![Piirroskuvassa maastoasuinen henkilö ja teksti: Punkkitarkastus: päänahka ja hiukset, korvat ja korvantaustat, kainalot, napa, vyötärön alue, nivuset, polvitaipeet. Punkin kuva varoituskolmion sisällä.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fluontoon-fi-cms-production.druid.fi%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F2024-08%2FPunkkitarkastus_1600x900px_FI.jpg&w=3840&q=75)
Mitä tehdä, jos punkki puree?
Kun löydät ihoon kiinnittyneen punkin, poista se välittömästi. Mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä ihoon, sitä suurempi on tartuntariski ihmiseen. Riski tartunnan saamiseen kasvaa huomattavasti, kun punkki on ollut kiinnittyneenä ihoon yli vuorokauden.
Paras väline punkin poistoon on punkkipihdit, jotka on hyvä pitää mukana retkellä, ja lisäksi sellaiset olisi hyvä olla ensiapulaukussa. Tavalliset pinsetit toimivat myös, jos punkkipihtejä ei ole. Tartu punkkia mahdollisimman läheltä ihoa. Irrota punkki vetämällä hitaasti ja varoen ylös poispäin ihosta. Punkin kiertämistä ja liiallista puristamista tulee välttää.
Tarkkaile ihoa puremakohdan ympärillä seuraavat viikot. Jos pureman ympärille ilmestyy punainen rengas, hakeudu lääkäriin. Mikäli lääkäri toteaa borrelia-tartunnan, hän määrää sinulle antibiootit. Myös kuukausien jälkeen ilmenevät flunssan kaltaiset oireet, väsymys tai muu outo olo voi kieliä tartunnasta.
Missä se punkki luuraa?
Suomessa on noin 1500 punkkilajia, joista vain pieni osa on puutiaisia ja niistä vain kaksi kiusaa ihmisiä: puutiainen (Ixodes ricinus) sekä Siperian puutiainen eli taigapunkki (Ixodes persulcatus). Punkkeja voi Suomessa nykyään tavata lähes koko maassa, mutta riski niiden kohtaamiseen on suurin rannikkoalueilla ja itäisessä Suomessa. Erityisen paljon punkkikohtaamisia on lounaissaariston alueella. Punkkeja esiintyy useimmiten lehtimetsissä tiheän aluskasvillisuuden seassa sekä kosteissa heinikoissa.
Suomalaisten arvellaan saavan noin 500 000 punkin puremaa vuosittain. Eniten punkin aiheuttamia tauteja todetaan elo-syyskuussa.
Osallistu puutiaisten levinneisyyden kartoitukseen: Punkkilive (punkkilive.fi).
Punkki levittää tauteja
Puutiaiset levittävät vaarallisia tauteja: bakteeriperäistä borrelioosia sekä virusperäistä puutiaisaivokuumetta, mutta vain osa puutiaisista on taudinkantajia ja riski saada tartunta yksittäisestä punkin puremasta on pieni.
Puutiainen kantaa bakteereja jo nuoruusmuodossaan, eli nymfinä. Nymfi on vain 1–2 mm:n mittainen, kun aikuinen puutiainen on 5–10 mm:n pituinen. Nymfi-vaiheen punkki onkin tavallisin borrelia-infektion tartuttaja, koska se jää pienen kokonsa vuoksi huomaamatta.
Puutiaisaivokuumetta vastaan on olemassa tehokas TBE-rokote. Rokote ei kuitenkaan suojaa borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Bakteerien aiheuttamaa borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.
Lisätietoja
Onko punkki pelkästään pahis?
Puutiaiset ja muutkin punkit ovat monien hyönteisten ja pikkupetojen ravintoa. Verta imevillä loispunkeilla on toinenkin tehtävä ekosysteemien toimintojen tasapainottamisessa: ne vaikuttavat eläinpopulaatioiden kokoon karsimalla isäntäeläimiä hieman samaan tapaan kuin pedot verottavat kantoja. Punkit tarjoavat myös monille viruksille ja bakteereille elinympäristön, eli ne hyödyttävät näitä. Punkkeja on ollut jo dinosaurusten aikaan, joten mitä ilmeisimmin niillä on oma oikeutettu paikkansa ekosysteemeissä.