- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Rinkat ja reput
Perusmallit
Reput ja rinkat voidaan rakenteen perusteella jakaa seuraaviin ryhmiin.
- Reput
- Repuissa ei ole tukirankaa ja niissä on mukava kantaa kevyitä kuormia, mutta ne hiostavat selkää huonon ilmastoinnin takia. Eräissä repuissa tätä ongelmaa ei ole, koska selän tuuletus on kunnossa.
- Reput ovat kevyitä, mukautuvia ja edullisia.
- Reppuun ei pidä pakata tavaraa kuin korkeintaan 12–15 kg lantiovyöstä huolimatta. Koska repussa ei ole tukirankaa eikä aina selkäpehmusteitakaan, kannattaa pakkaamiseen kiinnittää erityistä huomiota, ettei selässä tunnu kovia tai teräviä esineitä.
- Koska reppu on usein pienempi kuin rinkat, se pakottaa turhan varustemäärän karsimiseen.
- Repun muodon tulisi olla pitkänomainen, ei liian leveä.
- Repussa saattaa olla monenlaisia lisäominaisuuksia, esimerkiksi sadesuoja, avautuva istuin tai lisäkiinnikkeitä kameranjalustalle tai jääkairalle.
- Putkirinkat
- Putkirinkassa on ulkoinen, alumiiniputkesta tehty tukirakenne.
- Putkirinkka toimii jäykkyytensä vuoksi parhaiten erittäin painavien kuormien kuljettamisessa.
- Pakkaaminen on helppoa, sillä rinkassa on paljon tilaa niin rinkan sisällä kuin myös ulkopuolella. Telttavaellusvarustuksen ja makuualustan tai makuupussin saa näppärästi kiinnitettyä yläkaareen.
- Selkä tuulettuu, koska lapaluiden kohdalla on tiukka verkkokangas, joka pitää rinkan kanto-osan irti selästä. Putkirinkka on hyvä painavien kuormien kantamiseen helpossa ja keskivaikeissa maastoissa.
- Putkirinkka vie puolityhjänäkin paljon tilaa esimerkiksi liikennevälineissä. Täyteen pakattuna voi putkirinkan painopiste olla melko korkealla, mikä vaikeuttaa kulkemista mäkisessä maastossa. Putkirakenne voi vaikeuttaa hiihtämistä ja vuoristokiipeilyä.
- Anatomic-rinkat eli rosnarinkat
- Anatomic-rinkoissa on jäykät tukilistat, jotka on sijoitettu selkäosan pehmikkeiden sisälle.
- Sekä putkirinkat että anatomic-rinkat sopivat viikon tai parin vaelluksille. Molemmissa on lantiovyö, joka siirtää osan painosta hartioilta lantiolle.
- Rinkat painavat tyhjinä noin 3–4 kg. Anatomic-rinkat ovat vähän kevyempiä kuin putkirinkat. Joitain rinkkoja on mahdollista keventää jättämällä lantiovyö tai taskuja pois, tästä on hyötyä esim. lentokoneella matkustettaessa.
- Anatomic-rinkassakin on kiinnityspisteitä pussiosan ulkopuolella, mutta pääsääntöisesti on kuitenkin pyrittävä pakkaamaan kaikki painavat tavarat pussiosan sisälle.
- Anatomic-rinkka ei sovi yhtä hyvin painavien kuormien kantamiseen kuin putkirinkka.
- Anatomic-rinkkaa voi olla vaikeampaa pakata kuin putkirinkkaa.
- Anatomic-rinkka sopii moneen käyttöön, kun taas putkirinkka pääasiassa vain eräretkeilyyn.
- Anatomic-rinkka on muotoiltu myötäilemään kehoa, eikä se tartu kovin helposti kiinni ahtaissa paikoissa.
- Jos anatomicissa on vain vähän tavaraa, sen saa pienemmäksi kiristämällä sivuhihnoja. Uusissa anatomic-rinkoissa on selän tuulettumista pystytty parantamaan, joka aikaisemmin oli rinkkamallin heikko puoli.
- Istuinreput
- Istuinreppu on pieni putkirinkka, jossa on tuoliosa. Se soveltuu hyvin metsästykseen ja kalastukseen, mutta raskaita taakkoja sillä ei pysty kantamaan.
- Edellisten lisäksi on lasten kantoreppuja, kamerareppuja sekä selässä kannettavia matkalaukkuja.
