Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Retkeilyvinkit

Sään yllättäessä

Etualalla on puiden latvoja. Taustalla tummia pilviä sekä taivaalla pyörivä trombi.

Myrsky, sumu, kiristyvä pakkanen, äkillinen helle tai tulviva vesistö saattaa yllättää kokeneenkin retkeilijän. Teltan lasikuitukaaret taipuvat poikki auringon paahteessa. Telttakaarien sisällä kulkeva kuminauha ei palaudu kerran kovalla pakkasella venyttyään ja muovimuki halkeaa pienestä kolhusta kylmässä. Kova tuuli vie mukanaan rinkan kiinnityksistä irronneen makuualustan, jättäen yllätetyn retkeilijän tuijottamaan tunturin horisonttiin katoavaa pistettä.

Yllättäviin sään muutoksiin varautuminen onkin aloitettava jo retkeä suunniteltaessa. Mukaan otettavat varusteet ja henkilökohtaiset taidot on suhteutettava reitin valintaan. Älä uhmaa luonnonvoimia, mutta varaudu pahimpaan! Eri alueille tyypillisistä nopeista säätilan muutoksista on saatavissa tietoa esim. alueellisilta sääpalveluilta tai paikallisilta asukkailta kysymällä.

Suojaa sateelta, kiinnitä tuulella, leiriydy ajoissa

Varautuminen yllättävään sään muutokseen alkaa siis ennen retkeä ja jatkuu koko retken ajan. Elintärkeiden varusteiden hukkaaminen, tai käyttökelvottomaksi muuttuminen yllättävän sään johdosta on estettävä. Kastumiselta on suojattava etenkin makuupussi, mutta varmin tapa on pakata kaikki kastuva vedenpitävästi.

Sään yllättäessä nopea leiriytyminen on usein paras vaihtoehto. Mukaan otettavan majoitteen tulee toimia luotettavasti vaikeissakin olosuhteissa ja sen pystytystä on etukäteen harjoiteltava. Erittäin kuuma tai kylmä sää saattaa heikentää ratkaisevasti retkeilyvälineiden materiaaleja. Helteellä myös elintarvikkeiden pilaantumisen riski on otettava vakavasti. Vararuoan ja -juoman lisäksi, pidempikestoiseen paremman sään odotteluun on hyvä varata tekemistä esim. kirjoja ja pelejä.

Jos leiriytyminen ei ole mahdollista

Mieti onko suunniteltuun reittiin mahdollista tehdä muutoksia, kannattaako jatkaa vai palata takaisin. Huono näkyvyys, pimeys tai liukkaus voi tehdä liikkumisesta vaarallista. Tiheä metsä antaa suojaa myrskytuulilta, mutta puiden kaatuminen voi aiheuttaa vaaratilanteita. Sumussa tai pimeässä maaston epätasaisuuden ja kaltevuuden hahmottaminen voi olla vaikeaa.

Näkyvyyden heiketessä myös omasta näkyvyydestä on huolehdittava, koska yhteentörmäyksen riski muiden liikkujien kanssa kasvaa huomattavasti. Vaikeissa olosuhteissa korostuu ryhmässä pysymisen ja toisista huolehtimisen tärkeys.

Toimenpiteet myrskyn lähestyessä

Myrskyn uhatessa vaelluksella suojaa itsesi ja varusteesi ajoissa. Katso kartasta mahdollisia suojapaikkoja ja pystytä tarvittaessa teltta suojapaikkaan ennen myrskyn alkua.

Älä ole ukkosmyrskyssä ympäristön korkein kohde. Pysyttele poissa huipuilta, kallionreunoilta ja jyrkiltä rinteiltä. Jos suojaudut korkeamman kohteen kuten puun alle, älä seiso sen vieressä, vaan hieman kauempana.

Sään ennustaminen

Yksi retken tunnelmaan vaikuttava tekijä on sää. Sähköisen viestinnän aikakaudella on saatavilla ajantasaisia sääennusteita sekä runsaasti tietoa sääilmiöistä. Retkeilijän on kuitenkin hyvä huomioida, että sää saattaa poiketa ennustetusta. Lähiajan sään vaihteluita voi tarkkailla ja yrittää ennustaa, vaikka ei olisikaan meteorologi. Sään seuraaminen ja ennakointi on tärkeää myös retken turvallisuuden kannalta.

Joka sää on hyvä retkisää, kun on oikea varustus ja valpas mieli!

Tunnista sään muutokset ja ennakoi

Retkeilijän turvallisuuden vuoksi olisi tärkeää osata tunnistaa äkillisten säänmuutosten ennusmerkit. Mistä merkeistä voit ennakoida, että sää on muuttumassa ehkä nopeasti huonommaksi, jopa vaaralliseksi, niin maalla kuin vesillä, niin kesällä kuin talvella. Merkitystä tällä on erityisesti avotunturialueella ja vesillä liikuttaessa. Sää voi muuttua nopeasti retkeilijälle vaaralliseksi ja aikaa suojaan hakeutumiseen voi olla niukasti.

Kun huonon sään ennusmerkit tunnistaa, on vielä aikaa varautua tulevaan ja vaaratekijät vähenevät kun sää ei täysin yllätä.

Kesällä avotunturissa kulkiessa ukkonen, kaatosade tai sumu voivat olla todellisia vaaratekijöitä. Talvella tunturissa yllättävä lumimyrsky voi peittää kaikki jäljet ja viedä näkyvyyden nollaan. Vesillä turvallisuutta voivat uhata esimerkiksi ukkonen, kaatosade, sumu tai myrsky.

Luonnon merkkien lukeminen, sään muutosten ennakointi ja erilaisten säähavaintojen hyödyntäminen ovat tärkeitä retkeilytaitoja. Sekä meteorologien tiedot että retkeilijän omakohtaiset kokemukset kartuttavat näitä taitoja.

Opi tunnistamaan sadepilvet

Painostava ilma kertoo jo monelle, että pian voi alkaa ukkostaa. Myös tietynlaiset pilvet ennustavat sadetta. Kostealla ja kuumalla kesäkelillä nopeasti korkeiksi kasvavat cumulus-pilvet kehittyvät nopeasti myös iltapäivän ukkosiksi. Pilvien muutoksen näkee hyvin korkeammalta paikalta: kumpupilvet kasvavat kunnes korkein kohta muuttuu tasaiseksi alasimen muotoiseksi.

Synkkenevä, harmaa taivas enteilee pitkäaikaista sadetta, jolloin on parasta alkaa etsiä sateensuojaa ja välttää vesillä liikkumista ukkosen varalta. Pienet tummat pilvet saattavat päästää retkeilijän jatkamaan matkaa muutaman pikkukuuron jälkeen.

Ilmatieteenlaitos tarjoaa vinkkejä kuinka pilvistä voi ennustaa tulevia sadekuuroja sekä pilvikuvaston, josta eri pilvet voi oppia tunnistamaan.

Tuuli kertoo säästä

Myös tuulen suuntaa ja sen muutoksia seuraamalla voi oppia arvioimaan sään muutoksia. Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla kerrotaan Buys-Ballot'n tuulisäännöstä, jonka avulla voi ennustaa onko sää paranemassa vai huononemassa.