Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Tunturin päällä on kivikkoista ja vähän kasvillisuutta. Kaukana näkyy lisää tuntureita. Taivaalla on pilviä.

Vaeltaminen

Vaeltaminen merkittyjen reittien ulkopuolella vaatii retkeilijältä erä- ja suunnistustaitoja. Lisähaasteita tuo talvivaellus umpihangessa. Tämän laajan erämaan pääsee kokemaan talvella hiihtäen, sulan maan aikaan kävellen.

Vaellusreittejä ei ole merkitty maastoon, mutta puistoon on syntynyt vakiintuneita kulku-uria, jotka näkyvät myös retkeilykartoissa. Ne sijoittuvat yleensä maastoon, joka on vaativuudeltaan keskitasoa. Retkeilijöitä suositellaan käyttämään olemassa olevia polkuja.

Urho Kekkosen kansallispuistossa on ainutlaatuinen autio- ja varaustupaverkosto sekä lukuisia muita taukopaikkoja. Vaikka tarkoitus olisikin yöpyä tuvissa, aina on hyvä pitää mukana oma teltta/majoite. Ja vaikka yöpyisikin teltassa, vaellus on hyvä suunnitella kulkemaan tuvalta tuvalle, taukopaikalta toiselle. Näin pääsee nauttimaan valmiista polttopuista, käymälöistä ja joillakin tuvilla myös saunasta. Samalla se on ympäristöä säästävää retkeilyä.

  • Vaelluksella välttämättömiä ovat aina kartta ja kompassi sekä suunnistustaito. Pelkkä GPS-paikannin ei ole riittävä.
  • Talvivaelluksella tarvitaan leveämmät tunturi- tai metsäsukset, koska liikutaan umpihangessa.
  • Yleisimmät erävaellusten aloituspaikat: Kiilopää ja Saariselkä sekä puiston pohjoisosassa Raja-Jooseppi ja kesäaikaan myös Aittajärven pysäköintialue. Savukosken puolella vaelluksen aloituspaikkoja ovat Kemihaaran pysäköintialue sekä Nuorttijoen Haukijärvenojan pysäköintialue.

Luirojärvelle kartan ja kompassin kanssa

Luirojärvelle ei mene merkittyä reittiä. Luirojärvi on suosittu eräretken kohde, joka sijaitsee keskellä Urho Kekkosen kansallispuistoa. Kuljitpa mistä suunnasta tahansa, on varattava aikaa useampi vuorokausi. Luirojärvelle voi mennä monesta eri suunnasta ja samalla saa nähdä erämaisen kansallispuiston muitakin luontonähtävyyksiä.