Pituus122 km
Kesto(2-3d)
Kehä G on 122 km 1-2 yön sorapyöräilijän kehätie pääkaupunkiseudun ympäri metron päästä päähän ulkoilureittejä ja hiekkateitä pitkin. Tämä hiekkatiepyöräilijän kehätie on saavutettavissa metrolla Helsingin keskustasta, ellet sitten yhdistä reittiä Eurovelo 10 ja aja Kehä G:tä 2-3 päivän puoliurbaanina viikonloppuretkenä.
- Uutelan ulkoilualueen gravelit ja merelliset maisemat
- Kuusijärven savusauna ja järvipulahdus
- Keravan- ja Vantaanjoen seurailu koskelta koskelle
- Telttayöt Sipoon kansallispuistossa ja Pirttimäen ulkoilualueella
- Luontoelämän ja kaupunkielämän kontrastin kokeminen useita kertoja jopa yhden päivän aikana
- Hynkanlammen rotkojärvi ja Nuuksion kansallispuisto
Pituus
122.1 kmPäällystämätön
90%Kesto
2-3dPolkua
2%Nousumetrit
1589Haastavuus (1-5)
3Laskumetrit
1596Pyöräilykelpoinen
98%
Lisätietoa reitistä
Lisätietoa kohteesta
Kehä G:n voi retkeillä rennosti tai tiukasti. Tässä etenemisrytmitys omatoimisesti leiriytyen, joka esimerkiksi viikonloppuretkenä alkaa perjantaina alkuillasta ja päättyy sunnuntaina iltapäivällä.
Päivä 1, Vuosaari - Ängesbölen telttapaikka (36km, nousua 670m)
Reitti alkaa Suomen ainoan metrolinjan itäiseltä päätepysäkiltä Vuosaaresta Uutelan ulkoilualueen koukkauksella, joka viimeistään hidastaa metropolialueen kiihdyttämän sykkeen meri-ilmallaan ja horisonttiin jatkuvilla luodoillaan. Siitä reitti jatkuu kohti pohjoista kirjaimellisesti kaupungin reunalla. Toisella puolella kohoavat usein lähiöiden kulmikkaat betonilaatikot, kun taas toisella puolella avautuvat peltomaisemat.
Reitti mutkittelee lähiöden viheralueeelta toiselle ja kartanoalueiden läpi hiekkapohjaisia ulkoilureittejä pitkin stadin keitaalle, Kuusijärvelle. Savusaunan ja viilentävän korpilammen takaavan syväpuhdistuksen jälkeen suuntavaihtoehtoja yöpaikkaa pohtivalle on kaksi: vällyjen väliin hotelliin Tikkurilaan tai Ängesbölen leirintäalueelle Sipoonkorven kansallispuistoon. Jälkimmäinen lisää reitille 13km suuntaansa, mutta palkkiona on telttayö suojelumetsän siimeksessä.
Päivä 2, Ängesbölen telttapaikka - Hynkänlammen telttapaikka (66km, nousua 880m)
Toista ajopäivää teemoittaa pitkälti vesi ja nyt tällä kertaa virtaavassa muodossa. Kuusijärveltä reitti saapuu pian Keravanjoen rantaan, jonka vartta seuraillaan alavirtaan sileitä hiekkabaanoja pitkin Vantaan- ja Keravanjoen yhtymäkohtaan asti. Tästä alkaa teoreettinen ylämäki Vantaanjokea ylävirtaan Pitkäkoskelle ja Pitkäkosken ulkoilumajalle asti. Yön yli -retkeilijät kääntyvät tässä etelään Helsingin keskuspuiston halki vievälle reitille ja kahden yön retkeilijät jatkavat Reitti 2000 pitkin kohti Espoota. Nyt kuulutaan jälkimmäisiin.
Syvemmälle metsiin ulkoilureittejä pitkin sukeltaessa nousut kasvavat ja jyrkkenevät: reilun 30 kilometrin matkalla nousumetrejä kertyy jopa 450, joka on suomalaisittain paljon. Onneksi mäet ovat lyhyitä ja lisäksi parit laavut rytmittävät taukomahdollisuuksillaan pulssimaista etenemistä mukavasti. Luukin ulkoilualueella on uimaranta ja Ravintola Laguna. Luukin ulkoilualueen tuntumassa Reitti 2000 varrella on kaksi märkää ja teknistä polkuosuutta, joiden kiertäminen on helppoa Nettaan ja Pakankylän kautta. Haastavat kohdat on merkitty karttaan varoitusmerkein ja kiertovinkein. Kiertotien käyttö suositeltavaa, ellei pieni hike-a-biking ja mahdollisesti märät jalat haittaa!
Mikäli rannikon lumo ei ime polkijaa takaisin rannikkoa seuraavan metrolinjan äärelle reitin päätepisteeseen Matinkylään, on yöpaikkavaihtoehtoja toiseksi yöksi useita. Hotellivaihtoehtoja on Pohjois-Espoosta rannikolle asti oman vauhdin ja mieltymyksen mukaan. Luontoyöpyjälle parhaan kokemuksen antaa Hynkänlammen telttapaikka Pirttimäen ulkoilualueella.
Päivä 3, Hynkänlammen telttapaikka - Matinkylän metroasema (20km, nousua 210m)
Kolmas ajopäivä on lyhyt, mutta mieluinen laskettelu Nuuksion järviylängöltä takaisin rannikolle ja Matinkylän metroasemalle, jonne Kehä G loppuu. Pirttimäen kumpuilevat kuusikot ja kangasmetsät saattelevat retkeilijän Hynkänlammen rotkojärveltä takaisin kehityksen pariin; reitti vie savuntuoksuinen retkeilijä amerikkalaisten pikaruokaherkkujen ja ruotsalaisen huonekaluihmeen vierestä Kehä III:n sisäpuolelle. Kasavuoren luonnosuojelualue ja erityisesti Espoon keskuspuisto tarjoavat viimeiset annokset aineetonta kotimaista onnellisuuden eliksiiriä, ennen lyhyttä metromatkaa takaisin Helsingin keskustaan.