Längd12.5 km
Varaktighet(4-6 h)
SvårighetsgradSvår
Erövra den högsta toppen i Pyhä-Luosto nationalpark, Noitatunturi, och låt dess oförglömliga vyer förtrolla dig. På nervägen kommer du till ner till Finlands djupaste fjälldalgång och kan besöka Pyhänkasteenputous vattenfall och Pyhänkasteenlampi tjärnen. Leden, som är tillgänglig under sommaren och hösten, är utmanande på grund av stora höjdskillnader, rötter och stenfält. Vi rekommenderar skor som stöder vristen. Ge dig ut mot Noitatunturi i klart och torrt väder, då fotfästet är bättre i stenig terräng och ledmarkeringarna är lättare att följa.
- RundslingaDelvis rundslinga. Rekommenderad färdriktning medsols.
- Det är inte säkert att röra sig i området på vinternIngen vinterunderhållning. Risk för laviner.
- EldplatsKontrollera alltid om det råder varning för terrängbrand innan du gör upp eld.
- Ingen vattenpostTa med tillräckligt med dricksvatten. Vatten kan tas från Oravalampi och Karhunjuomalampi, men det bör kokas före användning.
- StugaKarhunjuomalampi raststuga.
- ToalettKom ihåg att ta med toalettpapper.
- Möjlighet att slå lägerAtt slå läger är tillåtet i närheten av markerade rastplatser. Slå inte läger inom begränsningområden.
- Kom ihåg soppåsenDet finns inga sopkärl längs leden. Ta med en soppåse och bär hem ditt skräp.
Mer information om leden
Kontaktuppgifter
StartpunktNaturum Naavas parkeringsplats
Leden som är utmärkt med gröna fyrkanter på stolpar börjar 0,7 km längs en asfalterad gång- och cykelväg. Bruna metallskyltar leder mot nationalparken.
Vid korsningen med Kerontie-vägen svänger leden in i terrängen och blir till en bred stig. Skyltarna visar härefter rastplatsernas eller sevärdheternas namn. Ledens gröna fyrkanter finns främst på träden.
Efter 0,2 km kommer du in i nationalparken. Den grusbelagda stigen går genom varierad tallskogsterräng i 1,2 km.
Leden når sin första rastplats vid kanten av en stenig sluttning, Isokurus kåta. På gården finns även en halv kåta, två vedbodar och en torrtoalett.
Från kåtan leder branta trappor med cirka 200 steg ner till Isokuru. Trappstegen är av metallgaller och har en smal brädfodrad del för hundar.
Leden svänger till vänster, bort från Isokuru och fortsätter som en bred plankbelagd gångväg bredvid sluttningen i cirka 90 m. Sedan svänger leden till höger och fortsätter i cirka 50 m på en träbro som leder till Oravalampi och Noitatunturi.
Från den frodiga sänkan går man uppåt längs cirka 30 meter långa trappor som har metallgallersteg och en smal brädfodrad del för hundar.
Leden går som en lättframkomlig stig genom urskog som omger Ukonhattu-fjället. Vid en skyltad korsning fortsätter stigen mot Oravalampi och blir smalare och ojämn av stenar och rötter och vandringen kräver koncentration.
Efter cirka en kilometer börjar leden stiga högre. Vid foten av Noitatunturi når man rastplatsen Oravalampi, skyddad av skogen, via en 70 m lång metallgångbro. Gångbron har inga steg för hundar.
Vid rastplatsen finns ett vindskydd, en vedbod och en torrtoalett. Observera att elda vid vindskyddet är förbjudet då varning för terrängbrand är i kraft. Vatten, som måste kokas, kan tas från tjärnen Oravalampi.
Efter rastplatsen börjar en brant stigning på cirka 1,2 km upp till toppen av Noitatunturi. Träden glesnar och terrängen blir allt stenigare och stigen försvinner ju högre upp man kommer. På stenfältet följer man stolpar med gröna toppar. Det finns också några målade markeringar på stenar. Utsikten, både nära och långt bort, är värd att beundra: du kan se vågmönster från forntida hav på stenar, och i riktningen du kom från breder den storslagna Tunturiaapa-myrens landskap ut sig.
På toppen av Noitatunturi markerar en träskylt den högsta punkten i hela Pyhä-Luosto-området, 540 meter över havet. Här öppnar sig skogs- och myrlandskap och i nordväst syns de kedjeformade bergstopparna och åsarna som löper genom nationalparken hela vägen till Luosto.
Nedstigningen från toppen sker norrut mot Luosto. Terrängen är mindre brant än på sydsidan. De första cirka 50 metrarna är ett stenfält där man följer ledstolpor. Så småningom blir stigen tydlig igen.
Efter en kilometer öppnas en vacker vy västerut över den karga Kuorinkikuru-dalgången. Man ser även Kultakero-fjället i fjärran.
Då man fortsätter ned för sluttningen ökar stenarna igen och stigen försvinner. Några tiotals meter går man genom ett stenfält med stora kvartspelare.
Efter stenfältet följer en smal, grusbelagd stig som man följer till höger mot Pyhä. I början passerar man den låga, klara Annikinlampi tjärnen, som är omgiven av bergsväggar.
Stigen löper längs steniga sluttningar och inne bland låga tallar och björkar och når till sist Karhunjuomalampis rastplats, där grusbeläggningen tar slut.
Vid den stämningsfulla Karhunjuomalampi tjärnen finns en raststuga, en halv kåta och ett vindskydd, samt vedbod och torrtoalett. Observera att eldning är förjbjudet i vindskyddet om det råder varning för terrängbrand. Vid tjärnens strand finns en liten brygga dit korta trappor leder. Koka vattnet innan det används. Det är förbjudet att bada, bada hundar eller diska i Karhunjuomalampi.
Från Karhunjuomalampi fortsätter leden 150 m längs en lättgången stig och svänger vid korsningen till höger mot Isokuru. Här går man in i en begränsningszon, där det är förbjudet att lämna den markerade leden för att skydda naturen och för vandrarnas säkerhet.
Leden fortsätter som en bred stig på Uhriharju i 0,6 km. Från en inhägnad utsiktsplattform kan du beundra nationalparkens fjäll samt färgerna på myren i Karhukuru nedanför.
Från Uhriharju går man nedåt till Isokuru sker via nästan via branta trappor med 500 steg. Trappstegen är av metallgaller och har en smal brädfodrad del för hundar.
Vid trapporna fortsätter leden som en bred gångbro av metall och trä och når snart Pyhänkasteenlampi, inbäddad bland klipporna. Du kan njuta av platsens mystiska atmosfär och Pyhänkasteenputous-vattenfallets brus från en plattform av trä med bänk. Det är förbjudet att gå ner till tjärnen eller vattenfallet.
Leden fortsätter längs botten av Isokuru, över breda plankbroar i cirka 1,3 km. Vid Isokurus södra ända leder trappor upp till Isokurus kåta, som leden tidigare passerade på vägen ner. Den cirkulära delen av leden avslutas, och resten av vägen följer samma lättframkomliga stig och gångväg som på vägen dit.
SlutpunktNaturum Naavas parkeringsplats