Pituus9.1 km
Kesto(3-4 h)
HaastavuusKeskivaativa
Kulje Suomen syvimmässä kurussa Isokurussa, hiljenny hetki Pyhänkasteenlammella ja nouse Uhriharjulle ihailemaan näkymiä. Lepotauko kauniilla Karhunjuomalammella kierroksen puolivälissä virkistää mieltä ja kehoa. Reitin toisella puoliskolla näet hienoja metsiä, kaukomaisemia ja kalliomuodostelmia. Kesällä ja syksyllä kuljettavissa oleva kierros on pääosin helppokulkuinen. Haastavuutta lisäävät kahdet pitkät ja jyrkät portaat sekä muutama pidempi ylä- ja alamäki. Polun varrella on alueen luonnosta, kulttuurihistoriasta ja geologiasta kertovia opastauluja.
Karhunjuomalammen päivätupa suljettu Pyhä-Luoston kansallispuistossa
Karhunjuomalammen päivätupa on suljettu toistaiseksi turvallisuussyistä tuvassa 29.9.2024 tapahtuneen, tuvan rakenteita vaurioittaneen kaasukeitinonnettomuuden vuoksi. Samassa pihapiirissä olevat kaksi laavua, liiteri ja käymälä palvelevat asiakkaita normaalisti.
- RengasreittiKuljettavissa molempiin suuntiin, reittikuvaus on myötäpäivään.
- Kulkeminen ei ole turvallista talvellaIsokurussa on lumivyöryvaara.
- TulentekopaikkaTarkista aina voimassa oleva maastopalovaroitus ennen tulentekoa.
- TupaKarhunjuomalammen päivätupa.
- KäymäläMuista tuoda wc-paperi.
- LeiriytymismahdollisuusLeiriydy merkittyjen taukopaikkojen välittömässä läheisyydessä. Rajoitusvyöhykkeellä leiriytyminen on kielletty.
- Muista roskapussiReitillä ei ole jäteastioita. Tuo roskapussi ja vie roskat mennessäsi.
- Ei vesipistettäKarhunjuomalammesta voi ottaa vettä, joka on keitettävä ennen käyttöä.
- Ei talvikunnossapitoa
Lisätietoa reitistä
Yhteystiedot
Reitin lähtöpisteLuontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pelkosenniemi
Reitin lähtöpisteLuontokeskus Naavan pysäköintialue
Aluksi reitti kulkee punaisin neliöin tolppiin merkittynä asfaltoitua Pyhäntien kevyen liikenteen väylää 0,6 km. Ruskeat metalliviitat ohjaavat kohti kansallispuistoa.
Kerontien risteyksessä reitti kääntyy maastoon ja muuttuu leveäksi poluksi. Viitoissa on tästä eteenpäin taukopaikkojen tai kohteiden nimiä. Reitin punaiset neliömerkit ovat pääosin puissa.
0,2 km jälkeen saavutaan kansallispuiston rajojen sisäpuolelle, jonka jälkeen sorastettu polku kulkee vaihtelevissa kangasmetsämaastoissa 1,2 km.
Reitin ensimmäinen taukopaikka on kivikkoisen rinteen reunamilla oleva Isokurun kota. Pihapiirissä on myös puolikota, kaksi liiteriä ja imutankkikäymälä.
Kodalta jyrkkää rinnettä alas Isokuruun laskeutuvat n. 200-askelmaiset portaat. Portaissa on metalliritiläaskelmat, joiden sivussa on kapea laudoitus koirille.
Isokuru on kokonaisuudessaan rajoitusvyöhykettä, ja merkityltä kesäreitiltä tai reittirakenteilta poistuminen on luonnon säilymisen ja retkeilijöiden turvallisuuden vuoksi kiellettyä.
Portaiden juurella reitti kääntyy oikealle jatkuen leveänä poikkilaudoitettuna kävelysiltana Isokurun pohjalla noin 1,3 km. Reitin varrella on vaikuttavia kallioseinämiä ja pieniä lampareita, ja Isokurun mahtava mittakaava avautuu kulkijalle matkan edetessä.
Kallioiden kätkemänä odottaa Pyhänkasteenlampi, johon laskee kapea, 17 m korkea Pyhänkasteenputous. Paikan mystisestä tunnelmasta ja putouksen rauhoittavasta kohinasta voit nauttia puiselta katselulavalta, jossa on myös penkki. Lampeen tai putouksen luo ei saa mennä.
Isokurun pohjoispäässä 475-askelmaiset, jyrkät portaat vievät ylös Uhriharjun kalliolle. Nousu on reitin kuntoa vaativin osuus, mutta välillä on levähdystasanteita. Portaissa on metalliritiläaskelmat, joiden sivussa on kapea laudoitus koirille. Portaiden yläpäässä avautuu huikea näkymä tulosuuntaan Isokuruun.
Reitti jatkuu leveänä polkuna Uhriharjun päällä 0,6 km. Kulumisherkkä Uhriharju on edelleen rajoitusvyöhykkeen alueella, eikä reitiltä saa poiketa. Aidatulta näköalatasanteelta voit ihailla lännen suuntaan jatkuvaa Pyhä-Luoston tunturiketjua sekä alhaalla Karhukurun pohjalla olevan suon värejä.
Uhriharjulta laskeudutaan loivasti risteykseen, josta Karhunjuomalammen taukopaikka on 150 m piston päässä. Mikäli et halua käydä Karhunjuomalammella, jatka risteyksestä Pyhän ja Luontokeskus Naavan suuntaan.
Tunnelmallisella Karhunjuomalammella on päivätupa, puolikota ja laavu sekä liiteri ja käymälä. Lammen rannassa on pieni laituri, jonne laskeutuu lyhyet portaat. Keitä lammen vesi ennen nauttimista. Karhunjuomalammessa ei saa uida, uittaa koiria tai tiskata.
Karhunjuomalammelta palataan takaisin 150 m ja jatketaan risteyksestä eteenpäin kohti Pyhää ja Luontokeskus Naavaa.
Leveä, helppokulkuinen polku kulkee kumpuillen kauniissa metsämaisemissa noin 2 km kiertäen Kultakero-tunturia sen pohjoispuolelta.
Metsäosuuden jälkeen polku nousee melko jyrkkää mäkeä Huttulaavulle ja jatkaa matkaa laskettelurinteiden vierellä, tarjoillen hienoja näkymiä Pyhäjärven suuntaan. Rinnealueen jälkeen polku jatkuu sorapintaisena, paikoin asfaltoituna huoltotienä 0,9 km sisältäen melko jyrkkiä alamäkiä. Matkalla voit ihastella vasemmalla kohoavia vaikuttavia kallioita.
Reitti ohittaa Tajukankaan kodan ja lähes pystysuoran kallioseinämän, jonka alaosassa on pieni katsomo. Tajukankaan jälkeen huoltotie ylittää laskettelurinteet saapuen hotellirakennusten pihapiiriin. Reitin punaiset neliömerkit päättyvät.
Loppumatka 0,9 km laskeudutaan alamäkeen Kultakeronkadun asfaltoitua kevyen liikenteen väylää.
Reitin päätepisteLuontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pelkosenniemi
Reitin päätepisteLuontokeskus Naavan pysäköintialue