Längd15.7 km
Varaktighet(6-8 h)
SvårighetsgradMedelsvår
Runt Ukko-Luosto och på dess topp går en mångsidig led där du kan uppleva den fantastiska variationen av naturen i centrala Lappland: de mystiska urskogarna, vida aapamyrarna och de karga men vackra fjällandskapen. Vid Pyhänlatva vindskydd kan du njuta av din matsäck och fjällutsikten i lugnet av den vildmarksliknande myren. De två andra rastplatserna, Tikkalaavu och Ukko-Luostos utsiktsstuga, ligger nära startpunkten. Övernattande vandrare har också möjlighet att boka hyresstugan Yrjölä som finns längs leden. På vandringsleden finns stora höjdskillnader, och leden inkluderar trappor, spångar samt både grusbelagda och mycket steniga stigar. Gummistövlar är det säkraste valet under vårfloden, medan vattentäta vandringskängor med skaft är bäst från sommar till höst. Leden har informationsskyltar om områdets natur.
- RundslingaKan vandras i båda riktningarna. Den rekommenderade riktningen är motsols.
- Leden är framkomlig endast under den snöfria tidenUnder våren kan floderna bryta leden. På vintern är leden inte synlig i terrängen.
- Inget vinterunderhåll
- StugaUkko-Luosto utsiktsstuga (raststuga), Yrjölä (hyresstuga).
- EldplatsKontrollera alltid om det råder varning för skogsbrand innan du gör upp eld.
- Möjlighet att slå lägerSlå läger i omedelbar närhet av rastplatserna.
- Ingen vattenpostTa med tillräckligt med dricksvatten. Vid Yrjölä finns en vattenpost; vattnet måste kokas innan det används.
- ToalettKom ihåg att ta med toalettpapper.
- Kom ihåg soppåsenDet finns inga sopkärl längs leden. Ta med en soppåse och bär hem ditt skräp.
Kontaktuppgifter
StartpunktLuostonportti parkeringsplats
Du kan också börja från den större parkeringsplatsen på andra sidan vägen, vid foten av skidbackarna.
Ruttbeskrivningen och den rekommenderade riktningen är motsols, vilket innebär att den stenigaste delen av leden bestigs uppför. Du kan också gå leden medsols.
Från Luostonportti går du i riktning mot Ukko-Luostos utsiktsstuga, Tikkalaavu, Pyhänlatva och Yrjölä. Du passerar skidspårbron över vägen. Skidbackarnas parkeringsområde rundas motsols längs en stig på cirka 0,3 km.
Vid kanten av parkeringsområdet, nära stugområdet, finns en karta över Luostos leder. Härifrån börjar stigen gå uppåt som en grusbelagd led in i skogen mot Ukko-Luostos utsiktsstuga och Tikkalaavu. Om du parkerar på skidbackarnas parkeringsplats kan du börja leden härifrån.
Den breda, grusbelagda stigen leder, kantad av ståtliga tallar, upp i skogen. Efter cirka 650 meter når du en korsning. Här kan du gå fram och tillbaka till Tikkalaavu vindskydd, som ligger cirka hundra meter bort, eller fortsätta direkt mot Ukko-Luostos utsiktsstuga. Vid Tikkalaavu vindskydd finns också en vedbod och en toalett. Observera att det är förbjudet att göra upp eld vid vindskyddet under terrängbrandvarning.
Tikkalaavu
Leden till Ukko-Luostos utsiktsstuga stiger ibland mycket brant de följande 0,9 km. Stigen är brett grusbelagd men i backarna finns det risk för att halka på grus. Vid de tre brantaste backarna finns terrängtrappor med metallsteg och trähandräcken som kan användas vid behov. Det finns träfodring på stegen för hundar. Under stigningen är det värt att stanna och beundra omgivningen; när leden söker sig uppåt öppnas utsikten mellan tallarna mot Luostos områden. Mot slutet av stigningen syns också Ukko-Luoston utsiktsstuga högt uppe på sluttningen.
Leden når en korsning för flera sommar- och vinterleder, där en cirka 100 meter lång avstickare leder till Ukko-Luostos utsiktsstuga. Denna moderna raststuga har stora fönster, vilket ger möjlighet att beundra utsikten från värmen inomhus. I stugan finns en färgglad utställning om de norra ljusfenomenen, en kamin samt två stora bord och bänkar för pauser. Det finns ingen eldstad utanför stugan. I området finns en separat byggnad med vedbod och en tillgänglig toalett.
Ukko-Luostos utsiktsstuga
Från utsiktsstugan går man tillbaka ner till korsningen, där vandringsleden dyker djupare in i skogssluttningen som en smal stig markerad med gröna fyrkanter.
Den följande 1,2 km långa etappen är en smal, ibland mycket stenig och av rötter ojämn stig som delvis sluttar brant nerför Ukko-Luostos sluttning. Skogarna runtomkring tillhör de mest imponerande och äldsta i nationalparken: högt upp på berget är tallarna krokiga och vridna, nästan som skulpturer; när du går nerför sluttningen blir de allt högre och får sköldbark. På hösten förstärker de gula björklöven och den röda markvegetationen det magiska intrycket.
Vid sluttningens fot når leden en bred skidspårsbädd som omger fjället och som under barmarkssäsongen används som en mountainbikeled. Vid skyltgruppen av metall viker den smala vandringsleden av från skidspårsbädden till höger, djupare in i skogen, mot Yrjölä och Pyhänlatva.
