Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Retkeilyvinkit

Retkiruoan suunnittelu

Nuotiotulella kasvikset kiehumassa kattilassa.

Retkiruokien suunnittelun vaiheet

Retkiruokien suunnittelu, hankinta ja esivalmistelu pidemmälle vaellukselle voi tuntua haastattavalta ja aikaa vievältä. Seuraa listan ohjeita ja aloita ajoissa, niin valmistelut sujuvat hyvin.

  • Suunnittele ateriarytmi: aamupala, lounas, illallinen ja välipalat.
  • Suunnittele, mitä syöt ja juot milläkin aterialla ja välipalalla.
  • Tee taulukko aterioista ja kirjaa:
    • mitä syöt milläkin aterialla,
    • mitä raaka-aineita tarvitset ja kuinka paljon,
    • mihin aterioihin on jo ainekset,
    • mitä ruoka-aineita puuttuu,
    • kuka hankkii tarvittavat ruoat ja mistä?
  • Laske tarvittavan ruoan määrä ruoka-aineittain, muista myös välipalat. Pakkaa mukaan 1–3 ylimääräistä ateriaa.
  • Kuivatut tuotteet säilyvät hyvin, hyödynnä sesongit kuivattamalla.
  • Pakkaa ruoat huolellisesti ja tee lista mukana olevista aterioista ja valmistustavasta.

Valmista testiannos ennen retkelle lähtöä annosruokapusseista tai itse kuivaamistasi aterioista ja varmista annoskokojen sopivuus.

Eräkokin varustelista

Retkellä tarvitset erilaisia välineitä ruoan ja juoman kuljettamiseen, valmistukseen ja nauttimiseen. Pakkaa mukaan monikäyttöisiä, kestäviä ja kevyitä välineitä. Piritta Kantojärven kirjan Viiden tähden vaellus (Tammi 2014) listaan on merkitty 2–4 hengen keittiötarvikkeet sekä lyhyelle että pitkälle vaellukselle:

Astiat

  • 1–2 lusikka-haarukkaa
  • Syvä lautanen tai kannellinen kulho, ellet halua syödä kaikkia aterioita suoraan kattilasta. Lautasta voi käyttää myös esimerkiksi jälkiruokien valmistamiseen, tai siihen on kätevä kerätä matkan varrelta esimerkiksi marjoja.
  • Kannellinen muki: Kansi pitää juoman lämpimänä pitempään ja hyönteiset loitolla juomasta, eikä vesikään pääse sitä laimentamaan.

Yhteiset ruokailutarvikkeet

  • Tulitikut pakattuina pieniin muovipusseihin. Pakkaa yhdet tikut keittimen kanssa, toiset toiseen paikkaan ja kolmannet ensiapulaukkuun.
  • Muita tulentekotarvikkeita, kuten sytykkeitä, sytytyslevyä ja kipinätikku, sekä retkikirves puiden pilkkomiseen.
  • Retkikeitin ja polttoainetta: Voit pärjätä ilmankin, jos valmistat ateriat nuotiolla. Arvioi tarvittavan polttoaineen määrä huolellisesti. Huomioi myös mahdollisesti sulatettavan ja keitettävän veden tarvitsema määrä.
  • 1–2 kattilaa. Kannen käyttäminen vähentää polttoaineen tarvetta, kun lämpöhukka pienenee.
  • Paistinpannu. Trangiassa pannu toimii myös kattilan kantena.
  • Pieni kahvipannu veden keittämiseen.
  • Puukko mm. kalan fileointiin ja kiehisten tekemiseen. Ehkä myös pieni puukon teroitin. Opettele käyttö ennen retkeä!
  • Pieni kevyt voiveitsi kotelossa tai käärittynä leivinpaperiin.
  • Muovikauha
  • Paistinlasta, jos aiot paistaa esimerkiksi lettuja
  • Vispilä, esimerkiksi maitojauheen sekoittamiseen veteen ja kiisselin tekemiseen
  • Tiiviskantinen liotuspurkki: isosuinen, 4–5 dl, kuivien ainesten ennallistamiseen

