Pituus78.3 km
HaastavuusVaativa
Sevettijärvi - Pulmanki reitti on vaativa, sillä se kulkee laajan ja tiettömän erämaa-alueen halki. Tämä asettaa kulkijalle vaatimuksen erä- ja suunnistustaidoista. Myös tunturialueen arvaamattomat sääolosuhteet on huomioitava. Eteläisessä päässään reitti kulkee mäntykankailla, pohjoiseen kuljettaessa ympäröivä tunturiylänkö muuttuu aina vain karummaksi ja pääasiassa koivua kasvavaksi. Reitin pohjoispään maasto on monin paikoin soista. Vesistöt ylitetään vaihtoehtoisesti venelossilla, kahlaten tai sillan yli kulkien.
- Reittiä ei suositella aloitteleville retkeilijöille.
- Reitin ohjeellinen kulkuaika on 4 - 7 vrk.
- Vesistöjensä vuoksi reitti sopii hyvin virkistyskalastajille.
- Kesäkuun alkupuolella lumi on jo pääosin sulanut erämaasta, mutta joet ja purot tulvivat sulamisvesien vuoksi.
- Suositeltavin vaellusaika on juhannuksesta lokakuun alkupuolelle.
- Venelossi poistetaan syksyllä syyskuun viimeinen päivä.
- Sateisena vuodenaikana voi kumisaappaat olla todella tarpeen.
- Reitti on merkitty oranssipäisillä puutolpilla.
- TulentekopaikkaTarkista aina voimassa oleva maastopalovaroitus ennen tulentekoa.
- LeiriytymismahdollisuusTelttailu erämaa-alueella on sallittu jokaisenoikeudella.
- KäymäläMuista tuoda wc-paperi.
- Muista roskapussiErämaassa retkeilijää pyydetään noudattamaan roskattoman retkeilyn periaatetta: vaelluksella syntynyt hajoamaton jäte tuodaan pois maastosta ja se lajitellaan.
- Ei vesipistettäJuomavettä voi ottaa virtaavista luonnonvesistä. Luonnonvesi suositellaan aina keitettäväksi ennen käyttöä.
- Ei talvikunnossapitoa
- TupaReitillä on autiotupia sekä vuokratupa.
Yhteystiedot
Reitin lähtöpisteSevettijärven perinnetalon piha, Sevettijärventie 9041, 99930 Sevettijärvi
Reitin eteläinen lähtöpiste on Sevettijärven kolttasaamelainen kylä ja Kolttien perinnetalon pihapiiri, jossa on pysäköintipaikka ja kuivakäymälä. Pohjoisessa lähtöpiste on Pulmankijärvellä, jossa on pysäköintipaikka, kuivakäymälä ja opastustaulu. Pulmankijärveltä on noin 20 km:n maantiematka Nuorgamiin. Reitin voi kulkea yhtä hyvin niin etelästä pohjoiseen kuin päinvastoinkin.
Sevettijärvi - Opukasjärvi - Iisakkijärvi, 19 km
Sevettijärveltä lähdettäessä seurataan aluksi männikkökankaita ja vesistöjä. Myöhemmin polku kulkee sekametsässä. Pitkän ja kapean Sundeejärven voi kiertää vaellusreittiä pitkin itäpuolelta tai mönkijäuraa pitkin länsipuolelta. Jos valitset länsipuolen mönkijäuran, huomaa, ettei ura ja reitti enää yhdy Sundeejärven eteläpäässä, vaan tulet Ahvenjärven poroerotusaidan tielle lännempänä.
Ennen kuin saavutaan Opukasjärven tulentekopaikalle, on ylitettävä Äylijoki joko kahlaten tai mönkijöille tehtyä siltaa pitkin. Noin 2 km Opukasjärveltä on toinen tulentekopaikka Näätämöjokisuussa, joen pohjoispuolella.
Joki ylitetään riippusiltaa pitkin. Kuuluisan lohijoen, Näätämöjoen, jälkeen tullaan Silisjoelle, joka ylitetään kahlaten tai korkean veden aikaan venelossilla (venelossi on käytössä kesä-syyskuun). Veneellä ylitystä varten on molemmilla puolilla rantaa muoviset laatikot, joista löydät veneilyliivit. Palautathan liivit myös takaisin laatikkoon.
