Gå till huvudinnehåll
Friluftsområden
Ihminen silittää lampaita niityllä, jolla kasvaa heinää ja katajia, ja niityn reunalla on vanha harmaa lautarakennus.

Naturskydd som ger minnen för livet – Under herdeveckorna njuter du av naturen tillsammans med betesdjur

Herdeveckorna är veckolånga semestrar där man kan leva sig in i kulturmiljöerna, det vill säga att uppleva stämningen i det gamla jordbruket och betet, utan att glömma de goda utflyktsmöjligheterna.

Forststyrelsens Herdeveckor är ett oförglömligt sätt att kombinera naturskydd och semester. Det ordnas herdeveckor på olika håll i Finland mellan maj och september. Objekten för herdeveckorna ligger i vårdbiotoper, det vill säga i områden där boskapen har betat länge. Tack vare boskapen är naturen vid dessa objekt exceptionellt mångsidig.

Ansök om herdeledighet. Ansökningstiden är 20.1 kl. 12:00 - 27.1.2025 kl. 12:00.

Gott om tid för utflykter under herdeveckan

Herdeveckornas objekt finns i nationalparker och andra statliga naturskyddsområden. Till herdarnas dagliga uppgifter hör att hålla koll på att djuren mår bra och det är naturligtvis tillåtet att kela så mycket man vill med dem. På vissa ställen kan djuren vara skygga till en början, så vi kan inte ge någon garanti för att de vill bli gosade.

Forststyrelsens Naturtjänster ger tydliga anvisningar för herdeveckan för att säkerställa att veckan blir trevlig. Vid sidan av djurskötseln blir det även tid över för till exempel naturutflykter. Många av Herdeveckornas objekt ligger nära eller mitt bland goda utflyktsmöjligheter.

Ihminen rapsuttaa lammasta ja aurinko paistaa molempia naamaan.
Herdeveckorna är en stressfri upplevelsesemester där man kan tillbringa en vecka med betesdjur, såsom får.

Deltagarna till de mest populära veckorna lottas ut - ansökan är enkel och inleds i början av året

Herdeveckorna är populära och därför väljs deltagarna genom utlottning. Ansökan till herdeveckorna inleds i början av året och resultaten av valen meddelas under vårvintern.

Man ansöker om att bli herde på en lättillgänglig webblankett där de sökande fyller i sina kontaktuppgifter samt de tidpunkter och objekt som ansökan gäller. Med en och samma blankett kan man ansöka om till exempel ett objekt för en viss vecka eller för alla möjliga objekt under Herdeveckorna för vilken tidpunkt som helst som är ledig.

Herdeveckorna är avgiftsbelagda och i dem ingår inkvartering som enligt dagens mått kan anses vara under anspråkslösa förhållanden. Det lönar sig för den sökande att bekanta sig noggrant med objekten på förhand.

Vid Pielpajärvi ödemarkskyrka är herdeveckorna gratis, men de innehåller fler ansvarsområden för naturvård och guidning än andra destinationer.

Priset per vecka är fast och i mån av möjlighet kan man ta med sig sin familj eller vänner till objektet. Tidpunkten för när veckan inleds varierar från objekt till objekt enligt växtperioden. Herdeveckorna inleds i allmänhet i maj och avslutas i september, varefter djuren återvänder till sina ägare.

Ansök om herdeledighet. Ansökningstiden är 20.1 kl. 12:00 - 27.1.2025 kl. 12:00.

Naturen tackar för djurens och människans hjälp vid bete

Under Herdeveckorna i nationalparkerna och skyddsområdena får du semestra i storslagna landskap, njuta av naturen och lugnet samt bekanta dig med får, kor eller hästar. Samtidigt får den som deltar i Herdeveckan erfarenhet av värdefullt arbete inom naturskydd och en stor portion välbefinnande i naturens sköte.

Herdeveckornas objekt ligger i vårdbiotoper, det vill säga i miljöer med gammalt jordbruk, där boskapen har fått gå på bete sedan länge. Artrikedomen i objekten är exceptionellt stor: djuren äter bort växtarter som klarar sig bättre än andra arter i tävlingen om livsrum. Det ger tillväxtmöjligheter för mer sällsynta arter som annars inte skulle klara sig i tävlingen om livsrum.

I vårdbiotoperna blomstrar i synnerhet arter som behöver en öppen växtplats. Utan hjälp av privata betesdjursägare och själva boskapen skulle det vara mycket arbetsamt och dyrare att vårda dessa livsmiljöer. Det lönar sig att ta hand om vårdbiotoperna: uppskattningsvis är cirka var fjärde hotad art i vårt land beroende av vårdbiotoperna.

Ihminen seisoo kuvan oikealla reunalla ja rapsuttaa lampaita, jotka ovat kuvan vasemmassa reunassa.
Under Herdeveckorna råder en lugn rytm. Efter herdesysslorna blir det gott om tid över för utflykter till närområden – eller bara vara och koppla av.

Herdeveckornas platser

Husdjur är tillåtna i koppel på dessa Fårveckans destinationer:

  • Mustajärvi
  • Välimaan saamelaistila
  • Kaapin Jounin tila
  • Rytivaara
  • Hiidemaan tila
  • Paimentupa
  • Onninmaja
  • Pielpajärvi

Läs mer