Pituus49.3 km
Kesto(4,5 t)
HaastavuusVaativa
Sininen saavutus on pitkä ja sen myötä vaativa reitti ja edellyttää jonkin verran maastopyöräilytaitoja. Pituuden lisäksi reitillä on teknisempiä osuuksia sekä vaativia harjunousuja ja laskuja. Reitti kiertää lähes koko kansallispuiston Värikalliota ja Julma-Ölkkyä lukuun ottamatta, ja sitä on mahdollisuus lyhentää useasta kohdasta oman maun mukaan. Reitin voi luonnollisesti aloittaa muualtakin kuin luontokeskukselta, joskin virallinen lähtöpiste sijaitsee siellä. Reitin voi myös katkaista useasta kohtaa lyhentäen ajomatkaa. Koko kierros on ajettavissa päivän aikana myös jo jonkin verran kokemusta omaavien ajajien toimesta. Reitti on kokonaisuudessaan teknisyydeltään keskivaativaksi luokiteltava. Pitkällä reitillä vallitsevalla säälläkin on merkityksensä ja mikäli sää on sateinen, vaativuus muuttuu teknisillä osilla entistä pari pykälää vaativammaksi juurakkopolkujen kastumisen myötä. Samoin reitin loppuosa Jatkonvaaran alueella voi viedä energiaa runsaastikin. Ei talvikunnossapitoa. Kesällä saa maastopyöräillä vain maastopyöräilyreiteillä, ei muilla poluilla.
Pituus
49.1 kmPäällystämätön
-Kesto
4,5 tPolkua
-Nousumetrit
-Haastavuus (1-5)
-Laskumetrit
-Pyöräilykelpoinen
-
Yhteystiedot
Lähtöpiste: Luontokeskus, mtb-reittien lähtöpiste, Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi.
Reitin alkuosa kulkee keltaista reittiä pitkin aina Syvä-Suottajärven ja Hakokoskien välisen yhdyspolun tasalle, josta jatketaan Syvä-Suottajärven rantoja Puukkojärven tasalle. Reitti etenee Puukkojärven rannassa kohti Talassalmea. Välillä on Puukkojärven laavu. Talassalmesta jatketaan Talasjärven rantoja kohti Laukunsalmea. Laukunsalmen tasalla tullaan polkuristeykseen, josta voi poiketa Laukkujärven autiotuvalle.
Reitti kääntyy vasemmalle kohti Laukunsalmea, kulkien sillan yli Laukkujärven lounaispuolen rantaan. Noin 250 metrin päästä käännytään vasemmalle ja noustaan ylös harjulla kulkevalle latupohjan polulle kohti Lihapyörteen pysäköintialuetta. Pyöräilyreitti menee Lihapyörteen pysäköintipaikalta samaa reittiä kuin kävelypolku Värikallion kaarros, ja erkanee Korkeakankaalta etelään. Siitä enempää Värikallion kaarrosta ei saa ajaa, mutta pyörän voi jättää hetkeksi lepäämään ja käydä kävelemällä Värikalliolla.
Sieltä reitti jatkuu jonkin matkaa Värikalliolle johtavaa kivisempää yhdyspolkua pitkin, kunnes erkanee siitä jatkuen suoraan kohti Laurintyrnänlampea ja Levälampia. Tämä polkuosuus on pienimuotoista ja teknisempää juurakkopolkua, jossa ajajat pääsevät testaamaan ajotekniikkaansa. Huomaa, että Värikalliolle ei saa kesäaikana ajaa pyörällä.
Kohti Kokalmusta Pistonlehdontien ylityksen jälkeen reitti jatkuu Kirkasvetisen lounaispuolelta kohti Kaunislampea. Tämä osuus on jälleen teknisempää, juurakkoista polkua. Kaunislammen jälkeen polku muuttuu helpoksi neulaspoluksi kohti Valkeisenvaaraa ja Kokalmusta. Reitti kääntyy oikealle Kokalmuksen porotallin kohdalta kohti Kokalmuksen laavua.
