Guhkkodat8.1 km
Bistin(3 tuntia)
HástaleaddjivuohtaKeskivaativa
Kiipeä karun kaunis Ylläksen jylhin ja kuuluisin Pirunkuru. Huipulla usein tuulee ja tutkitusti täällä tunturituulet ovat maailman puhtaimpia. Reitin alku- ja loppumatka ovat kepeää kuljettavaa tunnelmallisissa maisemissa. Harmaan eri sävyissä nouseva rakkakivikko on puolestaan hengästyttävän upea kokemus. Jyrkkä nousu Kesänkitunturille ja rouheat kivet jalan alla eivät päästä retkeilijöitä helpolla. Välillä on pyyhittävä hikeä otsalta, ihailtava mahtipontista kurua ja selän takana aukeavia tunturimaisemia.
- Máđija sáhttá johttit dušše bievlan
- RiekkesmáđidjaÁvžžuhuvvon johttit vuostebeaivái.
- DolastallanbáikiDárkkis álo fámus lean meahccebuollinváruhusa ovdal dolastallama.
- GihttenvejolašvuohtaTahkokurun kota. Leiriytyminen on sallittua ainoastaan merkittyjen tauko- ja tulentekopaikkojen välittömässä läheisyydessä.
- HivssetMuitte buktit hivssetbáhpára.
- Muitte ruskaseahkaMáđijas eai leat bázahuslihtit. Buvtte ruskaseahka ja doalvvo ruskkaid fárustat.
Oktavuođadieđut
VuoggačuokkisKesänkijärvi pysäköintialue
Kesänkijärven lähtöpaikalla on opastustaulu Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta ja Pirunkurun ponnistus kesäreitistä. Huomioi, että lähtöpaikalle vievä Sahatie on kapea ja paikoin kuoppainen soratie.
Pirunkurun ponnistus on merkitty vihreillä opastusviitoilla. Reitin alkuosa on rentoa patikointia avarassa metsässä Kesänkijärven kodan suuntaan sorastettua polkua pitkin. Matkalla kodalle voi tavata kalastajia heittämässä virveliä. Vasemmalla kohoavan Kesänkitunturin rinteillä kasvaa mustikoita ja järven lähellä maukkaita hilloja. Juuri ennen kotaa on näyttävä lähde väinönputkineen. Tämä osuus on suosittu ja reitillä kulkee paljon lapsiperheitä ja pyöräilijöitä. Kuljettu kokonaismatka 1,6 kilometriä.
Kesänkijärven kodan risteyksessä reitti kääntyy Pirunkuruun ja edessä on 275 metriä nousua reitin korkeimmalle kohdalle. Kivirakkainen luonnonpolku on osittain kulunut hienoksi kivisoraksi ja on sateella liukas. Reitti kulkee keskellä solaa, jossa molemmin puolin kohoaa jylhät rakkaseinämät. Selkeällä säällä näkymät ovat vaikuttavat Kesänkijärven ja Kellostapulin tunturimaiseman jäädessä taakse. Kannattaa kääntyä ja pysähtyä useamman kerran ihailemaan valokuvauksellista maisemaa. Korkein kohta reitillä on 486 metrissä, josta aukeaa näkymä pohjoiseen aina Pallas-Ounastunturin maisemiin. Reitti jatkuu helppona polkuna Tahkokurun kodalle. Reittiosuus on 2 kilometriä ja tällä osuudella pyöräily on kielletty.
Kesänkitunturin puurajalla sijaitseva Tahkokurun kota on upealla paikalla keskellä vanhoja käkkyrämäntyjä. Suositulla kodalla on paljon päiväkävijöitä. Suosittelemme, että mukana on vettä ja oma retkikeitin. Tahkokurun kodalla on kota, ulkotulipaikka, puuliiteri ja kuivakäymälät.
Loppumatka on helppoa alamäkeä. Kodalta laskeudutaan sorastettua leveää polkua kohti Kesänkijärveä. Nähtävää riittää, kun pienet männyt muuttuvat suuriksi aihkeiksi, kilpikaarnaisiksi suurmännyiksi. Metsästä saattaa kuulua kanalintujen ääntelyä ja pohjantikan nakutusta. Syksyllä kulkiessa ei voi välttyä näkemästä erilaisia sieniä kuten haperoita, rouskuja ja kenties herkkutattejakin. Kodalta tulee matkaa 3,6 kilometriä Kesänkijärventielle. Jyrkästi alas viettävässä rinteessä kannattaa kävellä reitin oikeaa puolta, jotta tilaa jää takaa tuleville juoksijoille ja pyöräilijöille.
Kesänkijärventieltä reitti jatkuu soratietä pitkin kohti järveä. Hankinnantien risteyksessä käänny vasemmalle ja jatka Sahatien risteykseen. Jatka risteyksestä Kesänkijärven lähtöpaikalle. Kuljettu matka on 0,7 kilometriä.
LoahpahančuokkisKesänkijärvi pysäköintialue