Längd9.1 km
Varaktighet(3-4 h)
SvårighetsgradMedelsvår
Vandra genom Finlands djupaste fjälldal, Isokuru, ta det lugnt en stund vid Pyhänkasteenlampi och gå upp på Uhriharju för att beundra utsikten. En paus vid den vackra Karhunjuomalampi halvvägs runt leden ger ny energi åt både kropp och själ. På den andra halvan av leden möts du av fina skogar, vida vyer och bergsformationer. Rundslingan, som kan vandras sommartid och på hösten, är till största delen lättframkomlig. Utmaningen ökar genom två långa och branta trappor samt några längre upp- och nedförsbackar. Längs leden finns informationsskyltar om områdets natur, kulturhistoria och geologi.
- RundslingaLeden kan vandras i båda riktningarna, beskrivningen här är medsols.
- Det är inte säkert att röra sig i området på vinternPå vintern råder lavinfara i Isokuru.
- EldplatsKontrollera alltid om det råder varning för skogsbrand innan du gör upp eld.
- StugaKarhunjuomalampi raststuga.
- ToalettKom ihåg att ta med toalettpapper.
- Möjlighet att slå lägerAtt slå läger är tillåtet i närheten av markerade rastplatser. Slå inte läger inom begränsningområden.
- Kom ihåg soppåsenDet finns inga sopkärl längs leden. Ta med en soppåse och bär hem ditt skräp.
- Ingen vattenpostVatten kan tas från Karhunjuomalampi, men det bör kokas före användning.
- Inget vinterunderhåll
Mer information om leden
Kontaktuppgifter
StartpunktPyhä-Luosto naturum Naava, Luontotie 1, 98530 Pelkosenniemi
StartpunktNaturum Naavas parkeringsplats
Leden som är utmärkt med röda fyrkanter på stolpar börjar 0,7 km längs en asfalterad gång- och cykelväg. Bruna metallskyltar leder mot nationalparken.
Vid korsningen med Kerontie svänger leden in i terrängen och blir till en bred stig. Skyltarna visar härefter rastplatsernas eller sevärdheternas namn. Ledens röda fyrkanter finns främst på träden.
Efter 0,2 km kommer du in i nationalparken. Den grusbelagda stigen går genom varierad tallskogsterräng i 1,2 km.
Leden når sin första rastplats vid kanten av en stenig sluttning, Isokurus kåta. På gården finns även en halv kåta, två vedbodar och en torrtoalett.
Från kåtan leder branta trappor med cirka 200 steg ner till Isokuru. Trappstegen är av metallgaller och har en smal brädfodrad del för hundar.
Isokuru är i sin helhet ett begränsninområde. För att skydda naturen och för vandrarnas säkerhet där det är förbjudet att lämna den markerade sommarleden.
Vid slutet av trappan svänger leden till höger och fortsätter längs en bred, plankbelagd gångväg, ca 1,4 km lång, på bottnen av Isokuru. Leden kantas av imponerande klippväggar och små dammar. Isokurus storlek blir allt tydligare längs vägen.
Pyhänkasteenlampi tjärnen, dold av klipporna, får vatten från ett smalt, 17 m högt vattenfall, Pyhänkasteenputous. Du kan njuta av platsens mystiska atmosfär och vattenfallets brus från en plattform av trä med bänk. Det är förbjudet att gå ner till tjärnen eller vattenfallet.
Vid norra änden av Isokuru leder en brant trappa med 475 steg upp till Uhriharju-klippan. Detta är ledens mest krävande sträcka, men det finns viloplan längs vägen. Trappstegen är av metallgaller med en smal brädfodrad del för hundar. Vid toppen väntar spektakulära vyer tillbaka mot Isokuru.
Leden fortsätter som en bred stig på Uhriharju i 0,6 km. Uhriharju är känsligt för erosion utgör fortfarande skyddszon, så det är förbjudet att avvika från leden. Från en inhägnad utsiktsplattform kan du beundra Ukonhattu och Noitatunturi samt färgerna på myren i Karhukuru nedanför.
Från Uhriharju sluttar leden nedåt till en korsning, därifrån den går en stig till Karhunjuomalampi 150 m bort. Om du inte vill besöka Karhunjuomalampi, fortsätt från korsningen mot Pyhä och Naturum Naava.
Vid den stämningsfulla Karhunjuomalampi tjärnen finns en raststuga, en halv kåta och ett vindskydd, samt vedbod och torrtoalett. Vid tjärnens strand finns en liten brygga dit korta trappor leder. Koka vattnet innan det används. Det är förbjudet att bada, bada hundar eller diska i Karhunjuomalampi.
Från Karhunjuomalampi går du tillbaka 150 m till korsningen och fortsätter mot Pyhä och Naturum Naava.
En bred, lättframkomlig stig slingrar sig i vackra skogsmiljöer ca 2 km och rundar Kultakero-fjället på norra sidan.
Efter skogsdelen går leden uppför en brant sluttning till Huttu vindskydd och fortsätter bredvid skidbackarna med fina vyer mot Pyhäjärvi. Efter skidbackarna fortsätter leden som en grusväg, bitvis asfalterad, i 0,9 km med några branta nedförsbackar. Du kan beundra imponerande berg till vänster längs vägen.
Leden passerar Tajukangas eldplats och en nästan lodrät bergsvägg med en liten läktare vid basen. Efter Tajukangas korsar leden skidbackarna och når hotellets gårdsområde, där de röda fyrkanterna tar slut.
Den sista delen är en 0,9 km lång nedförsbacke längs asfalterad gång- och cykelväg på Kultakeronkatu.
SlutpunktPyhä-Luosto naturum Naava, Luontotie 1, 98530 Pelkosenniemi
SlutpunktNaturum Naavas parkeringsplats