Kokalmusjärven rantaosuus on polveilevaa neulaspolkua, jossa on jonkin verran myös juurakkoisuutta. Kuikkalahden jälkeen tulee useampia ajettavia pitkososuuksia, kunnes saavutaan Kokalmuksen laavun lähellä sijaitsevalle porotallille. Sen ohituksen jälkeen saavutaan laavulle, joka sijaitsee upean järvimaiseman ympäröimänä Korealahden kupeessa, pienen niemen kärjessä.
Aittojoen suuntaan Syrjäharju kiertäen Korealahden pohjukasta käännytään oikealle ja lähdetään nousemaan huoltotietä pitkin ylemmäs, kunnes saavutaan Pistonlehdontielle johtavan metsäautotien alkuun. Reitti jatkuu tietä pitkin n. 5,5 km, kunnes saapuu Aittojoen Alakoskelle, Variskankaan länsipuolelle. Ennen Aittojoen ylittävää siltaa käännytään vasemmalle jokivarren pienimuotoiselle polulle, joka lähtee etenemään pienimuotoisena ja polveilevana. Suoalueen reunassa olevalla lammella on keväisin kovaääninen soidinkonsertti saattamassa kulkijaa kohti Lavajärven rantaa. Hiukan ennen Likolahtea kaarretaan vasemmalle ja lähdetään etenemään kohti Syrjäsalmen laavua ja sen jälkeen Syrjäharjua.
Syrjäsalmen sillan ylityksen jälkeen noustaan Syrjäharjulle. Sen kivipohjainen polku johdattaa välillä varsin kapeaa harjannetta pitkin kohti itää Iso-Nimettömän vesistön seuratessa kulkijaa oikealla puolella.
Polku kääntyy laskemaan viistosti oikealle hiukan ennen Nimettömänsalmea. Pikku-Nimettömän rantoja kulkeva polku polveilee pienimuotoisena, ylittäen puroja ja ohittaen kosteampia paikkoja. Vähitellen saavutaan Joukovirran laavulle.
Joukovirran laavun jälkeen siirrytään Joukojärven rantapoluille, kiertäen vähitellen Virtasalmen puolelle. Sen jälkeen noustaan jyrkähkösti ylemmäs rantapolulta ja lähdetään seuraamaan polkua kohti vanhaa poroerotuksessa käytettyä aitaa. Polku on selkeätä neulaspolkua viettäen alaspäin kohti Poroaidanlampea. Sen kierron jälkeen noustaan jälleen hetkellisesti ja napakasti ylemmäs ja siirrytään Lounat-Valkeisen länsipuolen polkuosuudelle. Sen pohja on paikoin kivisempää ja epätasaisempaa aina Lounajan länsipuolen rantaosuuksille asti.
Rytipuron pitkos-osuuden jälkeen tullaan Kokalmusjärven ja Lipposensalmen väliselle yhdyspolulle ja reitti saapuu Lipposensalmen sillalle sekä sen jälkeen sijaitsevalle idylliselle laavulle.
Lipposensalmesta kohti luontokeskusta Reitti jatkuu Lipposenniemen eteläpuolta Lounatkapean rantapolulle, kunnes kääntyy vasemmalle Jatkonvaaraan johtavalle teknisemmälle ja pienimuotoiselle polulle. Jatkonvaaran huippu saavutetaan reilun kahden kilometrin nousuosuuden jälkeen, jonka jälkeen polku lähtee laskeutumaan vähitellen kohti Pistonlehdontietä, yhdistyen Valkoisen reitin polkuosuudelle.
Pistonlehdontien ylityksen jälkeen jatketaan kohti Huosivirran pysäköintipaikkaa. Loppuosa ajetaan tieosuutta pitkin luontokeskukselle.
Reitin GPX-tiedosto Lataa Sininen saavutus -pyöräilyreitin GPX-tiedosto (gpx-tiedosto, 199 kt). OHJE: Mikäli lataus ei avaudu, klikkaa latauslinkkiä hiiren oikealla napilla ja valitse avautuvasta valikosta: Tallenna tiedostona.