![Polulle on kaatunut niin paljon puita, että niiden yli ei pääse kulkemaan.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fluontoon-fi-cms-production.druid.fi%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F2024-10%2FKiira_rajuilma_2017_Sipoonkorpi_Ponunpolku_TapaniMikkola.jpg&w=3840&q=75)
Arvioi etukäteen, mitä vaaroja suunniteltuun retkeen liittyy. Missä tilanteissa ja millaisia tapaturmia tai onnettomuuksia retkellä voi sattua. Miten suuri on vaaran todennäköisyys ja millaiset seuraukset siitä voi olla. Mitä pitää tehdä vaarojen poistamiseksi tai onnettomuuksien ennalta ehkäisemiseksi. Miten toimia, jos kaikesta huolimatta on joutunut vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen.
Luonnossaliikkujan ohjeet
Ota huomioon sääolosuhteet
Sää voi muuttua yllättävän nopeasti varsinkin tunturissa ja suurilla vesialueilla. Älä uhmaa luonnonvoimia, kovia tuulia, pakkasta tai virtaavaa vettä. Kuuntele mahdollisia säävaroituksia.
Älä lähde yksin
Älä lähde yksin luontoon äläkä jättäydy tai eroa ryhmästäsi. Jos jotakin tapahtuu, sinun on yksin paljon vaikeampaa saada apua kuin ryhmän kanssa.
Varustaudu aina pahimman varalle
Tee lähtiessäsi reitti-ilmoitus omaisille tai majapaikkaasi. Kirjoita nimesi ja seuraava määränpääsi autiotupien vieraskirjoihin. Kuljeta mukanasi ensiaputarvikkeita sekä ylimääräistä ruokaa. Pukeudu olosuhteisiin nähden oikein. Tuulta pitävät ja lämpimät vaatteet ovat parhaat. Tuuli moninkertaistaa pakkasen vaikutuksen.
Älä yliarvioi kykyjäsi
Varo uskottelemasta olevasi parempikuntoinen ja kokeneempi kuin olet. Tunne rajasi. Lepää, syö ja juo ennen täydellistä uupumista. Opettele erätaitoja, hanki riittävä ensiapu- ja suunnistustaito.
Jos eksyt, leiriydy tai hakudu suojaan ajoissa
Jos eksyt, säilytä malttisi ja harkitse tilannetta. Väsyneenä ja viluisena et pysty toimimaan järkevästi. Jos alat palella, älä jää lepäilemään pakkasessa ellet voi pukea lisää vaatteita, vaan jatka matkaa. Jos olet epävarma sijainnistasi tai oikeasta suunnasta, älä lähde harhailemaan. Yritä selvittää sijaintisi. Milloin tiesit viimeksi sijaintisi kartalla? Mihin suuntaan olet sen jälkeen kulkenut ja kuinka kauan?
Käänny takaisin ajoissa, mikäli tulojälkesi näkyvät. Etsi tarvittaessa hyvä suoja. Pidä itsesi lämpimänä liikkumalla tai istumalla sytyttämäsi tulen vieressä. Juo lämmintä juomaa ja syö lämmintä ruokaa.
Opi tuntemaan luontoa ja suojele sitä
Noudata retkietikettiä. Älä häiritse eläimiä ja muita retkeilijöitä. Noudata alueiden järjestyssääntöjä ja jokaisenoikeuksiin liittyviä velvollisuuksia sekä tulenteosta annettuja määräyksiä.
Reitti-ilmoitus
Kun teet kirjallisen reitti-ilmoituksen, sinulla on hyvät mahdollisuudet saada apua, jos joudut pulaan retkellä.
Päiväretkellä voit jättää reitti-ilmoituksen majapaikkaasi. Jos teet useita vuorokausia kestävän retken, kannattaa jättää reitti-ilmoitus ja varasuunnitelma läheisillesi. Alkuperäinen suunnitelma ei aina toteudu esimerkiksi huonon sään tai raskaan kelin takia. Myös retkikohdetta lähinnä oleva Metsähallituksen luontokeskus voi ottaa vastaan ilmoituksen.