Mahdollisesti myös

  • Pieni kannellinen rasia: sopii esimerkiksi hillon ja voileipätahnojen tekemiseen
  • Suodatinpaperipusseja veden siivilöintiin 8 kpl
  • Tyhjiä puolen litran vesipulloja 1–4 kpl, juomapussi tai isompi vedenkuljetuspussi. Pulloja voi käyttää myös lettutaikinan sekoittamiseen.
  • Biohajoavaa tiskiainetta, joka pesee myös kylmässä vedessä. Muutama pisara per tiskauskerta riittää. Pakkaa esim. 30 ml muovipulloon.
  • Pesusieni tai tiskiharja
  • Astiapyyhe, esimerkiksi sideharso, jolla voit kuivata astiat
  • Kylmäpussi voille ja juustolle
  • Erikokoisia minigrip-pusseja aterioiden pakkaamiseen
  • 1–2 muovipussia tai ohutta melontasäkkiä aterioiden pakkaamiseen
  • Ohut verkkopussi tuoreiden sienien/kalojen/astioiden kuljettamiseen

Ruoat

  • Aamiaiset joka aamulle
  • 2 lämmintä ateriaa päivässä, hätävaraksi 1–2 ylimääräistä ateriaa
  • Jälkiruokia muutama tai joka illaksi
  • Välipaloja 100–200 g/päivä/henkilö
  • Öljyä pienessä pullossa. Laske aterioihin tarvittava öljymäärä yhteensä.
  • Leipää: Arvioi, montako palaa syöt.
  • Teetä: luonnonvesiä käytettäessä teepussilla voi peittää väri- ja makuhaittoja. Arvioi määrä. Irtotee ja teepallo tuottavat vähemmän jätettä. Teepusseja voi käyttää useamman kerran.
  • Kahvia: Arvioi, montako kertaa päivässä keität kahvia. Porokahvia voi varata noin 20 g pannulliseen.
  • Maitojauhetta pienessä muovipurkissa. Laske aamiaisiin ja juomiin tarvittavat määrät yhteen.
  • Eväät menomatkalle, ellei vaelluskohde ole ihan lähellä

Valitse kattila huolella

Kattiloista, pannuista ja paistinpannuista tulee helposti paljon painoa. Valitse ruokakunnalle sopivan kokoiset ruoanvalmistusvälineet. Kätevää on, jos kattilat ja kahvipannu menevät sisäkkäin kuljetuksen ajaksi ja vievät siten vähemmän tilaa. Ota mukaan vain se, mitä varmasti tarvitset.

Kattilan materiaali ja rakenteet vaikuttavat keittämisen nopeuteen ja ruoanvalmistuksen toimivuuteen. Alumiini on halvin ja painavin materiaali. Alumiiniset kattilat johtavat hyvin lämpöä, mutta siitä voi liueta pieniä määriä alumiinia erityisesti happamiin ruokiin. Kova-anionisoidut alumiinikattilat ovat tavallisia kestävämpiä ja hieman kevyempiä.

Titaani on kevyt, mutta johtaa huonosti lämpöä, jolloin tarvitset enemmän polttoainetta. Teräskattilat ovat painavia ja siten soveltuvat ainoastaan lyhyelle retkelle tai veneilijöille. Teflon-pinnoitettuihin pannuihin ruoka ei pala niin helposti kiinni, ja ne on helppo tiskata, mutta johtavat huonommin lämpöä. Retkikäytössä teflon kuluu helposti.

Käytä ruoanvalmistuksessa aina kantta: ruoka valmistuu nopeammin, säästät polttoainetta ja roskat eivät mene ruokaan.

Pähkinöitä kuksassa.

Ateriarytmi retkellä

Retkellä tarvitset säännöllisesti ruokaa ja juomaa, jotta saat tarpeeksi energiaa vaeltaa ja palautua päivän rasituksesta. Retkillä ja vaelluksilla toimiva ateriarytmi on tuttu arjesta: aamupala, lounas ja illallinen sekä välipaloja. Tämä ateriarytmi toimii niin lyhyillä päiväretkillä kuin pidemmillä vaelluksillakin.

Voit muokata ateriarytmiä vastaamaan vaellusrytmisi tarpeita valitsemalla tarpeisiisi sopivia aterioita ja valmistustapoja. Valmista esimerkiksi lounaskeitto aamupalalla valmiiksi ruokatermokseen, niin säästät talvella valoisaa aikaa vaeltamiseen.

Aamupala

Aamiainen on päivän tärkein ateria, ja hyvällä aamiaisella jaksaa hyvin lounaaseen asti. Aamiaisen tulisi olla vaelluksellakin ravitseva ja monipuolinen. Ennen liikkumista kannattaa syödä hitaita hiilihydraatteja, jotka antavat pitkään energiaa. Täydennä aamiaista proteiinilla.

