Längd3.3 km
Varaktighet(1 timma)
SvårighetsgradLätt
Gå genom den öppna skogen till en stor sejte, en helig plats för samerna. Se den historiska ängshöladan och kalkugnen. Utöver ledens historiska objekt berättar naturstigens informationstavlor också om skogsnaturen och vattenmiljön samt om fiske. Denna lätta naturstig passar bra också för mindre vandrare. Det rekommenderas att man går leden till fots. Längs leden finns en kåta och toaletter samt branta ståltrappor till Saivojärvi. Äkässaivo och Seitapahta är värdefulla fornminnesobjekt. Fornlämningar är fredade med stöd av lagen om fornminnen och det är förbjudet att skada dem. Det är till exempel förbjudet att klättra på klipporna. Läs mer om Äkässaivo på dess egen sida.
- Leden är framkomlig endast under den snöfria tiden
- RundslingaRekommenderad färdriktning medsols.
- EldplatsKontrollera alltid om det råder varning för skogsbrand innan du gör upp eld.
- Möjlighet att slå lägerInom specialzonen, rekreationszonen och kulturzonen är det tillåtet att slå läger endast på för ändamålet reserverade platser som underhålls.
- ToalettKom ihåg att ta med toalettpapper.
- Kom ihåg soppåsenDet finns inga sopkärl längs leden. Ta med en soppåse och bär hem ditt skräp.
Kontaktuppgifter
StartpunktÄkäsjoen pysäköintialue
Gå först över Aakenuksentie från parkeringsplatsen. Fortsätt till skogen i den riktning som den gröna Saivonkierros-skylten visar. Längs stigen finns låga informationstavlor som förutom historiska objekt även berättar om skogs- och vattennaturen samt fisket. Leden är markerad med orangefärgade låga stolpar.
De första 500 meterna följer leden Äkäsjoki som strömmar på höger sida i lättframkomlig skogbevuxen terräng. Från korsningen fortsätter leden till vänster. Efter älven stiger leden djupare in o tallskogen, där man går cirka 600 meter tills man kommer till kåtan. Det totala avverkade avståndet är cirka 1,1 kilometer.
Vid kåtan finns en eldplats utomhus, ett vedlider, torrtoaletter och ett asktak. Äkässaivo fornlämningsområde hör till de nationellt betydelsefulla kulturmiljöerna. Området är en skyddsskog som skyddas genom beslut av Forststyrelsen. Marken i området får inte skadas. Fornlämningar är fredade med stöd av lagen om fornminnen och det är förbjudet att skada dem. Enligt lagen om fornminnen är det förbjudet att skada eller rubba på fornlämningar. Man får inte gräva i bottnen och stränderna och man får inte ta föremål, stenar, trä eller andra lösa föremål från sjön eller omgivningen. För att förhindra förvittring och skydda arter är det förbjudet att klättra på klipporna. Om man upptäcker gamla föremål på platsen kan man fotografera dem och notera deras koordinater och sedan skicka uppgifterna till Museiverket, men man ska inte röra föremålen
Fortsätt från kåtan i den riktning som den gröna Saivonkierros-skylten visar. Leden går cirka 35 meter längs branta ståltrappor och ner längs en mer utmanande naturstig. Om du vill kan du göra en avstickare till Äkässaivos strand. Efter Äkässaivo går du över myren längs träspångar. På höger sida bakom dig blir sejten som du kan betrakta från spångarna. På vägen går du också förbi den gamla kalkugnsplatsen.
Efter myren fortsätter leden slingrande i varierande terräng mellan stenar. Snart kommer leden till utsiktsplatsen vid ängshöladan på myren. Det avverkade avståndet från kåtan till utsiktsplatsen är cirka 400 meter. Från utsiktsplatsen vid ängshöladan går du cirka 400 meter längs den lättframkomliga skogbevuxna leden mot Äkäsjoki. Leden svänger till höger strax före älven. Det totala avverkade avståndet är cirka 2 kilometer
Stigen svänger mot norr och följer Äkäsjoki som blir på vänster sida. Denna sträcka markerades hösten 2024 och leden är markerad med stolpar med orange toppar och målade markeringar, det finns ingen synlig stig. Leden går i tallskog mot den första korsningen i lättframkomlig terräng. Från korsningen fortsätter man norrut längs en bekant led mot Aakenuksenties korsning och parkeringsplatsen. Det totala avverkade avståndet är cirka 3 kilometer.
SlutpunktÄkäsjoen pysäköintialue