Gå till huvudinnehåll
Friluftsområden
Maastopyöräilijä kesäyön valaistuksessa avoimessa tunturissa. Taustalla oranssi taivas.

Cykling

Terrängcykling

På sommaren är terrängcykling tillåten i parken endast på officiella markerade sommarleder. För cykling lämpar sig särskilt iståndsatta leder, som huvudsakligen finns i Ylläsområdet. Största delen av de övriga sommarlederna kan vara onödigt utmanande för nybörjarcyklister. Att man bör beakta andra som färdas på lederna är en självklarhet och den som är snabbare väjer alltid för de långsammare.

  • Parken har leder för användare på alla nivåer, från lätta till mycket svåra.
  • Enontekis (enontekiolapland.com, på finska och på engelska) har ett nytt omfattande nätverk av terrängcyklingsleder. Lederna har inte märkts ut i terrängen, men kartor finns på Enontekis kommuns turistsidor. Det finns leder för användare på alla nivåer, från lätta till krävande.
  • Lederna i Pallasområdet är utmanande på grund av höjdskillnaderna och den mycket steniga terrängbotten, och de lämpar sig därför närmast för erfarna utövare.
  • Lättare, men mycket uppåtstigande, natursköna leder är Särkitunturis grusbelagda led (utanför nationalparken) samt leden från Vuontisjärvi till Montells stuga.
  • I Ylläs finns flera iståndsatta leder som lämpar sig för cykling. Trampa dig över Kukastunturi, från Kesänkijärvi till Ylläsjärvi eller Pahakuru fjälled.
  • Observera att det av naturskydds- eller säkerhetsskäl är förbjudet att cykla på följande platser: Palkaskuru, Pirunkuru, Varkaankuru, Tuomikuru, Keimiötunturi och Sammaltunturi forskningsstations stig.
  • Vid cykling ska du följa cykeletiketten och principerna för skräpfritt friluftsliv.

Vintercykling

Vinterstigarna som underhålls vintertid tar dig från byarna till vildmarkscaféerna och vindskydden. På vintern är det endast tillåtet att cykla på stigarna med breda däck (fatbike). På Pallas-Yllästunturi-området finns det sammanlagt cirka 100 km vinterleder. Även vinterstigarna är öppna för alla och där man kan möta både vandrare och vandrare på glidsnöskor. Att man bör beakta andra som färdas på lederna är en självklarhet och den som är snabbare väjer alltid för de långsammare.

  • De av parkens stigar som är avsedda för vintercykling sköts enligt väderförhållandena. Forststyrelsen underhåller inte vinterstigarna.
    • Vid cykling ska du följa cykeletiketten och principerna för skräpfritt friluftsliv.

Bekanta dig med företagen som hyr ut terrängcyklar och fatbike-cyklar i området.