Längd122 km
Varaktighet(2-3d)
Ring G är en 122 km och 1–2 nätter lång rutt kring huvudstadsregionen utefter metrons hela sträckning längs med friluftsleder och sandvägar. Denna sandvägsrunda kan nås med metro från Helsingfors centrum, om du inte kombinerar rutten Eurovelo 10 och cyklar Ring G som en halvurban veckoslutsutflykt på 2–3 dagar.
- Nybondas friluftsområde med dess havslandskap
- Hanaböle träsks rökbastu och simtur
- Vägen från fors till fors längs Kervo och Vanda å
- Nätterna i tält i Sibbo storskogs nationalpark och på Pirttibacka friluftsområde
- Upplevelsen av kontrasten mellan naturliv och stadsliv flera gånger under en och samma dag
- Hynkänlampi sjö och Noux nationalpark
Längd
122.1 kmObelagt
90%Varaktighet
-Stigar
2%Stigningar
-Svårighetsgrad (1-5)
3Nedstigning
-Framkomlig med cykel
98%
Mer information om leden
Mer information om målet
Ring G kan cyklas i lugn eller snabb takt. Takten och övernattningen bestämmer man själv, till exempel som en veckoslutsutflykt, som inleds på fredagskvällen och avslutas på söndagseftermiddagen.
Dag 1, Nordsjö–Ängesböle campingområde (36 km, stigning 670 m)
Rutten inleds vid den östra ändstationen på Finlands enda metrolinje från Nordsjö med en sväng via Nybondas friluftsområde, som senast där ger lugn från storstadens hetsiga puls med sin havsluft och kobbar som sträcker sig mot horisonten. Därifrån fortsätter rutten norrut bokstavligen i utkanten av staden. På ena sidan ligger förorternas kantiga betonglådor och på den andra sidan ligger öppna åkerlandskap.
Rutten slingrar sig längs sandbelagda friluftleder från förorternas grönområden och genom herrgårdsområden till storstadens oas, Hanaböle träsk. Efter ett djuprengörande besök i rökbastun och ett avkylande dopp finns två alternativa riktningar för den som söker en övernattningsplats: en natt på hotell i Dickursby eller på en campingplats i Sibbo storskogs nationalpark. Det andra alternativet förlänger resan med 13 km, men belöningen är en natt i tält i en skyddad skog.
Dag 2, Ängesböle campingplats–Hynkänlampi campingplats (66 km, stigning 880 m)
Temat för den andra dagsetappen är i hög grad vatten och denna gång i strömmande form. Från Hanaböle leder rutten snart till Kervo å och nedströms längs släta sandbanor ända till den punkt där Vanda och Kervo åar möter varandra. Här börjar en teoretisk uppförsbacke som följer Vanda å motströms till Långforsen och Långfors friluftsstuga. De som vill övernatta en natt svänger här söderut längs vägen genom Helsingfors centralpark och de som vill övernatta två nätter fortsätter längs Rutt 2000 mot Esbo. Nu tillhör vi den senare kategorin.
Djupare in i skogarna längs friluftlederna ökar stigningarna och blir brantare: under den drygt 30 kilometer långa resan är höjdstigningen så mycket som 450 meter, vilket är mycket med finländska mått mätt. Lyckligtvis är backarna korta och därtill går rutten via två vindskydd, som med sina pausmöjligheter kan sänka pulsen.
Ifall kustens tjusning inte lockar tillbaka cyklisten till metrolinjen som följer kusten till ruttens slutpunkt i Mattby, finns det flera övernattningsalternativ för den andra natten. Hotellalternativ finns det gott om från Norra Esbo ända till kusten enligt egen takt och smak. För den som vill övernatta i naturen ger Hynkänlampi campingplats på Pirttibacka friluftsområde den bästa upplevelsen.
Dag 3, Hynkänlampi campingplats–Mattby metrostation (20 km, stigning 210 m)
Den tredje dagsetappen är en kort, men angenäm utförsåkning från Noux sjöplatå tillbaka till kusten och Mattby metrostation, där Ring G slutar. Pirttibackas kuperade grandungar och hedskogar ledsagar cyklisten från Hynkänlampi ravinsjö tillbaka till civilisationen: vägen leder cyklisten förbi amerikanska snabbmatsställen och det svenska möbelundret innanför Ring III. Kasabergets naturskyddsområde och speciellt Esbo centralpark bjuder på de sista portionerna av immateriellt, inhemskt lyckoelixir, innan en kort resa med metron tillbaka till Helsingfors centrum.