Det är bra att packa turmaten omsorgsfullt, så att tillredningen av måltiderna även i mer utmanande vildmarksförhållanden är så enkelt som möjligt och maten inte blir dålig. För att underlätta matservicen är det bra att skriva ner den planerade menyn för hela utfärden i ett anteckningsblock och planera ordningen på måltiderna enligt matvarornas vikt eller hållbarhet.
Packa råvarorna i portionspåsar på ett sådant sätt att en maträtt för hela matlaget finns i en plastpåse: middagens potatismospulver i en påse, ingredienser till köttfärssåsen i en annan och riven morot i en tredje. Skriv ner innehåll och tillagningssätt med vattenfast tuschpenna på varje måltidspåse. Lägg allt i en påse, så att du lätt hittar tillbehören till måltiden i ryggsäcken.
Packa ner allmänna ingredienser som behövs vid varje måltid, såsom smör, olja och kryddor, i en plastpåse. Packa efter varje måltid ner påsen så att den är lättillgänglig.
Fördela packningen jämnt mellan medlemmarna i matlaget. Ät turvis från varje persons ryggsäck, så att vikten minskar jämnt. Packningen kan fördelas så att en starkare person bär tyngre packning. Om en bär maten och en annan matlagningsredskapen och trangian så minskar inte vikten på packningen alls för den senare.
På morgonen kan påsarna som innehåller lunchen och middagen flyttas till den allmänna påsen och lunchens ingredienser kan flyttas till blötläggningsburken, som till exempel mattermosen. På motsvarande sätt förbereds middagen vid lunchen och de ingredienser som behövs läggs i blöt.
På utfärden måste livsmedlen förvaras rätt så att de inte blir dåliga. Beakta matens hållbarhet redan i planeringsskedet och packa ner endast livsmedel med lång hållbarhet. På vintern kan du även välja mat med kort hållbarhet, såsom kött och fisk. Kom dock ihåg att förvara dem kallt även under bil- och tågfärder. Ät först mat som innehåller ingredienser som lätt blir dåliga, såsom ost och smetana.