Gå till huvudinnehåll
Friluftsområden
Vandringstips

Planering av friluftsmat

Nuotiotulella kasvikset kiehumassa kattilassa.

Stegvis planering av friluftsmat

Planering, anskaffning och förberedelse av mat för en längre vandring kan kännas utmanande och tidskrävande. Följ listans anvisningar och börja i god tid, så går förberedelserna bra.

  • Planera måltidsrytmen: frukost, lunch, middag och mellanmål.
  • Planera vad du äter och dricker vid vilken måltid och vilket mellanmål.
  • Gör en tabell över måltiderna och anteckna:
    • vad du äter vid vilken måltid,
    • vilka råvaror du behöver och hur mycket,
    • vilka måltider det redan finns ingredienser till,
    • vilka ingredienser som saknas,
    • vem som skaffar den mat som behövs och varifrån.
  • Räkna ut mängden mat som behövs per matvara, glöm inte mellanmålen. Packa ner mat för 1–3 extra måltider.
  • Torkade varor håller bra, utnyttja säsongerna genom att torka mat.
  • Packa maten omsorgsfullt och gör en lista över de måltider som tas med och tillredningssätt.

Tillred en matportion före utfärden av en av portionspåsarna eller av egen, torkad mat och kontrollera att portionsstorleken är lämplig. 

Friluftskockens utrustningslista

På utfärden behöver du olika redskap för att transportera, tillreda och avnjuta mat och dryck. Packa ner multifunktionella, hållbara och lätta redskap. I listan ur Piritta Kantojärvis bok Viiden tähden vaellus (Tammi 2014) anges köksredskap för 2–4 personer för både kort och lång vandring:

Kärl

  • 1–2 skafflar
  • En djup tallrik eller skål med lock, om du inte vill äta alla måltider direkt ur kastrullen. Tallriken kan även användas för att exempelvis tillreda efterrätter, eller till att exempelvis plocka bär i under vandringen.
  • En mugg med lock: Locket håller drycken varm längre och insekterna borta från drycken, och vatten kommer inte heller åt att späda ut den.

Gemensamma matlagningstillbehör

  • Tändstickor packade i små plastpåsar. Packa ner en del tändstickor tillsammans med friluftsköket, en del på ett annat ställe och en del i första hjälpen-väskan
  • Andra elddon, såsom tändare, tändplatta och gniststål, samt en friluftsyxa till att klyva ved med
  • Friluftskök och bränsle: Du kan även klara dig utan om du tillreder måltiderna över öppen eld. Uppskatta noggrant hur mycket bränsle som behövs. Beakta även mängden eventuellt vatten som behöver smältas och kokas
  • 1–2 kastruller. Behovet av bränsle minskar om man använder lock, eftersom värmeförlusten minskar
  • Stekpanna. I en Trangia fungerar pannan även som kastrullock
  • Liten kaffekanna till att koka vatten i
  • Kniv bland annat till att filea fisk och göra tändved med. Kanske även en liten knivvässare. Lär dig hur du ska använda den före utfärden!
  • Liten, lätt smörkniv i knivslida eller inslagen i bakplåtspapper
  • Plastskopa
  • Stekspade, om du tänker steka till exempel plättar
  • Visp, till exempel till att blanda mjölkpulver i vatten och göra kräm med
  • Burk med tätt lock, med stor öppning, 4–5 dl, för blötläggning av torra ingredienser

Eventuellt även

  • Liten ask med lock: lämpar sig till exempel för att göra sylt och smörgåspålägg i
  • Filterpåsar i papper till att sila vatten med, 8 st.
  • Tomma, halvliters vattenflaskor 1–4 st., dryckespåse eller större påse för vattentransport. Flaskorna kan även användas till att blanda plättsmet i
  • Biologiskt nedbrytbart diskmedel, som även diskar rent i kallt vatten. Några droppar per diskning räcker. Packa ner till exempel 30 ml i en plastflaska
  • Tvättsvamp eller diskborste
  • Kärlhandduk, till exempel en gasbinda, som du kan torka kärlen med
  • Kylpåse för smör och ost
  • Minigrip-påsar i olika storlekar till att packa måltider i
  • 1–2 plastpåsar eller tunna paddlingssäckar att packa maten i
  • Tunn nätpåse till att transportera färsk svamp, fisk eller kärl i

Maten

  • Frukost till alla morgnar
  • Två varma mål mat om dagen, 1–2 extra måltider i reserv
  • Efterrätter, några eller en till varje kväll
  • Mellanmål 100–200 g/dag/person
  • Olja i liten flaska. Räkna ihop den oljemängd som totalt behövs till måltiderna
  • Bröd: Uppskatta hur många bitar du äter
  • Te: När man använder naturligt vatten kan eventuella brister gällande färg och smak gömmas genom att använda en tepåse. Uppskatta mängden. Te i lösvikt och tekula ger mindre avfall. Tepåsar kan användas flera gånger.
  • Kaffe: Beräkna hur många gånger om dagen du kokar kaffe. Beräkna omkring 20 g kaffepulver till en kanna.
  • Mjölkpulver i en liten plastburk. Räkna ihop den totala mängden som behövs till frukostar och drycker.
  • Matsäck för resan, om vandringsmålet inte är riktigt nära.

Välj kastrull med omsorg

Kastruller, pannor och stekpannor ger lätt mycket vikt. Välj matlagningsredskap i lämplig storlek enligt gruppens storlek. Det är behändigt om kastrullerna och kaffekannan går in i varandra under transporten och på det sättet tar mindre plats. Ta endast med det som du med säkerhet behöver.

