Gå till huvudinnehåll
Friluftsområden
Vandringstips

Tänka på säkerheten inför utflykten

Polulle on kaatunut niin paljon puita, että niiden yli ei pääse kulkemaan.

Bedöm på förhand vilka risksituationer som kan uppstå under den planerade turen. Hurudana är de situationer och potentiella olycksfall som kan uppkomma under turen? Hur sannolikt är det att det uppstår farliga situationer och hurudana kan följderna bli? Vad bör man göra för att på förhand eliminera faror eller olyckstillbud. Hur bör man handla om det trots noggranna förberedelser uppkommer en farlig situation eller sker en olycka?

Friluftsmänniskans säkerhetstips

Beakta väderleken

Det kan ske snabba omslag i vädret, speciellt i fjällen och på stora vattendrag. Kämpa inte mot naturkrafterna, såsom hård vind, köld eller strömmande vatten. Lyssna på eventuella vädervarningar.

Gå aldrig ensam

Ge dig inte iväg ensam ut i naturen och se till att du inte tappar kontakten med din grupp eller lämnar den. Om det händer något är det mycket svårare att få hjälp än om du är med gruppen.

Utrusta dig med tanke på det värsta

Lämna ett färdmeddelande till dina anhöriga eller till din inkvartering. Skriv ditt namn och följande etappmål i ödestugans gästbok. Ta med dig första hjälpen-utrustning och reservproviant. Klä dig efter vädret. Vindtäta och varma plagg är bäst. Kom ihåg att vinden mångdubblar köldens inverkan.

Överskatta inte din förmåga

Tro dig inte vara mer erfaren och i bättre kondition än du i verkligheten är. Lär dig känna dina begränsningar. Vila, ät och drick innan du blir helt utmattad. Lär dig friluftsfärdigheter och skaffa dig tillräckliga färdigheter i orientering och första hjälpen.

Om du går vilse, slå läger eller sök skydd i tid

Om du går vilse i terrängen ska du inte tappa självbehärskningen, utan tänka igenom situationen. Om du är trött och frusen kan du inte handla med förnuft. Om du börjar frysa i kölden, ska du inte bli på stället och vila dig om du inte har mera kläder att ta på dig, utan fortsätta färden. Om du är osäker på din position eller vilken som är rätt riktning bör du inte irra omkring på måfå. Försök bestämma din position. När visste du senast din position på kartan. Åt vilket håll har du gått efter det och hur länge?

Vänd tillbaka i tid, ifall du ser dina egna spår i terrängen. Leta reda på ett bra skydd. Håll dig i rörelse för att hålla dig varm eller gör upp en eld och värm dig vid den. Drick varm dryck och ät varm mat.

Lär dig känna naturen och skydda den

Iaktta etikett i friluftslivet. Stör inte djuren och andra vandrare, iaktta områdets ordningsregler och de skyldigheter och bestämmelser om uppgörande av eld, som allemansrätten ålägger dig.

Färdmeddelande

Då du lämnar ett skriftligt färdmeddelande, har du goda chanser att få hjälp, om det händer något på turen.

Innan du beger dig på dagstur kan du lämna ditt färdmeddelande på inkvarteringen. Om du gör en flerdagstur lönar det sig att lämna färdmeddelandet och en alternativ färdrutt till dina anhöriga. Den planerade färdrutten går kanske inte att genomföra på grund av dåligt väder eller tungt före. Forststyrelsens naturum tar också emot färdmeddelanden för turer i de terrängområden som är närmast naturumet.

Kom alltid ihåg att anmäla dig och ta bort färdmeddelandet då du återvänder.

Färdmeddelandets innehåll

  • Datum
  • Deltagarnas namn
  • Eventuella barndeltagare
  • Vart är ni på väg och längs vilken rutt
  • Planerad återkomst
  • Vilken säkerhetsutrustning har ni med er (t.ex. mobiltelefon, matsäck, karta, kompass, tändstickor, tält eller vindskydd, liggunderlag, snöspade)
  • Då du lämnar ett färdmeddelande hos ett turist- eller inkvarteringsföretag eller på naturumet, anmäl även namn och telefonnummer för kontaktperson i hemmet.

Planerad reservrutt

När man planerar en utflykt eller en långvandring är det bäst att förbereda sig för eventuella ändringar i den planerade rutten. Då man planerar den egentliga rutten på förhand lönar det sig också att ta fram alternativa rutter på kartan. En flexibel plan som man gjort upp före utflykten spar en från förhastade beslut i terrängen. En fastspikad plan ger inte utrymme för alternativa lösningar och tvingar en i värsta fall till fel ruttval. En på förhand gjord reservrutt är ett enkelt sätt att öka flexibiliteten under utflykten.

Tidtabell

Oftast är man tvungen att ändra på rutten på grund av en snäv tidtabell. Tidtabellen bestäms i allmänhet av den planerade återkomsttiden, som exempelvis kan vara beroende av offentliga kommunikationsmedels tidtabeller.

I andra hand kan tidtabellen för en utflykt vara beroende av nästan vilken faktor helst, exempelvis mängden proviant, tidvattnet eller en ändring av årstiden. För att man ska kunna hålla tidtabellen bör man följda tillräckligt ofta och regelbundet med hur utflykten framskrider. Vid behov tar man ta i bruk de på förhand planerade tillvägagångssätten för att hålla tidtabellen. En planerad reservrutt kan vara just ett sådant tillvägagångssätt.

Hinder, fördröjningar och farliga förhållanden

Det är bra att göra upp en plan för en reservrutt även för exceptionella situationer. Det är viktigt att fundera över och bekanta sig med eventuella säkerhetsrisker, för då kan man förbereda sig för dem redan då man planerar rutten.

Hastigt väderomslag kan leda till att den planerade rutten plötsligt blir för farlig. Att hålla en vilodag på grund av en överraskande snöstorm eller tät dimma, att vända tillbaka om någon av deltagarna blivit sjuk och att gå runt ett område som blivit farligt till följd av en höjd risk för snöskred eller översvämning är klara och enkla val om man förberett sig för dem på förhand. Ibland kan det vara omöjligt att följa den ursprungliga rutten, om exempelvis istäcket plötsligt smultit eller blivit för svagt, men då kan man fortsätta utflykten med hjälp av den planerade reservrutten.

Nödbivacker

Ute i naturen kan man ibland bli tvungen att konstatera att de egna krafterna inte räcker till för att ta sig till den planerade övernattningsplatsen eller tillbaka till bilen. Om man inte har förberett sig på att övernatta i terrängen kan situationen bli allvarlig i synnerhet om det är vinter. Då gäller det att kunna bedöma situationen lugnt och handla innan man har förbrukat alla krafter.

Är vädret dåligt kan man bli tvungen att vänta länge på hjälp. Utanför mobiltelefonens hörbarhetsområde går det kanske inte ens att ringa nödsamtal. Då är det enda alternativet att försöka skydda sig mot vädret och att samla krafter. Det tryggaste är att bygga en nödbivack, där man kan hålla sig torr och varm.