Vaelluksella aamiaiseksi voi nauttia esimerkiksi puuroa tai mysliä maidon tai kiisselin kanssa, leipää ja munakkaita kuivatuista tai tuoreista munista tai vaikka rieskoja tai köyhiä ritareita. Juomaksi aamupalalla sopii tee, kahvi, kaakao tai kuuma mehu. Aloita veden tankkaaminen jo aamulla.

Varaa illalla leiriytyessä aamiaisella tarvittava vesi valmiiksi. Aamiaisella vettä tarvitaan puuroon, maitoon ja muihin juomiin noin 0,5–1 litraa. Keitä aamulla janojuomat matkalle, jos puhdasta vettä ei ole saatavilla tai haluat keittää kaiken juomasi luonnonveden. Jos lounaaksi syödään nopea keittolounas valmiista keittopusseista, voit aamiaisella keittää veden valmiiksi termospulloon. Tällöin veden tarve aamiaisella on 1,5–3 litraa per henkilö.

Lounas

Lounaaksi nautitaan kevyt, hiilihydraattipitoinen ruoka, joka sisältää riittävästi proteiineja, kuten lihaa, kalaa, papuja tai pähkinöitä sekä rasvaa. Lounas ei saa olla liian raskas, jotta sen jälkeen jaksaa vielä vaeltaa. Jos lounastauon haluaa pitää lyhyenä, voi lounaan valmistaa aamupalalla valmiiksi ruokatermokseen tai valmistaa nopean aterian valmiista pussiaterioista, joihin tarvitsee lisätä vain vesi. Sopivia lounasruokia vaelluksella ovat esimerkiksi keitot, pastat ja perunamuhennokset.

Illallinen

Illallinen valmistetaan leirissä iltaa ja yötä vasten, joten siinä voi syödä proteiinipitoisempaa ja rasvaisempaa ruokaa, joka sulaa hitaammin. Riittävän vahva ateria illalla myös auttaa kehoa ja lihaksistoa palautumaan päivän rasituksesta.

Illallisen valmistamiseen on usein käytössä enemmän aikaa, joten ateria voi olla vaativampi valmistaa. Varaa mukaan myös nopeasti valmistuvia illallisia, jos jonain päivänä päivän taival venyy myöhäiseksi, olet liian väsynyt valmistamaan ruokaa tai sää ei suosi ruoan valmistusta.

Illalliseksi sopivat erilaiset pataruoat, joista on helppo tehdä myös kasvisversio, sekä moniosaiset ruoat, joissa on kastike ja lisäke erikseen. Vaelluspäivä on mukava päättää hyvään jälkiruokaan. Eräolosuhteissa voit valmistaa kiisseleitä, vanukkaita tai paistaa nuotiolla lettuja tai tikkupullaa.

Välipalat

Varaa päivää kohden 100–200 g välipaloja, ja pakkaa ne pieniin uudelleen suljettaviin muovipusseihin ja laita helposti saataville. Suklaa ja karkit antavat nopeasti energiaa, mutta suosi pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä ja marjoja, joissa on paremmat ravintoarvot.

Allergiat ja erityisruokavaliot

Retkeilystä ei tarvitse luopua siksi, että noudattaa erityisruokavaliota. Jos ruokavaliosta puuttuu ravitsemuksellisesti merkittäviä ruoka-aineita, kuten maito tai liha, on varmistettava kaikkien ravintoaineiden riittävä saanti.

Erityisruokavaliota noudattaville sopivia valmiita retkiruokia on vähemmän saatavilla, ja siksi omien aterioiden valmistaminen kuivaamalla on hyvä vaihtoehto. Silloin pystyy varmistamaan, että ruoka sopii ruokavalioon ja on ravitsevaa ja monipuolista.

Huomioi nämä, kun suunnittelet erityisruokavaliota noudattavien retkiruokia:

  • Ota huomioon erityisruokavaliot jo kuivattaessasi ja pakatessasi ruokia, jotta kontaminaatiota ei tapahtuisi.
  • Varmista valmisruokien, puolivalmisteiden ja mausteseosten sopivuus.
  • Ruokakunnat kannattaa muodostaa niin, että samaa ruokavaliota noudattavat ovat samassa ryhmässä. On helpompaa valmistaa tietyn tyyppiset ruoat kerralla ja varmistaa, että allergeeneja ei joudu ruokaan.