Kastrullens material och konstruktion inverkar på hur snabbt maten kokar och hur matlagningen fungerar. Aluminium är det billigaste och tyngsta materialet. Kastruller i aluminium leder värme bra, men de kan avge små mängder aluminium i synnerhet i syrlig mat. Hårdanodiserade aluminiumkastruller är tåligare och lite lättare än vanliga.

Titan är lätt, men leder värme dåligt, vilket gör att du behöver mer bränsle. Stålkastruller är tunga och passar därmed endast för korta turer eller för båtfolk. I pannor med teflonyta bränner maten inte i botten så lätt och de är lätta att diska, men de leder värme sämre. Vid användning på turer slits teflonet lätt.

Använd alltid lock vid matlagning: maten blir snabbare färdig, du sparar bränsle och får inte skräp i maten.

Pähkinöitä kuksassa.

Måltidsrytm på turen

När du är ute på tur behöver du regelbundet mat och dryck för att få tillräckligt med energi att vandra och återhämta dig från dagens ansträngning. En måltidsrytm som fungerar på utfärder och vandringar är densamma som i vardagen: frukost, lunch och middag samt mellanmål. Denna måltidsrytm fungerar på såväl korta dagsturer som längre vandringar.

Du kan anpassa måltidsrytmen enligt din vandringsrytm genom att välja måltider och tillagningssätt som passar dina behov. Tillred till exempel lunchsoppan färdigt i mattermos vid frukosten så sparar du tid på vintern för vandring under den ljusa tiden på dagen.

Frukost

Frukosten är dagens viktigaste måltid, och med en bra frukost orkar du bra ända till lunch. Frukosten ska vara näringsrik och mångsidig även när du är på vandring. Före fysisk aktivitet är det bra att äta långsamma kolhydrater, som ger energi länge. Komplettera frukosten med protein.

På vandringar kan du till frukost äta till exempel gröt eller müsli med mjölk eller kräm, bröd och omelett på torkade eller färska ägg, eller varför inte tunnbröd eller fattiga riddare? Som frukostdryck passar te, kaffe, varm choklad eller varm saft. Börja tanka vatten redan på morgonen.

Förbered det vatten som behövs vid frukosten nästa dag färdigt på kvällen när du slår läger. Vid frukosten behövs omkring 0,5–1 liter vatten till gröt, mjölk och andra drycker. Koka dricksvatten för turen på morgonen, om det inte finns tillgång till rent vatten eller du vill koka allt naturligt vatten som du dricker. Om ni ska äta en snabb soppa av färdiga soppåsar till lunch kan du vid frukosten koka vattnet färdigt och sätta i termosflaska. Därmed är vattenbehovet vid frukosten 1,5–3 liter per person.

Lunch

Till lunch äts lätt mat som innehåller kolhydrater och tillräckligt med protein, såsom kött, fisk, bönor eller nötter samt fett. Lunchen får inte vara för tung så att du ännu orkar vandra efter den. Om man vill ha en kort lunchpaus, kan man tillreda lunchen färdigt i mattermos vid frukosten eller tillreda en snabb måltid av färdig påsmat, i vilken endast vatten behöver tillsättas. Lämplig lunchmat när du är på tur är till exempel soppor, pasta och potatismos.

Middag

Middagen tillreds i lägret mot kvällen eller natten, vilket betyder att man då kan äta mat som innehåller mer protein och fett och smälter långsammare. En tillräckligt bastant måltid på kvällen hjälper även kroppen och muskulaturen att återhämta sig från dagens ansträngning.

Det finns ofta mer tid till att tillreda middagsmaten, så det är då möjligt att tillreda mer krävande måltider. Ta även med middagsmat som blir snabbt färdig, ifall turen någon dag blir lång och du är för trött för att laga mat eller vädret inte tillåter matlagning.

Till middag passar olika gryträtter, som det är enkelt att även göra vegetariska versioner av, samt måltider som består av flera delar med sås och tillbehör separat. Det är trevligt att avsluta vandringsdagen med en god efterrätt. Ute i vildmarken kan du laga kräm, pudding, steka plättar eller grädda pinnbröd över brasan.

Mellanmål

Reservera 100–200 gram mellanmål per dag, packa i små, återförslutningsbara plastpåsar och ha dem lättillgängliga. Choklad och godis ger snabbt energi, men ta helst med nötter, frön, torkade frukter och bär som har bättre näringsvärde.

Allergier och specialdieter

Du behöver inte överge friluftsliv bara för att du följer en specialdiet. Om näringsmässigt betydande födoämnen, såsom mjölk eller kött, saknas i kosten måste ett tillräckligt intag av alla näringsämnen säkerställas.

Det finns mindre färdig friluftsmat som lämpar sig för personer som följer specialdieter, och därför är det ett bra alternativ att tillreda egna måltider genom att torka mat. Då är det möjligt att säkerställa att maten passar dieten och att den är näringsrik och mångsidig.

Ta följande i beaktande när du planerar turmat för personer som följer en specialdiet:

  • Ta specialdieterna i beaktande redan när du torkar och packar mat, så att ingen sammanblandning inträffar.
  • Säkerställ att färdigmaten, halvfabrikaten och kryddblandningarna är lämpliga.
  • Det är bra att bilda matlagen så att personer som följer samma diet är i samma grupp. Det är enklare att tillreda en viss typ av mat på en gång och se till så att inga allergener hamnar i maten.