Pituus8.2 km
Kesto(2-3 h)
HaastavuusHelppo
Tunturiaavan luontopolku vie sinut metsien läpi Pyhä-Luoston kauneimmalle aapasuolle. Lintujen äänet, kasvillisuuden värit ja tuoksut sekä taivasta heijastavat vetiset rimmet lumoavat kulkijan, ja suon yli avautuu upea tunturinäkymä kohti kansallispuiston eteläisimpiä huippuja. Reitti on pääosin tasaista, helppokulkuista sorastettua polkua ja suoalueella pitkospuita, jyrkimmillä osuuksilla on portaat. Kuivalla kesä- tai syyssäällä voit kiertää reitin lenkkareissa, kevättulvien aikaan kumisaappaat tai vedenpitävät vaelluskengät voivat olla tarpeen. Talvella Tunturiaavan luontopolku toimii lumikenkäilyreittinä. Reitillä on kaksi taukopaikkaa, joille asti pääsee kohtuullisen helposti myös lastenrattaiden kanssa. Polun varrella on alueen luonnosta ja geologiasta kertovia opastauluja.
- RengasreittiOsittainen rengasreitti. Kuljettavissa molempiin suuntiin, reittikuvaus on myötäpäivään.
- TulentekopaikkaTarkista aina voimassa oleva maastopalovaroitus ennen tulentekoa.
- LeiriytymismahdollisuusLeiriytyä voi merkittyjen taukopaikkojen välittömässä läheisyydessä.
- KäymäläMuista tuoda wc-paperi.
- Ei vesipistettäTiaislaavun lähellä suossa on viitoitettu vedenottopaikka. Keitä vesi ennen käyttöä.
- Muista roskapussiReitillä ei ole jäteastioita. Tuo roskapussi ja vie roskat mennessäsi.
- Ei talvikunnossapitoaReitti toimii talvella lumikenkäilyreittinä. Osalla reitistä on talvella myös huollettu talvipyöräilyreitti.
Yhteystiedot
Reitin lähtöpisteLuontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
Aluksi reitti kulkee sinisin neliöin tolppiin merkittynä asfaltoitua kevyen liikenteen väylää 0,6 km. Ruskeat metalliviitat ohjaavat kohti kansallispuistoa.
Kerontien risteyksessä reitti kääntyy maastoon ja muuttuu leveäksi poluksi. Viitoissa on tästä eteenpäin taukopaikkojen tai kohteiden nimiä. Myös reitin nimi, Tunturiaavan luontopolku, on useissa viitoissa. Reitin siniset neliömerkit ovat pääosin puissa.
0,2 km jälkeen saavutaan kansallispuiston rajojen sisäpuolelle, jonka jälkeen sorastettu polku kulkee vaihtelevissa kangasmetsämaastoissa 0,9 km.
Viitoitetusta risteyksestä käännytään Tiaislaavun ja Tunturiaavan suuntaan. Helppokulkuinen polku jatkuu metsissä loivasti kumpuilevana 0,9 km. Suon laitamilla puusto harvenee. Tiaislaavun taukopaikalle saavuttaessa kuljetaan 70 m poikkilaudoitettua, leveää kävelysiltaa, jolta avautuu hieno näkymä kohti Ukonhattu-tunturia.
Tunnelmallisella Tiaislaavulla voit viettää tauon nauttien samalla tunturi- ja suomaisemista. Laavulla voi tehdä tulet silloin, kun voimassa ei ole maastopalovaroitusta. Pihapiirissä on liiteri ja käymälä, ja noin sadan metrin päässä suolla viitoitettu vedenottopaikka (lähde, keitä vesi ennen käyttöä), jonne on pitkospuut.
Tiaislaavulta luontopolku jatkuu suoaluetta kiertävän metsän reunassa, ja suoalueen keskelle kierroksen tekevä pitkospuureitti erkanee siitä noin 250 m laavun jälkeen. Mikäli et halua käydä suolla, voit jatkaa polkua eteenpäin.
Pitkospuureitti suolle on kokonaisuudessaan 0,9 km mittainen lenkki, joka muodostuu kahdesta, paikoin kolmesta vierekkäisestä pitkospuulankusta. Tunturiaavan reunojen räme vaihtuu suon keskustaa lähestyttäessä kosteammaksi nevaksi, jota kirjovat vetiset rimmet ja kuivemmat juostemaiset jänteet. Reitin varrelta suon yli avautuu eräs kansallispuiston kauneimmista ja ikonisimmista näkymistä, jossa Pyhä-Luoston eteläisimmät tunturihuiput kohoavat rinnakkain panoraamamaisesti.
