- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit
Suunnitteletko ensimmäistä yön yli retkeäsi? Mietityttääkö mitä pakata rinkkaan mukaan tai mistä löytää kiva retkikohde? Entä kuinka varaudut ensimmäiseen yöhön ulkona tai mitä ylipäänsä kannattaa huomioida, kun ensimmäinen yön yli retki on suunnitteilla?
Metsähallituksen Luontoon.fi –sivusto ja erityisesti sen Retkeilyn ABC –osio on luotu vastaamaan näihin, ja moniin muihin retkeilijöiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Sivustolta löytyvien vinkkien ja ohjeiden avulla ensikertalainenkin löytää kaiken sen tiedon, jota retkeilyä aloitteleva voi tarvita.
Retkeily itsessään ei ole vaikeata, mutta ensimmäiselle retkelle lähteminen voi tuntua suurelta asialta. Ottamalla muutaman alla kerrotun asian huomioon, suoriudut kuitenkin retkestä hyvin!
Ensimmäinen yö ulkona voi olla juuri sellainen kuin sinä haluat
Ensimmäisen yön ulkona ei tarvitse olla erämaavaellus, vaan voit valita nukutko yösi ulkona omalla kotipihalla, kiinnostavalla retkeilyalueella tai kansallispuistossa. Sinä päätät, minkälaiset puitteet haluat luoda retkellesi.
Jos pääasiallinen haaveesi on totutella ulkona nukkumiseen, voit aivan hyvin viettää ensimmäisen telttayön omalla kotipihallasi. Jos olet jo kokenut päiväretkeilijä, voit myös suunnata sinulle sopivaan retkikohteeseen yön yli retkelle.
Oli kohteesi ja lähtötaitosi mikä tahansa, kannattaa retkeily aloittaa sopivin harppauksin ja laajentaa retkiä opitun mukaan. Kesäretkeilystä voi siirtyä viileämpien kelien retkeilyyn asteittain ja kotipihan telttayöpymisistä voi lähteä kansallispuistoihin ja kiinnostaville retkeilyreiteille.
Retkikohteita löydät täältä:
- Luontoon.fi:n retkikohdehaku
- Retkipaikan retkikohdevinkit (retkipaikka.fi)
- Kuntien virkistysalueyhdistykset (virkistys.info)
Varmistathan aina retkeä suunnitellessasi, että alueelle majoittuminen on sallittua joko jokaisenoikeuksien tai alueen (esimerkiksi kansallispuiston tai retkeilyalueen) sääntöjen perusteella. Jos aluetta koskee majoittumista rajoittava sääntö, löytyy tieto esimerkiksi Metsähallituksen Luontoon.fi–sivustolta tai suoraan maanomistajalta.
Minkälaisilla varusteilla yöksi luontoon?
Retkelle lähtemistä helpottavat monenlaiset varusteluettelot. Ne ovat olemassa, jotta voit helposti tarkistaa yleisimmin tarvittavat tarvikkeet ja täydentää listoja omilla oivalluksillasi. Kun pakkaaminen ei ole oman muistinvaraista, ei ensikertalaisenkaan tarvitse huolehtia siitä, ovatko oikeat tavarat mukana.
Monet varusteet löytyvät useimmilta jo kotoa ja toisaalta puuttuvat voivat täydentyä lähipiiristäsi. Esimerkiksi teltta, makuupussi ja alusta, sekä rinkka ovat varusteita, jotka ensimmäiselle retkelle onkin hyvä lainata, jos mahdollista. Omia varusteita on helpompi hankkia sopivan harkinnan jälkeen, kun on päässyt kokeilemaan, minkälaisia tarpeita itsellä on.
Olennaista kuitenkin on, että mukanasi on seuraavaa:
- Päälle säähän sopivat vaatteet, kengät ja hattu
- Majoite, makuupussi ja alusta
- Kantolaite (rinkka) ja sadesuoja
- Vaihtovaatteet ja kerrastot lisälämpöä varten
- Tuulen- ja/tai vedenpitävä kuorikerros sekä hattu/pipo
- Keitin ja ruokailutarvikkeet, ruoat ja polttoaineet
- Tulentekovälineet, kartta ja kompassi
- Hyttysverkko
- WC-paperi ja hygieniatarvikkeet
- Ensiapu-välineet (EA) ja henkilökohtaiset lääkkeet
Lue lisää retkivarusteista.
Varusteita kannetaan retkellä rinkassa
Rinkka on retkeilijän olennainen varuste, kun liikutaan pitempiä välimatkoja yöpaikkojen tai lähtöpisteen ja leiripaikan välillä. Sopiva määrä tavaraa ja rinkan hyvä pakkaus ovat tekijöitä, joista huolehtimisella retkeily on mukavaa.
Liian painavalla rinkalla liikkuminen uuvuttaa, mutta hyvin valmistautuneena ei mukaan tule otettua turhaa tavaraa, eikä retkeilijä väsy liialti. Tiesitkö, että rinkan painon on hyvä olla maksimissaan kolmasosan retkeilijän painosta?
Tutustu rinkan pakkaamiseen ja poimi videolta kätevät vinkit mukaan retkelle.
Kirjaa jokaisen retken jälkeen ylös havainnot, jotka auttavat lähtemään uusille retkille
Retkeilytaitojen karttumista vauhdittaa se, että kirjaat havainnot ylös jokaisen retken jälkeen ja lähdet seuraavalle retkelle, kun edellinen on vielä muistissa, tai pystyt palauttamaan retken mieleesi muistiinpanojen avulla.
Näin muistat hyvin esimerkiksi mikä on ollut sopiva määrä ruokaa sinulle ja retkiseurueellesi sekä mitkä varusteet tai vaatteet ovat olleet toimivia ja hyviä. Muistiinpanojen avulla muistat myös mitä olisit jättänyt pois tai mitä olisi hyödyllistä ottaa seuraavalla kerralla mukaan. Retkeillessä siis opit, mitkä ovat juuri sinulle sopivat varusteet.
Varmuus kasvaa aina tekemisen ja oivallusten kautta, ja kokemus antaa siksi eväitä uuteen! Saatatkin kaiken lisäksi myös huomata, että onnistuneet elämykset kasvattavat retkeilijää sinussa, samalla kun ne tuovat paljon uusia voimavaroja ja rohkeutta myös muille elämänalueillesi.
Lue myös turvallisen retken suunnittelusta.