Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Retkeilyvinkit

Retkiruokaa sesonkien mukaan

Maassa sammaleiden ja jäkälien päällä on kuksa täynnä mustikoita. Taustalla näkyy vettä ja puiden latvoja.

Suomessa kasvukausi on lyhyt ja tuoreita lähellä tuotettuja vihanneksia ei ole pitkään saatavilla. Syksyllä ja talvella Suomessa voi syödä tuoreena lähinnä juureksia ja omenoita sekä pakastettuja marjoja. Kasvukauden ulkopuolella terveellinen ja monipuolinen ruokavalio tarvitsee täydennystä ulkomaisista tuontituotteista, mutta valitse silloinkin sesonkituotteita.

Vuoden ruokasesongit kannattaa hyödyntää retkiruoan tekemisessä kuivaamalla ruoka-aineita. Kuivatut ruoat säilyvät hyvin ja voivat odottaa seuraavaa retkeä hyvänkin aikaa. Retkiruoan vuosikello kertoo, milloin mitäkin elintarviketta kannattaa ottaa talteen ja kuivata.

Retkiruoan vuosikello

Kevään sesonkiruokia:

  • viljellyt sienet
  • raparperi
  • parsa
  • varhaisperunat
  • koivunmahla
  • hauki, ahven ja silakka
  • villivihannekset ja versot

Kesän sesonkiruokia:

  • nauris, retiisi ja porkkana
  • nippusipulit ja ruohosipuli
  • sokeriherneet
  • avomaan salaatit ja yrtit
  • kukkakaali, parsakaali ja varhaiskaali
  • mansikat, vadelmat, herukat ja mustikat
  • kuha, ahven

Syksyn sesonkiruokia:

  • kukkakaali, parsakaali, kiinankaali, ruusukaali
  • punajuuri, nauris ja koko juuressato
  • avomaankurkku
  • maissi
  • omena
  • marjat ja sienet
  • silakka, ravut, muikku, siika, hauki
  • hirvi, sorsa

Talven sesonkiruokia:

  • valko-, puna- ja savoijinkaali
  • porkkana, lanttu, palsternakka, punajuuri, juuriselleri
  • kuivattu ja pakastettu herne, pavut
  • kuha, made, muikku
  • jänis, riekko

Lue lisää