Kierrettyään avosuolla pitkospuureitti kääntyy kohti tuntureita, ja maasto vaihtuu kitukasvuisia mäntyjä kasvavaksi rämeeksi. Suon laidalta reitti nousee metsään lyhyitä metalliritiläportaita; portaissa ei ole koirille askelmia, mutta koirat pääsevät kulkemaan portaiden vierellä.
Viitoitetusta risteyksestä luontopolku jatkuu metsään, Isokurun ja Oravalammen suuntaan. Voit myös suunnata takaisin Tiaislaavulle metsän reunaa kulkevaa sorastettua polkua pitkin.
Luontopolku jatkuu leveänä ja helppokulkuisena metsien siimeksessä 0,8 km, sukeltaen välillä rehevän lehtomaiseen, kuusikkoiseen notkelmaan, jossa solisee pieni puro. Notkelmassa kuljetaan metalliritiläpohjaista kävelysiltaa (sivussa kapea laudoitus koirille), jonka molemmissa päissä on lyhyehköt metalliritiläportaat (ei puisia askelmia koirille, mutta koirat voivat kulkea portaiden vierellä).
Viitoitetusta risteyksestä käännytään oikealle, kohti Isokurua ja luontokeskus Naavaa. Helppokulkuinen, leveä polku kulkee Ukonhattu-tunturin rinnemetsissä 0,5 km.
Isokurun eteläpäähän laskeudutaan noin 30 metriä pitkiä, jyrkkiä portaita, joiden metalliritiläaskelmissa on sivussa kapea laudoitus koirille. Portaiden juurelta reitti jatkuu leveänä poikkilaudoitettuna kävelysiltana aluksi suoraan noin 50 m, ja kääntyy sitten vasemmalle kohti Isokurua kulkien kivikkoisen rinteen vierellä noin 90 m, kunnes reitti saapuu viitoitettuun risteyskohtaan: Risteyksen kohdalla kävelysillassa on levennys ja puinen penkki, ja vastapäätä penkkiä jyrkkää rinnettä ylöspäin nouseva pitkä portaikko.
Mikäli haluat retkelle enemmän pituutta, voit jatkaa kävelysiltaa eteenpäin Isokuruun sopivaksi katsomasi matkan ja palata sitten takaisin; esimerkiksi matka Pyhänkasteenputoukselle ja takaisin portaiden juurelle on noin 2,8 km.
Tunturiaavan luontopolkua jatketaan ylös portaikkoon ja kivutaan sen noin 200 metalliritiläaskelmaa (sivussa kapea laudoitus koirille). Portaiden nousu on luontopolun kuntoa kysyvin osuus, mutta noin puolivälissä on maisemallinen levähdystasanne.
Portaiden yläpäässä odottaa reitin toinen taukopaikka, rinteen reunamilla, Kultakero-tunturin vierustalla oleva Isokurun kota. Taukopaikalla on umpinaisen kodan lisäksi puolikota, kaksi liiteriä ja käymälä.
Taukopaikalta on lyhyin matka lähtöpisteeseen luontokeskus Naavalle (noin 2 km), mikäli jatkat sorastettua polkua metsään Tiaislaavun suuntaan, poispäin tuntureista.
Jos haluat kiertää luontopolun kokonaisuudessaan, reitti jatkuu taukopaikalta tunturin vierustalla kulkevaa leveää sorastettua polkua. Polun varrella on hienoa vanhaa metsää: niin eläviä, jykeviä mäntyjä kuin hopeanharmaita kelopuitakin.
0,7 km jälkeen saavutaan viitoitettuun risteykseen, josta luontopolku kääntyy tiukasti oikealle. Sorastettu reittiosuus kulkee alamäkivoittoisena kangasmetsissä 0,5 km. Ympäröivän Isokurunkankaan maastossa voit havainnoida kuoppamaisia suppia, jälkiä jääkaudesta.
Alamäen jälkeen saavutaan tuttuun viitoitettuun risteykseen, jossa reitti kävi jo matkan alkupuolella. Tässä kohdassa luontopolun ympyränä kulkeva osuus päättyy, ja loppuosuus reitistä palataan takaisin samaa helppokulkuista polkua ja kevyen liikenteen väylää kuin menomatkalla, seuraten viitoissa luontokeskus Naavan nimeä.
Reitin päätepisteLuontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi