Då man skaffar ett friluftskök lönar det sig att tänka över hurdant friluftsliv man sysslar med och hurdan mat man tänker göra och i vilka förhållanden köket kommer att användas. Om man bara då och då gör turer ute i skogsterräng om sommaren klarar man sig med litet enklare egenskaper än de som krävs av köket om vintern och under flerdagsturer på kalfjället. Då man jämför olika typer av kök med varandra bör man beakta vikt, storlek, säkerhet och lätthanterlighet. Om man t.ex. i huvudsak färdas med båt eller kanot, behöver man inte bära på köket. Ytterligare bör man reda ut hur lätt det är att skaffa bränsle till köket. Det här är en mycket viktig aspekt, speciellt om man planerar att göra färder utomlands. Kom också ihåg att man inte får ta med flytande bränslen eller gas i flygplanet.
Goda friluftskök är s.k. stormkök där aluminiumfodralet bildar en vindskyddad stomme för kok- och stekmöjlighet. Spritbrännaren är en öppen dosa, men till många modeller finns det tilläggsutrustning som består av brännare med ett slutet bränslesystem, som fungerar med tryck och gas eller flytande bränsle. De sistnämnda kräver dock förvärmning. Det finns otaliga lätta och effektiva brännare på marknaden som fungerar med olika slags bränslen men som kräver ett separat vindskydd.
Före färden är det skäl att bekanta sig med sitt stormkök och dess bruksanvisning, så att man tryggt kan använda det ute i fält och vid behov själv göra små reparationer. Det är också viktigt att man kontrollerar och testar köket före avfärden.
Gaskök
Gasköken är snabba och lätta, och de sotar inte ner kärlen. De har dessutom få rörliga delar. Det finns gaskök av två slag, sådana som monteras på en gasflaska och sådana som är försedda med en slang. Den först nämnda kopplas direkt på gasflaskan, i den andra modellen är gasflaskan på högst en halv meters avstånd från köket. I båda alternativen är man nästan alltid tvungen att använda ett separat vindskydd. Det kan du göra själv av aluminiefolie eller köpa ett färdigt vindskydd. I många modeller är brännaren placerad innanför kök-kastrullsystemet och då behöver man inget separat vindskydd.
Fördelarna med ett gaskök är att det inte bara är effektivt och lätt utan också att man enkelt kan justera lågan, vilket sparar bränsle. Det tar 3–4 minuter att koka upp en liter vatten. Gasen är ett lätt bränsle. Men å andra sidan kan det vara svårt att i fält avgöra hur mycket gas man har kvar.
Gasen är inte lika effektiv på vintern som på sommaren. Det lönar sig därför att skaffa gas som lämpar sig för vinterförhållanden. I riktigt krävande vinterförhållanden är kök med inbyggd förvärmningsfunktion lämpligast, då det fungerar vid stark köld. Gasflaskan bör helst förvaras på ett varmt ställe, t.ex. i sovsäcken.
Att observera då du använder gaskök
- Kom ihåg när du använder en gasbrännare att hålla gasflaskan i upprätt ställning när du tar loss eller fäster slangen. Tänd brännaren genast när du öppnat gasventilen.
- När du slutar använda ett gaskök med slang lönar det sig att bränna bort all gas som blivit kvar i slangen, så att det inte rinner ut något från slangen när du tar isär köket.
- Nackdelar med gasköket är problem i anslutning till bränsleflaskorna: trycket i en gasflaska som håller på att tömmas är lågt dvs. koktiden blir längre och ventilen eller själva flaskan kan gå sönder.
- Kontrollera att ventilen fungerar genom att skruva den från det ena till det andra ytterläget.
- Det lönar sig att kontrollera stormkökets ringtätning varje gång innan du använder köket. Om ringtätningen saknas eller är skadad kan den brännbara gasen orsaka en farlig situation. Det rekommenderas att du har med dig en reservtätning.
- Det är inte tillåtet att använda eget friluftskök i stugorna. Använd friluftsköket endast utomhus, med försiktighet och i enlighet med bruksanvisningarna.
Multibränsle-, fotogen- och bensinkök
Multibränslekök eller olika slags fotogen- och bensinkök är de effektivaste friluftsköken. En liter vatten kokar upp på bara några minuter. Å andra sidan för de effektiva köken hårt ljud när de brinner. Alla dessa tre typer av friluftskök är utmärkta val för vinterturer när man är tvungen att smälta snö eller is för att få vatten.
Multibränsleköken kan, precis som namnet säger, användas med flera olika bränslen, såsom fotogen eller bensin. I bränsleflaskan pumpas övertryck, och vätskan förångas i kökets förvärmare innan den börjar brinna. I alla dessa typer av kök är det nyttigt att använda så rent bränsle som möjligt. Då bildas det minst sot och tilltäppningar som beror på orenheter i slangen eller i munstycket. Det går lätt att justera lågan.
