Luirojärvelle kartan ja kompassin kanssa
Luirojärvelle meno edellyttää aina eräretkeily- ja suunnistustaitoja. Reitti on pituutensa ja erämaisuutensa vuoksi melko vaativa reitti. Kulku-uraa ei ole merkitty maastoon. Kuljettavissa ympärivuoden, kesällä kävellen ja talvella hiihtäen. Kulku-uraa ei ole merkitty maastoon. Kulkuaika: 4-6 päivää.
Erämaahan suunnatessa
Erämaahan suunnatessa on viisasta kantaa matkassa aina kartta ja kompassi sekä hätämajoite. GPS-paikannin on hyvä lisä. Pohjoisen talvi tuo omat haasteensa vaeltamiseen. Sydäntalven lyhyet päivät ja umpihanki mahdollistavat vain lyhyitä päivämatkoja. Alkutalvesta jääpeite on heikko, ja joissakin paikoissa jääpeite ei muodostu tai vahvistu koko talvena. Jäillä liikkuessa onkin syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.
Suosittu rengasreitti
Suosittu Luirojärven vaelluksen aloituspaikka on Kiilopään latujen ja polkujen lähtöportti, osoite: Suomen Latu Kiilopää, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä. Tuolloin pääsee ensimmäiset 5,5 kilometriä merkittyä polkua / talvella latupohjaa pitkin.
Retkeilyrakenteet
- Niilanpään porokämppä
- Suomunruoktun autio-/varaustupa
- Tuiskukurun autio-/varaustupa
- Luirojärvellä autio-/varaustupa, Kuuselan vuokratupa, Rajankämppä (autiotupa) sekä sauna
- Lankojärven autio-/varaustupa
- Rautulammen autio- ja varaustupa
Nähtävää
Kiilopäältä Luirojärvelle kuljetaan tunturimaastossa, soita ei ole, mutta Suomujoen varrella pienialaisia kosteikkoja ja kivikkoisia lompareita.
- Avotunturialueet ja tunturirinteiden lieveuomat
- vanha Niilanpään poroerotusaita
- Suomujoen upea Kotaköngäs
- Raappanan kammi Luirojärven koillisrannalla.
Reittikuvaus
Kiilopää – Suomunruoktu (14 km)
Polku kulkee tunturiylängöllä ja Suomujoen varren kuivilla mäntykankailla. Polku on koko matkalta leveä ja helppo havaita. Suomujoen ylittäminen Suomunruoktun tuvan kohdalta käy ongelmitta.
Suomunruoktu - Tuiskukuru (13 km)
Suomunruoktulta reitti jatkuu aluksi jokivartta alaspäin. Aitaojan tuntumassa Suomujoen ylitystä varten on silta.
Tuiskukuru - Luirojärvi (8 km)
Tuiskukurun tupa sijaitsee kurun pohjalla. Noin kolmen kilometrin Ampupäälle nousun jälkeen saakin kulkea loppumatkan pääsääntöisesti alamäkeä Luirojärvelle.
Luirojärven rannalla on kaksi autiotupaa, varaustupa, Kuuselan vuokratupa sekä tulentekopaikkoja. Luirojärven rannalla voi myös leiriytyä merkityillä telttailupaikoilla.
Sokosti on monille vaeltajille retken kohokohta. Kannattaakin varata aikaa yhden päivän verran Sokostin "huiputukseen" ja toivoa kirkasta säätä. Luirojärven rannasta Sokostin huipulle Jaurutuskurun laitaa kulkien matkaa yhteen suuntaan on noin 6 km.
Sokostin huipulla on masto, joka on tehty matkapuhelinten kuuluvuuden vuoksi. Kuitenkin erämaassa on katvealueita, jolloin matkapuhelinten kuuluvuus on heikko. Ja aina on mahdollista, että mastossa on juuri toimintahäiriö.
Luirojärvi - Lankojärvi (19 km)
Lankojärvelle lähdetään Luirojärven länsirantaa seuraten. Polku kulkee Vasanlyömäpäitten ja Joukhaispään välistä Palovangalle. Toinen reitti kulkee Ampuojan kautta ja jatkuu Ampupäiden ja Vasanlyömäpäiden välissä kohti Kaavitsalampia, jonka jälkeen se pian yhtyy ensimmäiseen reittivaihtoehtoon. Kaavitsanlampien tienoilta polku jatkuu yhtenä polkuna Palovanganjoen eteläpuolta.
Palovanganjoen voi ylittää mm. noin 250 m jokisuusta ylävirtaan, jossa vettä on normaaliveden aikaan alle polven. Tämän jälkeen Suomujokivartta kuljetaan alavirtaan. Saariselkä - Sokosti -kartassa on merkitty kahluupaikat ennen Lankojärveä. Tulva-aikana on syytä välttää kahlaamista ja oman turvallisuutesi vuoksi kannattaa kulkea ensin n. 2 km Suomujokea ylävirtaan ja ylittää joki Kotakönkään sillan kautta.
Lankojärvi–Rautulampi (8 km)
Lankojärveltä vie selkeä reitti Rautuojan vartta pitkin länteen Rautulammelle. Maisemat ovat pääosin metsäiset. Rautulammella on päivä-, autio- ja varaustupa.
Rautulampi–Niilanpää–Kiilopää (11 km)
Rautulammelta vie ristiviitoitettu reitti Kiilopäälle aukeissa tunturimaisemissa. Reitti on kivikkoinen ja leveä ja reitin varrella vanhalla Niilanpään poroaidalla on päivätupa ja tulentekopaikka.