Längd42.8 km
Varaktighet(2-3 dagar)
SvårighetsgradSvår
Kanotleden Peranka–Hossa för paddlaren förbi ängar, frodiga blandskogar och torra tallmoar. Leden består av öppna sjöetapper och spännande älvetapper. Leden lämpar sig för erfarna paddlare. Peranganjoki är en mångsidig kanotled som bjuder på såväl smala älvetapper som öppnare sjöetapper. Landskapet längs leden varierar från frodiga ängar till torra tallmoar. Flera forsar och strömma ställen i början av Peranganjoki utgör en utmaning för paddlaren. Småningom avtar strömmarna och paddlaren får andas ut i det bildsköna landskapet och i de klara vattnen på lugna sjöetapper. Sandstränderna samt ödestugorna och skärmskydden längs leden lockar till rast. I slutet av leden, efter de lugna sjöetapperna, ligger Lounatkoski. Vi rekommenderar inte att du paddlar Lounatkoski vid gångbron (forsklassificering II+, till och med III). Före den farliga etappen finns ett varningsmärke på den vänstra stranden och efter det börjar en dragränna (ca 50 m). Leden kan användas hela sommaren, men under torra perioder kan det bli många bottenkänningar och vassa stenar finns särskilt i början av leden.
Längd
42.7 kmSvårighetsgrad
SvårVaraktighet
2-3 dagarTyp av led
-
Kontaktuppgifter
Början av leden är slingrande med många forsar. Längs den 6 kilometer långa sträckan mellan Peranka och riksväg 5 finns sju forsar i klass I samt ställen med sel och strömdrag. Vid bron på riksväg 5 finns en sjösättningsplats.
Från bron, efter en dryg kilometers paddling kommer man till den fartfyllda och steniga forsen Laukkukoski (II+!). Det går inte att forcera den nedre delen av Laukkukoski vid perioder med låg vattenföring, varvid man bör förbereda sig på ett kanotlyft.
Efter Laukkukoski finns två forsar i klass I längs en kort sträcka. Leden fortsätter drygt två kilometer som en lugn älvpaddling och kommer därefter till Hevonperseenmutka där det finns ett skärmskydd med samma namn.
Efter skärmskyddet kommer Hevonperseenkoski (I) och efter två krokar Pitkäkoski (II) där man på flera ställen vid perioder med låg vattenföring kan få bottenkänning. Efter det följer en 1,5 kilometer lång älvpaddling utan forsar och därefter Saukkovirta (I). I övre delen av Saukkovirta finns ett bäverbo och man bör förbereda sig för att eventuellt passera en bäverdamm.
Under den kilometer som följer Saukkovirta finns några ströma ställen, varefter den totalt 15 km långa Perankajoki flyter samman med Iso-Kukkuri. Därefter följer en sjöpaddling där det finns strömdrag och forsar mellan de olika sjöarna.
Iso-Kukkuri är en ungefär tre kilometer lång sjö som i början är sammanhängande och förgrenar sig halvvägs. Leden fortsätter längs det vattendrag som fortsätter norr om näset och i slutet av det finns Kukkuri ödestuga. Vid stugan finns Peurokoski (I) och under gångbron över forsen finns vattenreglerare. På väg till stugan lönar det sig att ta i land på högra sidan före vattenreglerarna. Då man ränner nerför forsen bör man akta sig för att driva på tvären in i vattenreglerarna.
Efter Iso-Kukkuri följer Pikku-Kukkuri som är en kilometer lång liten sjö med två holmar. På näset mellan Pikku-Kukkuri och Lavajärvi finns Tuirankoski (I). Lavajärvi är en cirka tre kilometer lång sjö och ungefär i mitten av den, på norra stranden, ligger Lavajärvi ödestuga.
Nimettömänkosket -forsarna (I-II-) mellan Lavajärvi och Iso-Nimetön kan forceras eller passeras via ett kanotlyft. Forsarna börjar i södra delen av Lavajärvi före näset Syrjäharju. Den tredje dvs. den sista forsen är svårast att forcera. Vid perioder med låg vattenföring är det säkrast att paddla längs Lavajärvi till Iso-Syväjärvi och göra ett kanotlyft till Iso-Nimetön.
På näset mellan Lavajärvi och Iso-Syväjärvi finns Syrjäsalmi skärmskydd och efter Nimettömänkosket-forsarna finns en eldplats på den vänstra sidan. Efter den första av Nimettömänkosket-forsarna finns en sjösättningsplats.
Iso-Nimetön är en ett par kilometer lång smal sjö som följs av den knappt en kilometer långa sjön Pikku-Nimetön. På Pikku-Nimetöns södra strand finns en sjösättningsplats. I slutändan av sjön finns Joukovirta skärmskydd. I närheten av skärmskyddet finns gamla fångstgropar.
Efter Joukovirta fortsätter kanotleden som en lugn sjöled via Joukojärvi, Virtajärvi och Pahkulampi till Lounaja. På västra sidan om Virtajärvi finns Honkavaara gamla renstängsel. Från västra stranden av Virtasalmi leder en stig till stängslet. På den nordöstra stranden av Lounaja finns eldplats och i norra delen av Lounaja på näset Lipposensalmi finns Lipposensalmi skärmskydd.
Från Lipposensalmi kan man om man så vill fortsätta norrut till Pitkä-Hoilua eller via Kokalmus, Ala- och Keski-Valkeinen till Iso-Valkeinen där det finns sjösättningsplatser. På näset mellan Ala-Valkeinen och Keski-Valkeinen finns Ala-Valkeinen ödestuga och dit är det ca 3,5 km från Lipposensalmi.
Längre västerut smalnar Lounajajärvi av till Iso-Tolosenvirta och på dess strand finns Tolosenvirta hyresstuga. Efter en lång sjöpaddling kommer den första forsen - Tolosenvirta (I). Kanotleden fortsätter genom att följa den norra stranden av Tolosenlampi. På det smala stället finns även en sjösättningsplats.
Holmen före Lounatkoski kan passeras antingen på norra eller på södra sidan. Dessa huvudfåror flyter samman i selet före gångbron och det mest svårforcerade vattenfallet. På den vänstra stranden finns en varningsskylt från vilket kanotlyftet börjar. Det rekommenderas att man inte forcerar forsen vid gångbron!
Kanotlyftet går förbi Lounatkoski hyresstuga och Lounatkoski kvarn. Man kan avsluta paddlingsturen vid Lounatkoski kanotlyft varvid sträckans totala längd uppgår till 33 km. Man får räkna med 2 dygn att paddla hela sträckan.
Kanotturen fortsätter som en älvpaddling ut i sjön Jatkonjärvi. På västra stranden av Jatkonjärvi finns ett tältningsområde och på näset före Kenttäjärvi finns hyresstugorna Jatkonsalmen Pääpirtti och Teräväpää.
Man kan fortsätta längs sjöpaddlingen genom Kenttäjärvi och Mykränsalmi till näset Papinpetäjä på den nordöstra stranden av fjärden Nurmiselkä i sjön Hossajärvi, där det finns en landstigningsplats. Kanotleden fortsätter söderut som Hossa - Juntusranta.