Renad bensin är ett tryggt val till ett friluftskök. Den innehåller inte sådana giftiga ämnen som ingår i bilbensinen. Antändningstemperaturen för renad bensin är högre än för bilbensin och den flammar inte heller upp lika lätt. Renad bensin sotar inte ner kokkärlen, men det gör bilbensinen i viss grad. Lampolja är däremot det tryggaste bränslet att ha med på en vintertur, för att det har en så hög flampunkt. Detta är viktigt t.ex. om man vill använda köket inne i tältet. I vissa typer av multibränslekök kan man också använda flytgas.
Ett multibränslekök är rätt dyrt och mera krävande att underhålla och använda än gas- och spritkök. När man köper ett multibränslekök följer i allmänhet inte med alla tillbehör som behövs. Kokkärlen bör man skaffa separat. Vindskyddet och den reflektor som hindrar värmen från att sprida sig neråt kan man göra själv av tjock folie eller alternativt köpa ett färdigt. Utan dem är köket känsligt för blåst.
Observera då du använder multibränslekök
- Det krävs noggrannhet och övning i att använda och underhålla köket.
- Kontrollera alltid kökets kondition före färden. Kolla speciellt att slangen inte har sprickor och att packningarna är hela.
- Ta alltid med serviceverktyg för köket.
- Det är inte tillåtet att använda eget friluftskök i stugorna. Använd friluftsköket endast utomhus, med försiktighet och i enlighet med bruksanvisningarna.
Bränslena och säkerheten
Friluftsköken fungerar med sprit, gas, bensin, fotogen dvs. lampolja eller träpinnar. Därtill finns det på marknaden modeller som klarar av flera olika bränslesorter.
Flytande bränslen till spritkök fås från de flesta bensinstationer i de nordiska länderna. Bränsle till spritköket kan man köpa på alla bensinstationer, gaskökens patroner finns till salu i friluftsaffärerna och i de största varuhusen samt på bensinstationerna. Kom dock ihåg att det finns olika standarder för gaskök såväl i Finland som utomlands. Fotogen och bensin får man på alla bensinstationer både i Finland och utomlands. Man hittar i allmänhet lätt lämpligt bränsle, t.ex. lösa, torra kvistar på marken, till vildmarksköken, med undantag av platser där det inte växer träd eller buskar eller träpinnarna är täckta av snö.
Flampunkt
Med tanke på användaren är flampunkten den viktigaste egenskapen hos bränslet. Med flampunkt avses den lägsta temperatur vid vilken så mycket ångor vid normalt lufttryck avgår från vätskans yta att det bildas en antändbar ång-luftblandning. Lättantändliga vätskor, har en flampunkt på +21 C. Sådana här ämnen är t.ex. bensin ca –40 C, etanol (sprit) +12 – +13 C och flytgas (propan) –104 C. Lampolja dvs. fotogen är det tryggaste av de gasformiga och flytande bränslena, för dess flampunkt är +55 – +60 C.
Spritkök
Vissa tillverkare har spritkök i sitt produkturval. Till köket hör en brännare, en vindskyddande krage, kastruller och en stekpanna. Tilläggsdelar såsom kaffepanna, sil (durkslag) och matkärl kan köpas separat. En del modeller kan även förses med gasolbrännare eller ett petroleumkök för högre effekt.
Ett spritdrivet, lätthanterligt stormkök är funktionssäkert och innehåller inga ömtåliga delar. Även när det blåser brinner stormkökets brännare bra och ljudlöst innanför stommen. Köket kräver just inget underhåll; förutom tvätt behöver man bara putsa hålen i brännaren med en nål. Fördelen är att spritkökets alla delar bildar ett kompakt paket, som inte tar mycket utrymme i ryggsäcken.
Spritköket är ett bra alternativ med tanke på miljön, för bränslet tillverkas av en förnybar naturresurs (trä). Man kan minimera uppkomsten av avfall genom att använda en mindre flaska för bränsle som man fyller på från en större bränslebehållare hemma. Nackdelen med spritköket är att det rätt ineffektivt i synnerhet på vintern och lågan är svår att justera och kokkärlen blir sotiga. Man kan minska på sotbildningen genom att späda ut spriten 10 % med vatten. Effekten är ganska dålig också på sommaren jämfört med övriga bränslen; det tar ca 10 minuter att koka upp en liter vatten. Därtill är det svårt att fylla brännaren med just rätt mängd bränsle utan att bränsle går till spillo.
Observera då du använder spritkök
- Akta dig för brandolyckor. Häll inte nytt bränsle i brännaren förrän den säkert har kallnat, eftersom spritens flampunkt är så låg som +12 – +13 C. Använd inte heller spritköket i alltför varma förhållanden, t.ex. nära en het kamin.
- Låt alltid brännaren brinna ut och svalna innan du packar ner den i ryggsäcken.
- Förvara inte brännaren inne i kokkärlen, eftersom en aldrig så liten droppe sprit kryddar maten på ett oönskat sätt.
- Det är inte tillåtet att använda eget friluftskök i stugorna. Använd friluftsköket endast utomhus, med försiktighet och i enlighet med bruksanvisningarna.