Pituus33 km
Kesto(1-3 päivää)
HaastavuusVaativa
Riisitunturin reitti on 26 kilometriä pitkä vaellusreitti Riisitunturilta Kirintövaaraan. Reitti kulkee halki Riisitunturin kansallispuiston sekä Karitunturin soidensuojelualueen ja sillä pääset todelliseen eräretkeilyn tunnelmaan. Reitillä ei ole kestävöintejä tai muitakaan nykyajan mukavuuksia, mutta sitäkin enemmän upeita maisemia, kesyttömiä metsiä ja vehreitä puronotkelmia. Reitti on hyvin merkitty, mutta vaativa erämaisuutensa ja osin vaikeakulkuisen maaston takia.
- Reitti on kuljettavissa vain sulan maan aikaan
- TulentekopaikkaTarkista aina voimassa oleva maastopalovaroitus ennen tulentekoa.
- LeiriytymismahdollisuusLeiriytyminen on sallittua ainoastaan merkittyjen tauko- ja tulentekopaikkojen välittömässä läheisyydessä Riisitunturilla ja Liittolampien ympäristössä, muualla reitin varrella saa leiriytyä jokaisenoikeudella. ittömässä läheisyydessä.
- TupaKaritunturin päivätupa ja Ahmatupa (autiotupa).
- KäymäläMuista tuoda wc-paperi.
- Muista roskapussiReitillä ei ole jäteastioita. Tuo roskapussi ja vie roskat mennessäsi.
- Ei vesipistettäReitin varrella on puroja ja lähteitä, joiden vesi suositellaan keitettäväksi enen juomavetenä käyttöä.
Yhteystiedot
Reitin lähtöpisteRiisitunturintie, 97925 Tolva
Reitin lähtöpisteRiisitunturi pysäköintialue
Riisitunturin reitin voi aloittaa joko Riisitunturilta tai Kirintövaarasta. Tämä reittikuvaus on Riisitunturilta Kirintövaaraan päin.
Reitin alku- ja lopetuspisteen välillä ei ole julkista liikennettä tai autonsiirtopalvelua. Jos haluaa siirtyä takaisin autolle, on käytettävä taksia. Reitin voi patikoida myös edestakaisin, jolloin aikaa on hyvä varata 3-5 päivää.
Riisitunturin parkkipaikka - Riisitunturin laki
Reitti alkaa Riisitunturin kansallispuiston parkkipaikalta, josta suunnataan sorastettua polkua kohden Riisitunturin huippua. Nousumetrejä 1,7 kilometrin matkalle tulee 105, joten koneet saa heti kättelyssä käyntiin.
Riisitunturin laki - Uudenlammen laavu
Huipulta laskeudutaan osin sorastettua, mutta paikoin juurakkoista polkua pitkin Uudenlammen laavulle, joka on reitin ensimmäinen levähdyspaikka. Laavun pihapiiristä löytyy käymälä ja liiteri polttopuineen.
Uudenlammen laavu - Liittolampien laavu
Uudeltalammelta reitti jatkaa vielä 300 metriä samaa polkua Riisin riettaan kanssa, kunnes saavutaan risteykseen, josta käännytään vasemmalle. Samalla sorastetut polut jätetään taakse ja loppumatka reitistä kuljetaan luonnontilaisia ja osin kosteita polkuja pitkin.
Seuraavat kaksi kilometriä reitti kulkee melko tasaisessa metsämaastossa, kunnes saavutaan Hevonharja-harjulle. Nousu harjulle on paikoin jyrkkä ja kivikkoinen, mutta ylhäältä avautuu hienot maisemat yli Riisitunturin kansallispuiston taigametsien. Myös lasku harjulta on jyrkkä ja juurakkoinen.
Melkein heti Hevonharjalta laskeutumisen jälkeen saavutaan erittäin märälle suolle, jossa pitkospuut ovat huonokuntoiset ja niillä kulkemisessa tulee noudattaa varovaisuutta. Suon jälkeen ohitetaan vielä kallioinen osuus, ennen Liittolampien laavua. Sen aikana voi tarkkasilmäinen nähdä vesiputouksenkin. Matkaa Uudeltalammelta Liittolammille on 4,6 kilometriä.
Liittolammen laavu sijaitsee kauniilla paikalla lammen rannassa ja siltä aukeaa näköala yli lammen. Laavun pihapiirissa on myös käymälä, liiteri ja katos eväiden syömistä varten. Ympäristössä on myös telttapaikkoja.
Liittolampien laavu - Koljatin laavu
Reitti jatkuu Liittolammilta kohti Koljatin laavua, jonne on matkaa 5,2 kilometriä. Matka taitetaan pääosin jyhkeässä aarnikuusikossa, johon muutamat metsäpurot tuovat mukavaa vivahteikkuutta. Kirkkotunturilla taas kuljetaan komean lakisuon vieritse ja juuri ennen Koljattia ylitetään rinnesuo pitkoksia pitkin, josta aukeaa kaunis näköala.
