puuviittoja, joissa on kohteiden tai taukopaikkojen nimiä.
Tasamaalla kulkevaa polkua jatketaan noin 120 m, jonka jälkeen saavutaan ensimmäiseen risteykseen. Mikäli haluat kiertää reitin myötäpäivään tai käydä esimerkiksi edestakaisin Rykimäkeron kodalla, käänny vasemmalle. Mikäli haluat kiertää Rykimäkurun reitin vastapäivään, suuntaa oikealle kohti Lampivaaraa. Reittikuvaus jatkuu myötäpäivään.
Reitti jatkuu 2 m leveänä sorastettuna polkuna tasaisessa metsämaastossa; polussa on paikoin sivuttaiskaltevuutta, ja sateiden seurauksena sille voi kertyä vesilammikoita. 0,6 km jälkeen saavutaan Rykimäkeron kivikkoisen rinteen ja komeiden havupuiden suojassa sijaitsevalle taukopaikalle. Taukopaikalla on kota ja tulipaikka, jotka soveltuvat liikuntaesteisille avustajan kanssa, sekä esteetön imutankkikäymälä. Lisäksi pihapiirissä on ei-esteetön puuliiteri ja ei-esteetön talousvesikaivo, josta saa juomakelpoista vettä. Pieni hirsiaitta on rakennettu muistuttamaan lappilaisista säilytysperinteistä.
Taukopaikalta jatketaan viittojen osoittamien kohteiden Pyhätunturi, Huttujärvi, Kapusta ja Kuukkeli suuntaan. Reitti on soralla päällystettä polkua, jonka leveys vaihtelee noin 1-1,5 m välillä. Maasto on kumpuilevaa kangasmetsää: mättäät kasvavat mustikan- ja puolukanvarpuja, kuusien oksilta roikkuu tuulessa liehuvia naavoja ja luppoja.
1,8 km jälkeen saavutaan vaikuttavalle rotkolaakso Rykimäkurulle ja sen mukaan nimetylle taukopaikalle. Rykimäkuru poikkeaa alueen tunturikuruista sekä syntytavaltaan että ilmeeltään: kallioperän repeämäkohtaan syntynyt kuru on muodoiltaan kulmikas ja sen seinämät putoavat aluksi lähes pystysuorina kohti 10-15 metrin syvyydessä olevaa rakkakivikon peittämää pohjaa. Kurua reunustavien puunrunkojen lomasta kurkistavat Pyhätunturin huiput.
Taukopaikalla on Rykimäkurun suuntaan avautuva laavu sekä liiteri ja kuivakäymälä. Huomioithan, että maastopalovaroituksen voimassa ollessa tulen teko laavulla on kielletty, sillä siinä ei ole hormia.
Kun reittiä on jatkettu Rykimäkurulta noin 1,5 km polun sorapäällystys päättyy ja matka jatkuu helppokulkuista maastopolkua. Vuokratupa Kuukkeli on noin 50 m päässä reitistä; tuvalle johtavalle polulle osoittaa ruskea metallinen viitta.
Pyhäjoen lähettyvillä maasto muuttuu kosteammaksi; rehevämmäksi käyvän kasvillisuuden joukossa kasvavat mm. metsäkurjenpolvi ja auringonvalossa vaaleanvihreänä hehkuva metsäkorte. Polun kosteimmissa kohdissa on pitkospuut (kolme vierekkäistä pitkittäistä lankkua) tai sorapäällyste, ja Pyhäjoesta haarautuvien purojen yli kulkee poikkilankutetut, leveät latusillat.
Reitti saapuu risteykseen, josta käännytään yksittäisen viitan osoittamaan suuntaan kohti Lampivaaraa. Polku on pääosin helppokulkuista, ajoittain hieman kivikkoisempaa maastopolkua, joka muuttuu välillä kapeammaksi sorapoluksi. Reitti nousee hiljalleen Latvavaaran pohjoisrinteelle. Komeiden ikihonkien ja kuusien lisäksi silmää ilahduttavat kesän kasvikaunottaret vanamo ja ruohokanukka, syksyllä taas punaisen sävyissä hehkuva maaruska.