Silisjoen vuokratupa löytyy Opukasjärven rannalta Silisjoen kahlaamosta alavirtaan noin 300 metriä. Reitin maisemat koostuvat mäntymetsästä, paljakasta, soista, kallioista, louhikoista ja lammista. Osuus päättyy Iisakkijärven autiotuvalle.
Ensimmäinen autiotupa on Iisakkijärvi autiotupa, tupa sijaitsee Opukasjärven pohjoispuolella olevan Iisakkijärven lounaispäässä.
Iisakkijärvi - Huikinvárjohka, 9 km tai Iisakkijärvi - Rousajärvi - Huikinvárjohka, 15 km
Tunturikoivikkoa kirjovat paljakat, lammet ja pienet purot. Kun on kuljettu 4 km Iisakkijärveltä pohjoiseen, saavutaan polkujen risteykseen. Risteyksessä on kaksi reittivaihtoehtoa: vaeltaja voi jatkaa kohti pohjoista Huikinvárjohkan autiotuvalle tai poiketa koilliseen Rousajärven autiotuvalle. Risteyksestä on 5 km kummallekin autiotuvalle.
Vaihtoehtoinen osuus Iisakkijärvi - Rousajärvi - Huikinvárjohka, 15 km polku Rousajärvelle erkanee 4 km pohjoiseen Iisakkijärveltä. Lyöttijärven pohjoispäässä on puronen ylitettävänä. Tunturikoivikko ja vähäpuustoinen tunturiylänkö vuorottelevat polun varrella. Rousajärven autiotupa sijaitsee Rousajärven eteläpuolella, 9 km:n päässä Iisakkijärveltä.
Rousajärveltä polku palaa 6 km matkan takaisin pääreitille ja Huikinvárjohkalle. Rousajärven autiotuvalta lähdettäessä polku seuraa puroa kohti Rousajärveä ja kiertää järven länsipuolelta. Polku nousee tunturin rinteeseen, jossa maisema on avointa. Huikinvárjohkan autiotupa löytyy aikaisemmin tiheän, mutta nyt hallamittarin tuhoaman ja pystyyn kuolleen, tunturikoivikon kätköistä.
Huikinvárjohka - Čárajávri, 12 km
Huikinvárjohkalta kuljetaan lähes puuttomalla tunturiylängöllä kohti kannaksen halkomia Čárajávriä. Polku lävistää Kaldoaivin ja Näätämön paliskuntien välisen aidan lähellä Čárajávrin autiotupaa. Caarajäuʹrrin autiotupa sijaitsee Inarin koilliskolkassa Inarin ja Utsjoen rajan halkaiseman Caarajäuʹrrin itärannalla.
Čárajávri - Čuomasjávri, 11 km
Polku kulkee puuttomalla tunturiselänteellä. Polun varrella kohoavan Golmmesoaivin (379 m) huipulla on Suomen ja Norjan rajamerkki. Reitin viimeinen tupa on Čuomasjávrin autiotupa. Tuvan takana nousee korkeuksiinsa Čuomasvárri-tunturi (435 m), joka palkitsee selkeänä päivänä huipulleen kiipeävän kulkijan hienoilla maisemilla Norjaan ja yli erämaan. Čuomasjávri autiotupa on Kolmmesoaivi-rajatunturin luoteispuolella sijaitsevan Čuomasjávrin pohjoisrannalla, kunnanrajan Utsjoen puolella.
Čuomasjávri - Pulmankijärvi, 13 km
Pohjoinen päätepiste on Pulmankijärven eteläpäässä Utsjoella, josta on 20 km:n maantiematka Nuorgamiin. Polku kulkee Suomen ja Norjan rajan tuntumassa kohden reitin pohjoista päätepistettä, Pulmankijärven eteläpäätä. Vaelluksen loppusuoralla Pulmankijoki ylitetään riippusiltaa pitkin, yksi henkilö kerrallaan.
Reitin päätepistePulmankijärvi, Utsjoki, ETRS89 maantiet. koord. (~WGS84) 69° 55.905', 28° 01.721' null