Repun tai rinkan valinta
Kantolaitteen valinnassa on hyvä ensin miettiä
- Mihin käyttöön ja kenelle se tulee?
- Käytetäänkö sitä päiväretkillä vai useamman vuorokauden vaelluksilla?
- Minä vuodenaikana se useimmiten on käytössä?
- Mitä aikoo harrastaa tai tehdä retkellä?
- Minkälaisessa maastossa on tarkoitus retkeillä?
- Kuinka painavaa taakkaa on valmis kantamaan?
Tilavuus
Markkinoilla on monen kokoisia ja erilaisia kantolaitetyyppejä eri tarkoituksiin. Tilavuuden mukaan reput ja rinkat voidaan karkeasti jakaa seuraaviin luokkiin käyttötarkoituksen mukaan.
- Pienimmät 15–20 litran reput soveltuvat esimerkiksi koulurepuiksi.
- Lyhyelle päiväretkelle riittää 20–40 litran kokoinen reppu. Tämä koko voi myös olla sopiva retkeilevälle pienelle lapselle.
- Pitkälle kokopäiväretkelle n. 40–45 litran reppu.
- Noin 50–65 litran reppu tai rinkka voi olla sopiva lyhyelle yöpymisretkelle tai reilaajan käyttöön.
- Pitkälle vaellukselle, jossa yövytään omassa majoitteessa, tarvitsee kantolaitteen olla tilavuudeltaan noin 70–100 litraa.
Hanki tietoa ja tutki yksityiskohtia
Kun olet ostamassa kantolaitetta, sovita sitä omaan selkääsi, mieluiten painavaksi pakattuna. Kuorma ei saa kiskoa taaksepäin, sillä silloin hartiat kipeytyvät. Kiinnitä huomiota myös lantiovyöhön, sillä jossain malleissa vyö sopii vain tukevimmille retkeilijöille eivätkä hoikemmat saa sitä riittävän kireäksi. Oikean mallin löytämiseen vaikuttavat myös selän pituus, hartioiden leveys, olkapään ja solisluun muodot sekä naisilla myös rintavuus. On olemassa myös kantolaitemalleja, jotka on suunniteltu erityisesti naisille tai lapsille. Kiinnitä huomiota myös kantojärjestelmän eli lantiovyön, viilekkeiden ja tasapainohihnojen säätömahdollisuuksiin.
Jos tavoitteena on mahdollisimman kevyt kantamus, kiinnitä huomiota kantolaitteen painoon. Valinnassa on myös hyvä huomioida laatu. Halvempi kantolaite, joka menee nopeasti rikki, voikin olla kalliimpi ostos kuin vähän arvokkaampi ja laadukkaampi tuote. Laatua voi tarkkailla esimerkiksi saumoista (tiheään tikatut, tärkeät saumat kaksinkertaisina), vetoketjuista (jykevän oloiset, kestävät vetoa), kiinnityslukoista (tukevan tuntuisia, hihnat saa lujasti kiinni eivätkä ne löysty) ja käytetyistä materiaaleista. Tarkista myös pysyykö lantiovyön solki kiinni täydessä kuormassa vai avautuko se itsestään.
Helppokäyttöisyys
Repun tai rinkan pitää olla helppo pakata. Lisäksi pakattuihin tavaroihin pitää päästä käsiksi ilman, että tyhjentää koko kantolaitetta. Erillisistä tiloista on helpompi saada tavaroita ulos kuin jos kantolaite muodostuu vain yhdestä isosta tilasta.
Tarkasta taskujen toimivuus ja käytön helppous.
- Mahtuvatko matkan aikana tarvittavat varusteesi – esimerkiksi termospullo – sivutaskuun?
- Saako taskut poistettua, jos niitä ei tarvita?
- Onko taskujen sulkeminen helppoa tumput käsissä?
- Ovatko kantolaitteen läpät tiiviit ja toiminnalliset?
Lisäominaisuudet
- Kantolaitteen väritys on usein joko maastoon sulautuva tai huomiovärinen, joka lisää turvallisuutta onnettomuuden sattuessa.
- Turvallisuutta tuovat myös kiinteät heijastinnauhat tai heijastavat materiaalit.
- Tuiki tarpeellinen kantolaitteen sadesuoja on hyvä olla kiinni kantolaitteessa, niin se ei unohdu matkasta.
- Avainkiinnikkeet ja vetoketjulliset sisätaskut voivat olla hyödyllisiä pienten esineiden säilytykseen.