Latvavaaran rinteen risteyksestä käännytään Luoston suuntaan, kohti Pyhälampea ja Lampivaaraa, jonne saakka Rykimäkurun reitti kulkee yhtä matkaa keltaisin neliöin merkityn Pyhä-Luoston retkeilyreitin kanssa. Polku on paikoin kapea ja juurakkoiseksi kulunut, ja Pyhälammen taukopaikkaa lähestyttäessä se laskeutuu hieman jyrkemmin.
Juuri ennen taukopaikkaa reitillä on 70 metrin matka 90 cm leveää ritiläpintaista teräspitkosta, jossa ei ole puupäällystettä. Isommat koirat voivat kulkea pensaikossa pitkoksen vierellä, pienemmät koirat voi olla turvallisinta kantaa sen yli.
Pyhäjoki ylitetään leveää poikkilankutettua latusiltaa pitkin. Siltaa seuraavat leveät pitkospuut vievät läheisen Pyhälammen mukaan nimetylle viehättävälle taukopaikalle metsän reunassa.
Taukopaikalla on päivätupa, laavu, liiteri ja käymälä. Huomioithan, että maastopalovaroituksen aikaan tulen teko laavulla on kielletty. Keitettävää vettä voi ottaa Pyhäjoesta.
Seuraava taukopaikka on 3,2 km päässä Lampivaarassa. Matkaa tehdään hiljalleen rinnettä loivasti ylöspäin nousten, halki hienojen vanhojen metsien. Polku on leveää sorastettua polkua, jonka päällyste on paikoin kulunut ja alta paljastunut kiviä ja juuria.
Lampivaaran kahvila ja taukopaikka sijaitsevat useiden niin talvi- kuin kesäreittienkin risteyskohdassa, korkealla Lampivaaran kivikkoisen lakialueen vierellä. Vapaasti kaikkien käytettävissä olevalla taukopaikalla on laavu ja käymälä. Paikan suosituin nähtävyys on Lampivaaran Ametistikaivos, jonne järjestetään maksullisia opastettuja kierroksia. Aidatulle kaivosalueelle ei saa mennä omatoimisesti.
Lampivaarasta suunnataan viitan osoittamana kohti Rykimäkeroa: reitti kulkee kahvilarakennuksen päädyn läheltä, vastakkaiseen suuntaan aidatusta kaivosalueesta. Matkaa Lampivaarasta Rykimäkeron pysäköintialueelle on noin 2,2 km, ja tämän reittiosuuden varrella on myös muutamia alueen luonnosta kertovia opastetauluja.
Aluksi kuljetaan leveää sorastettua polkua valoisissa vanhoissa metsissä Lampivaaran ylärinteellä; metsien yli avautuu hieno näkymä terävistä muodoistaan tunnistettavalle Mairivaaralle kansallispuiston ulkopuolella. Tämän jälkeen seuraa muutama jyrkempi alamäki, kun reitti laskeutuu ajoittain mutkitellen Lampivaaran juurelle.
Erityisesti kesäaikaan voit pian aistia ilmassa huumaavan tuoksun, sillä reitti saapuu hetkeksi suolle. Kolmen lankun levyistä pitkospuureittiä reunustavat kituliaat männyt, erilaiset varvut ja vaivaiskoivut. Kesällä saatat löytää kullankeltaisen hillan, syksyllä voit ihailla eri väreissä hehkuvia sammalia.
Loppumatka kuljetaan varsin tasaisessa metsämaastossa leveää sorastettua polkua ja viimeinen pieni kosteikko ylitetään käyttäen kolmen vierekkäisen lankun pitkospuita.
Viimeiset 120 metriä pysäköintialueelle palataan samaa helppokulkuista polkua, kuin reitille lähtiessä.
Reitin päätepisteRykimäkero pysäköintialue