
I Finland är växtperioden kort och färska, närproducerade grönsaker finns tillgängliga endast under en kort period. På hösten och vintern kan man i Finland äta färska rotfrukter och äpplen samt frysta bär. Utanför växtperioden behöver en hälsosam och allsidig kost kompletteras med utländska, importerade produkter, men välj även då produkter enligt säsong.
Det är bra att utnyttja årets säsonger när man gör friluftsmat genom att torka livsmedel. Torkad mat håller bra och kan vänta på nästa utfärd även en längre tid. Friluftsmatens årsklocka anger när det är bra att ta tillvara och torka ett visst livsmedel.
Friluftsmatens årsklocka
Vårens säsongsmat är:
- odlade svampar
- rabarber
- sparris
- tidig potatis
- björksav
- gädda, abborre och strömming
- vilda grönsaker och skott
Sommarens säsongsmat är:
- rova, rädisa och morot
- knipplök och gräslök
- sockerärter
- frilandsodlade salladssorter och örter
- blomkål, broccoli och tidig kål
- jordgubbar, hallon, vinbär och blåbär
- gös, abborre
Höstens säsongsmat är:
- blomkål, broccoli, kinakål, brysselkål
- rödbeta, rova och alla rotfrukter
- frilandsgurka
- majs
- äpple
- bär och svampar
- strömming, kräftor, siklöja, sik, gädda
- älg, and
Vinterns säsongsmat är:
- vit-, röd- och savojkål
- morot, kålrot, palsternacka, rödbeta, rotselleri
- torkade och frysta ärter, bönor
- gös, lake, siklöja
- hare, ripa