Den följande 3 km långa sträckan går först genom skyddande gammelskogar. Stigen är smal och ställvis sliten så stenar och rötter kommit fram. Våta områden korsas med spångar som består av två längsgående plankor. Det kan dock finnas blöta partier på leden efter regn eller när smältvatten samlas på leden. När du når myrområdet Pyhälatva-aapa ökar antalet spångade sträckor.
Vid rastplatsen Pyhänlatva finns det förutom ett vindskydd också en torrtoalett och en vedbod. Vindskyddet är vänt mot ankomstvägen, och mellan träden över myren har du en fin utsikt över Ukko-Luosto.
Pyhänlatva
Leden fortsätter genom skog omgiven av myrar som stig och vid de fuktigaste partierna som spångar med två plankor. 0,3 km från Pyhänlatva vindskydd finns en träskylt och en avstickare till hyresstugan Yrjölä, som ligger cirka 200 meter bort från leden. I motsatt riktning, cirka 100 meter, i ändan av en spångad avstickare, ligger Yrjöläs vattentag. Vattnet måste kokas innan användning. Det kan finnas en oljeliknande hinna på vattenytan som är ofarlig och härrör från järnbakterier, vilket inte hindrar användningen av vattnet efter kokning.
Hyresstugan Yrjölä
Vandringen fortsätter skyddad av skog i 0,7 km längs en stig stundtals ojämn av rötter tills leden når ett myrområde. På de långa spångarna, som sträcker sig cirka 0,7 km, öppnar sig de trädlösa myrarna på Pyhälatva-aapa, med majestätiska Ukko-Luosto i bakgrunden. Myrarna längs leden skiljer sig något från varandra: vissa är torrare och gräsliknande, medan andra myrar har både öppet vatten och torrare åsar. Bland fågellivet är sångsvan, trana och enkelbeckasin vanliga sommargäster och av rovfåglar som jagar över myrarna kan du få syn på till exempel blå kärrhök. En hölada har också byggts längs leden för att påminna om gamla traditioner, att skörda och lagra myren gräs och hö i liknande lador som foder till boskap.
De trädlösa myrarna övergår tallmyrar och vidare till skog när leden åter svänger mot fjällen. Leden fortsätter först cirka en kilometer som en skogsstig och går över fuktiga partier på spångar. Efter den skogigare delen öppnar sig landskapet för en stund och du kan nu se Ukko-Luosto ur en något annan vinkel. Den frodiga Pyhänlatvaoja floden korsas via en träbro, som är i ganska dåligt skick. På den följande halva kilometern finns också några gamla och slitna plankspångar.
Allteftersom man närmar sig fjällen smalnar stigen av till en grusbelagd led. Efter 0,8 km når man en skyltad korsning där grusstigen fortsätter ytterligare cirka hundra meter innan grusningen upphör.
Leden fortsätter som en stig genom gammelskogen i 0,9 km mot passet mellan Pikku-Luosto och Ukko-Luosto. Uråldriga tallar och lavklädda granar följer vandraren medan stigen klättrar uppåt och blir stenigare.
Vid den skyltade korsningen börjar naturstigen, markerad med träskyltar, att stiga uppför Ukko-Luostos sydsluttning, inledningsvis skyddad av skogen. Redan i början går leden över brant klyfta, men den totalt cirka 1,6 km långa stigningen till fjällets topp är annars ganska mild. Stigen är stundtals mycket stenig, och på vissa ställen saknas en tydlig stig. På kalfjället övergår stigmarkeringarna från träd till stolpar.
Det lönar sig att stanna upp och blicka tillbaka då och då – i klart väder ser man enkelt ända till Pyhätunturi, och utsikten blir bättre ju högre leden klättrar. När trädgränsen passeras finns det fortfarande några enstaka fjällbjörkar och låga tallar som överlever på sluttningen. På den trädlösa toppen breder ett kargt och vackert kalfjällslandskap ut sig, där låga enbevuxna ljunghedar växlar med stenrösen täckta av gul lav.
Ukko-Luostos topp
På Ukko-Luostos blåsiga topp befinner du dig på Luostos högsta punkt, 514 m över havet. Här finns en iögonfallande vit väderstation. Området runt stationen är grusbelagt för lätt framkomlighet. Nära väderstationen leder en 100 m lång grusstig ned till Ukko-Luostos utsiktsplats på västra sluttningen. Från plattformen av trä kan du beundra vidsträckta myrmarker och skogar långt nedanför, genom vilka du vandrat på naturstigen – kanske ser du till och med spången över Pyhänlatva-aapa. Från utsiktsplatsen går du tillbaka samma stig till toppen.
Leden går ner från toppen längs fjällets östra sluttning, först som en bred grusbelagd stig och sedan som trappsteg byggda av stenblock. 0,4 km från toppen börjar de 575 stegen i Ukko-Luostos trappa av metall, med träfodrade räcken och steg. Stegen är mestadels med bekvämt avstånd, men i mitten av trappan finns en brant del med kortare steg. Mellan de slingrande trappsektionerna finns utsiktsplatser där du kan beundra höjderna och vattendragen eller den distinkta fjällsiluetten av Pyhätunturi över Ukko-Luostos majestätiska stensluttning.
När du nått nedre delen av trappan, svänger leden vänster mot Luostos centrum. Sträckan till startpunkten vid Luostonportti är cirka 1,4 km, och stigen är bred och lättframkomlig med grusbeläggning. Först går leden längs sluttningen, sedan fortsätter den nedåt genom en skog med tallar och ståtliga granar.
Efter att ha korsat sandväg och gått 100 m lång svänger du vänster vid den skyltade korsningen mot Luostos centrum. Den sista 0,3 km långa sträckan är en bred och lättframkomlig skidspårbädd.
SlutpunktLuostonportti parkeringsplats