Längd1.9 km
SvårighetsgradLätt
Dyk in i skydd av skogen och vandra med snöskor till Varkaankuru kåta. Vintern visar sig från sin bästa sida med gnistrande drivor och snötyngda träd. Varkaankuru vinterled är perfekt för den som prövar på att använda snöskor för första gången och leden passar hela familjen. På vägen finns några korta men branta upp- och nedförsbackar. Vid halt väder, ta med snöskor eller broddar och stavar. Varkaankuru är ett utmärkt utflyktsmål särskilt under kalla dagar, då inversionen gör att det är mindre kallt högre upp på fjället än i byarna nedanför.
- Leder som används för flera ändamålLängs leden kan du promenera, vandra med snöskor eller stiglöpa. Ta hänsyn till andra friluftare (olika hastigheter)
- EldplatsKontrollera alltid om det råder varning för skogsbrand innan du gör upp eld.
- Ingen möjlighet att slå lägerInom specialzonen, rekreationszonen och kulturzonen är det tillåtet att slå läger endast på för ändamålet reserverade platser som underhålls. Inom begränsningszonen är det förbjudet att slå läger.
- Kom ihåg soppåsenDet finns inga sopkärl längs leden. Ta med en soppåse och bär hem ditt skräp.
Kontaktuppgifter
StartpunktYllästunturi Naturum Kellokas, gårds- och parkeringsplats
Skidspåren och vinterleder underhålls av Kolari kommun. Se skidspårens och vinterledernas underhållsinformation och kaféernas öppettider på Ylläs online-karta: https://kartta.yllas.fi/. Genom att köpa en karta stöder du underhållet av leder i Ylläs.
Leden börjar bakom naturum. Vid korsningar och rastplatser finns vägskyltar. Följ den blå Varkaankuru-skyltningen från naturum. Vinterleden är markerad med höga trästolpar med blå reflexer. Leden går genom den snötäckta skogen mitt bland Ylläs mäktigaste fjälltoppar. Stora granar kantar stigen. Trots att snön täcker allt är livet i skogen livligt. Kan du hitta spår av skogshare eller ripa i snön?
Till slut står du vid Varkaankuru med sina branta sidor. Varkaanoja, som rinner genom Varkaankuru, korsas via en bro strax före kåtan. Du kan göra upp en liten brasa i kåtans eldstad för att värma dig. Kom ihåg att använda ved ansvarsfullt. När du lämnar, släck elden och städa efter dig, som god sed kräver.
Följ samma led tillbaka till naturum och njut av polarnattens mjuka ljus eller de gnistrande drivorna i vårsolen. Under den mörka tiden, titta upp mot himlen och du kan se eldrävens svans sprida sina färger över himlavalvet.
SlutpunktYllästunturi Naturum Kellokas, gårds- och parkeringsplats