Reittiosuudella polku on paikoin hyvin märkää, välillä taas juurakkoista ja kivistä. Sillä on myös muutama jyrkkä kivikkoinen ja juurakkoinen nousu. Pitkospuut ja pitkossillat ovat paikka paikoin heikkokuntoisia. Sateella polku voi olla liukas.
Koljatin laavu on hyvin kauniilla paikalla aivan Koljatinlaen reunalla. Laavulta aukeaa maisema ylitse taigametsien, soiden ja järvien tilkkutäkin. Laavun ympäristöstä löytyy käymälä ja liiteri. Telttapaikkoja ei ole kovin paljon, mutta muutama paikka löytyy. Myös vettä on Koljatin laavulta hieman vaikeaa löytää, mutta laavun läheisellä suolla on lähde koordinaateissa 66°11.914’, 28°21.587’. Luonnonvedet on aina syytä keittää ennen käyttöä juomavetenä.
Koljatin laavu - Karitunturi
Matkaa jatketaan Koljatilta kohden Karitunturia, jonne on 6,5 kilometriä. Laavun jälkeen reitti ylittää märän rinnesuon ilman pitkospuita ennen siirtymistään Karitunturin soidensuojelualueen puolelle. Alueen muutosta ei kuitenkaan luonnossa huomaa, vaan metsä säilyy yhä hienona ikimetsänä.
Matkaa jatketaan halki Rytitunturin, jota ei nimestään huolimatta voi kuitenkaan tunnistaa tunturiksi. Maasto poikkeaa kuitenkin muusta reitin maastosta, sillä se on rakkakivikkoista ja osin hankalakulkuista. Muutamat ala- ja ylämäet ovat jyrkähköjä, mutta lyhyitä. Rytitunturissa kannattaa kiinnittää huomiota jykeviin mäntyihin, joiden kyljestä voi yhä löytää leimakirveen merkkejä.
Rytitunturin ohittamisen jälkeen reitti alkaa nousta kohti Karitunturia. Aluksi kuljetaan Vesakko-Karitunturin halki, joka tunnetaan myös Aho-Karitunturina. Sitten reitti nousee itse Karitunturiin. Nousu on osin märkä ja mutainen, sillä se kulkee rinnesuolla. Takana avautuvia maisemia kannattaa pysähtyä vilkuilemaan jo nousun aikana. Nousumetrejä Karitunturin laelle tulee 700 metrin matkalla 55.
Karitunturin huipulla on päivätupa, jonka takaa aukeaa upea maisema. Huonommalla säällä maisemaa voi ihailla myös tuvan ikkunasta. Päivätuvan pihapiirissä on käymälä, liiteri ja tulipaikka. Tuvan takaa löytyy lähde, joten tuvan läheisyydessä voi vaikka telttailla.
Karitunturi - Ahmatupa
Karitunturin laelta jatketaan kohti Kirintövaaraa. Puolen kilometrin laskeutumisen jälkeen saavutaan risteykseen, josta voi halutessaan kääntyä Karitunturin Ahmatuvalle tai jatkaa suoraan kohden Kirintövaaraa. Ahmatuvalle on risteyksestä vielä 600 metrin matka. Sen aikana voi ihailla kaunista aarnikuusikkoa ja sammaleen peittämiä maapuita sekä kuunnella metsäpuron solinaa.
Ahmatupa on autiotupa, jossa on kaksi puolta. Toisella puolella on petipaikat kuudelle ja toisella neljälle henkilölle. Molemmilla puolilla on lisäksi kamiinat ja pöydät. Kaasuliesi sijaitsee tuvan katetulla terassilla. Pihapiirissä on nuotiopaikka, käymälä ja liiteri. Vettä saa tuvan vierustalla kulkevasta lähdepurosta. Se kannattaa keittää ennen juomavetenä käyttämistä.
Ahmatupa - Kirintövaara
Ahmatuvan risteyksestä Kirintövaaraa kohden jatkettaessa ylitetään Pikku Karitunturi ja kuljetaan Matalavaaran länsirinnettä, kunnes saavutaan Kuoppavaaran laavulle, jonka ympäristöstä löytyy käymälä ja liiteri. Matkaa risteyksestä laavulle on 3,2 kilometriä. Polku on matkalla luonnontilaista.
Laavulta matkaa jatketaan vielä 3,1 kilometriä alamäkeen, kunnes saavutaan Kirintövaaran pysäköintipaikalle.
Reitin kulkeminen edestakaisin
Jos reitin haluaa kävellä molempiin suuntiin, voi käännöspisteenä käyttää esimerkiksi Ahmatupaa, jolloin retken lakikohdalla saa nautti tupayöstä. Tällöin vaellukselle tulee mittaa noin 40 kilometriä.
Lopussa Riisitunturille voi palata Riisisuon ja Soilun laavun kautta, jolloin koko matkaa ei tarvitse kulkea kahteen kertaan. Lisäksi tällä reittivalinnalla pääsee nauttimaan Pikku Riisitunturin laelta kansallispuiston ylitse avautuvista kauniista maisemista.