Muista aina ilmoittautua ja poistaa reitti-ilmoitus tultuasi pois maastosta.
Reitti-ilmoituksen sisältö
- Päiväys
- Retkelle osallistuvien nimet
- Onko lapsia mukana
- Minne olette menossa ja mitä reittiä aiotte kulkea
- Milloin palaatte
- Mitkä turvallisuusvarusteet teillä on mukana (esim. matkapuhelin, eväät, kartta, kompassi, tulitikut, majoite, makuualusta, lumilapio)
- Kun teet ilmoituksen matkailuyritykseen tai luontokeskukseen, ilmoita myös kotona olevan yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero.
Varareittisuunnitelma
Retken tai vaelluksen reittiä suunniteltaessa on varauduttava mahdollisuuksien mukaan myös reittimuutoksiin. Vaihtoehtoisia reittejä kannattaa etsiä kartalta varsinaista reittiä suunniteltaessa. Ennen retkeä tehty joustava suunnitelma säästää tekijäänsä harkitsemattomilta päätöksiltä maastossa. Vastaavasti joustamaton suunnitelma ei anna vaihtoehtoja ja pahimmillaan pakottaa retkeilijän huonoihin ratkaisuihin. Varareittisuunnitelma on helppo tapa lisätä joustavuutta retken toteutukseen.
Aikataulu
Useimmiten tarve reittimuutoksiin johtuu retken aikataulusta. Aikataulun määrää yleensä ensisijaisesti suunniteltu paluuaika, joka voi olla riippuvainen esim. julkisen liikenteen aikatauluista.
Toissijaisesti retken aikataulun voi määritellä melkein mikä tahansa aikataulun kannalta oleellinen asia, kuten retkelle mukaan otetun ruoan määrä, vuorovesi tai vuodenajan vaihtuminen. Aikataulussa pysymiseksi on retken etenemistä seurattava riittävän usein ja säännöllisesti. Mikäli tarpeen, päätetään ennalta suunniteltujen keinojen käyttöön otosta aikataulussa pysymiseksi. Varareittisuunnitelma voi olla yksi keinoista.
Esteet, hidasteet ja vaaralliset olosuhteet
Varareittisuunnitelma on hyvä laatia myös poikkeuksellisten tilanteiden varalle. Mahdollisten turvallisuusriskien tiedostaminen ja miettiminen auttavat varautumaan niihin jo reittisuunnitelmaa tehdessä.
Nopeasti muuttuva sää voi tehdä suunnitellun reitin toteuttamisen vaaralliseksi. Lepopäivän pitäminen lumimyrskyn tai hernerokkasumun yllättäessä, takaisin kääntyminen retkelle osallistujan sairastuessa ja vaarallisen alueen kiertäminen kohonneen lumivyöryriskin tai tulvan seurauksena ovat ennalta suunniteltuina selkeitä valintoja. Yllättäen sulavat tai heikentyvät jäät voivat jopa kokonaan estää alkuperäisen reitin toteuttamisen, mutta retki voi jatkua onnistuneesti varareittisuunnitelman mukaan.
Hätämajoitteet
Retkellä voi joskus joutua toteamaan, että omat voimat eivät riitä perille suunniteltuun yöpymispaikkaan tai takaisin autolle. Jos maastossa majoittumiseen ei ole varauduttu ennakolta, voi tilanne muodostua vakavaksi varsinkin talvella. Olosuhteet pitää arvioida rauhallisesti ja toimia, ennen kuin kaikki voimat on kulutettu.
Sään ollessa huono apua voi joutua odottelemaan pitkään. Matkapuhelimen kuuluvuusalueen ulkopuolella hätäilmoitusta ei ehkä saada tehtyä ollenkaan. Silloin ainoa vaihtoehto on suojautua säältä ja jäädä keräämään voimia. Turvallisinta on rakentaa hätämajoite, jossa itsensä saa pidettyä kuivana ja lämpimänä.