- Joskus voi olla tarpeen, että saa helposti sukset, lumikengät, jäähakun tai lumilapion kiinnitetyksi kantolaitteeseen.
Rinkan säätäminen
Useimmissa rinkoissa voidaan kantolaitteen selkäosan pituutta säätää. Kussakin rinkassa on mallille ominaiset säätöohjeet ja -suositukset. Seuraavia ohjeita noudattamalla saat rinkkasi säädettyä niin, että rinkan painosta huolimatta taival taittuu tuskatta:
- Löysää kaikki säädöt ja tarkista selkäliinojen kireys.
- Mittaa suora mitta lonkkaluusi kärjestä olkalihaksen päälle ja säädä rinkan lantiovyön ja olkaviilekkeiden etäisyys n. 2–3 cm pienemmäksi kuin edellä mainittu mitta.
- Laita rinkkaan vähintään 10 kg painoa.
- Aseta rinkka selkääsi siten, että lantiovyön keskilinja on lonkkaluun uloimman kärjen kohdalla.
- Kiristä lantiovyö mahdollisimman kireälle.
- Säädä olkahihnoja siten, että ne kiristyvät harteitasi vasten tasaisella voimalla ja paino jakaantuu tasaisesti lantiolle ja harteille.
- Säädä rinkan etäisyys selästä tasapainoremmein.
- Tarkista rinkan mahdolliset muut säätömahdollisuudet.
Rinkan tai repun pakkaaminen
Vaikka tavaraa olisi paljonkin, kaikki varusteet tulisi pakata yhteen rinkkaan tai reppuun, jonka retkelle lähtijä jaksaa itse kantaa. Rinkan painoksi suositellaan korkeintaan kolmasosaa kantajan omasta painosta, tottumattomalle neljäsosaa. Painoa ei kuitenkaan voi liiaksi keventää turvallisuuden kustannuksella.
Tietty järjestys auttaa tavaroiden helppoa ja nopeaa löytämistä ja tasapainottaa kuormaa. Siksi on hyvä pakata mukaan tulevat tavarat kokonaisuuksina erillisiin pusseihin: ruokailuvälineet, peseytymisvälineet, varavaatteet jne.
Sateella rinkkaa kannattaa suojata sadesuojalla, joka voi olla kiinteästi rinkassa kiinni tai erillisenä. Jos suoja on erillinen, se kannattaa pakata helposti saataville sivutaskuun, jotta sateen tullessa kaikkia tavaroita ei tarvitse purkaa sadesuojan löytämiseksi. Ellei ole rinkan sadesuojaa, voi tavaroita suojata kosteudelta sujauttamalla rinkan sisälle ison jätesäkin, johon muut tavarat pakataan pienemmissä pusseissa. Jätesäkkiä ei oteta matkan aikana pois rinkasta. On erittäin tärkeätä, ettei makuupussi pääse kastumaan. Sen voi pakata vaikka vesitiiviiseen pakkauspussiin.
Sade- ja taukovaatteet sekä muut usein tarvittavat varusteet pakataan helposti esiin saataviksi. Juomapullolle, ruokailuvälineille, puukolle yms. hyvä paikka voi olla esimerkiksi rinkan sivu- tai päällitasku. Rinkkaan saa mahtumaan enemmän tavaraa, jos pakkaa vaatteet tiiviisti muovipusseihin.
Painopiste lähelle kehoa
Painopisteen tulee sijoittua niin, että kantamus jakaantuu tasaisesti molemmille hartioille sekä lantiolle. Kantamuksen painopiste tulisi saada mahdollisimman lähelle vartaloa, oli painopiste sitten ylhäällä tai alhaalla. Ylös painopiste kannattaa sijoittaa vaellettaessa helppokulkuisessa maastossa, alas taas kuljettaessa vaikeammassa maastossa tai hiihtäessä.
Painavimmat tavarat pakataan lähelle selkää painopisteen vuoksi. Mitään terävää tai kulmikasta ei kuitenkaan saa laittaa tuntumaan vasten selkää. Pikkutavarat kannattaa pakata sivutaskuihin. Kaikkea rinkan ulkopuolelle killumaan jäävää kannattaa välttää: mieluummin pakataan tavarat rinkan sisälle, jotta ne eivät heilu ja huoju tai pahimmassa tapauksessa irtoa ja katoa matkan varrella.