Säkerhet
Det händer sällan allvarligare tillbud i samband med friluftsliv. I många fall tänker inte vandrarna ens på förhand att det ens kunde hända dem någonting, då det ju aldrig hänt något förut! Det lönar sig inte att öva säkerheten vid en verklig farlig situation ute i terrängen. För att behärska och kunna den bör du förbereda dej och öva ofta.
![Bild: Ari Väisänen Nokinen kahvipannu nuotiolla.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fluontoon-fi-cms-production.druid.fi%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F2024-06%2FRepovesi_Nokipannukahvit_Ari_Vaisanen.jpg&w=3840&q=75)
Förutse och undvik risker
Du bör på förhand lära dig att bedöma de eventuella risker som kan uppstå under den planerade turen, så att du inte utsätts för farliga situationer under turen. Du bör behärska många olika friluftsfärdigheter, såsom att orientera, göra upp eld, korsa ett vattendrag, ge första hjälpen och bygga ett skydd t.ex. en nödbivack. Du bör även ta med nödvändig säkerhetsutrustning samt reservproviant och -dryck.
Var beredd på det värsta. Överskatta inte din kondition. Ta med dig tillräckligt med varma kläder, proviant och dricksvatten samt kompass och en tillräckligt noggrann karta, t.ex. friluftskarta, eller terrängkarta eller en utskrift från Utflyktskarta.fi. Sköt om din hygien, så att du inte blir sjuk eller får otrevliga skavsår speciellt på fötterna och i ljumsken.
Handla lugnt och med eftertanke i farliga situationer
Trots planering och minimering av risker kan du någon gång råka ut för missöden på turen. Om du hamnar i en farlig situation eller i en olycka, bör du snabbt kunna göra en bedömning av situationen och därefter handla lugnt och med eftertanke.
I sådana situationer har du nytta av att du kan ge första hjälpen, kalla på hjälp, klara av överraskande vädersituationer, rädda en människa som gått ner sig i svaga isar osv.
Ta kontroll över situationen
id ett tillbud bör situationen så fort som möjligt lugnas ner och "normaliseras". Detta sker bäst om gruppens ledare genast på olycksplatsen tar kommandot och ger direktiv om vad som bör göras. Det är till stor hjälp om gruppen är förberedd på situationen och tom. på förhand tränat liknande situationer.
Då situationen lugnat sig, bedömer gruppen vad som hänt, olyckans betydelse och vad man härnäst bör göra. Ledaren bedömer om situationen är allvarlig, och kallar vid behov på hjälp från det allmänna alarmnumret 112. Ledaren ansvarar också för säkerheten på platsen och ser till att alla får den hjälp och de handlingsdirektiv som behövs.
Skenbar trygghet
Mobiltelefon, GPS-mottagare och överdriven tillit till din egen förmåga att klara av situationer kan leda till fel slags trygghetskänsla, som då du drabbas av dåligt väder, då GPS-batterierna tagit slut och mobiltelefonnätets täckning är noll, är synnerligen falsk. Det säkraste är att du lär dig att alltid komma till rätta på egen hand och komma ihåg att det inte lönar sig att försöka kämpa mot naturkrafterna.