Pituus333 km
Kesto(4-6d)
Vihreän kullan sorakierros on 333 km ja 4-6 päivän hiekkatiereitti pohjoisessa Keski-Suomessa. Se yhdistää luoteisen Järvi-Suomen kylät, palvelut, luontokohteet ja uimarannat vanhoja ja uusia hakkuuteitä pitkin. Reitti vierailee historiallisella Huopanan taimenkoskella, Salamajärven kansallispuistossa ja Kuivajärven vanhojen metsien suojelualueilla kontrastina muuten reitinvarrella näkyvälle metsäteollisuudelle.
- Sympaattisia majoitusvaihtoehtoja pienissä majataloissa tai vanhoilla maatiloilla
- Pitkät meditatiiviset hiekkatiet
- Isohiekan hiekkaranta laavuineen ja keittokatoksineen
- Kuivajärven vanhojen metsien suojelualueet saunallisine varaustupineen
- 10 uimarantaa reitin varrella
- Härkäahon kosken vesiputous
- Salamajärven kansallispuiston luonto laavut järven rannassa
- Huopanan koski ja kalahistoriallinen näyttely
Pituus
332.7 kmPäällystämätön
68%Kesto
4-6dPolkua
0.5%Nousumetrit
1837Haastavuus (1-5)
4Laskumetrit
1837Pyöräilykelpoinen
100%
Lisätietoa reitistä
Yhteystiedot
Lisätietoa kohteesta
Päivä 1: Viitasaari - Piispalan Nuorisokeskus, 50 km ja 600 nousumetriä
Reitti alkaa Viitasaarelta päällystettä pitkin ensin kohti etelään ja sitten länteen Siniselle tielle. Sininen tie on vilkasliikenteinen tieosuus, joten reitti pyrkii välttelemään kyseisen tieosuuden käyttöä tien suuntaisesti kulkevia vanhoja tieuria sekä sorateitä hyödyntäen. Tiepohjat ovat osittain vanhalla asfalttipinnoitteella tai puhtaasti sorateitä.
Päivän kohokohta, Suomen perhokalastuskulttuurin kehto ja tunnettu taimenkoski, Huopanankoski, sijaitsee vajaat 20 km päivän lähtöpaikasta. Alueelta löytyy erinomainen kioski tauko- tai lounaspaikaksi. Samalla voi tutustua Huopanankosken historiaan kosken kiertävällä kulttuuripolulla.
Huopanankoskelta reitti jatkuu edelleen Sinisentien suuntaisesti, mutta etsien kulkuväyliä sen laidoilta. Vihreän kullan sorakierroksen eteläisin osuus koostuu katkonaisesti asfaltti -ja sorateistä. Vaikka eteläinen osa sisältää runsaammin asfalttia, niin ovat tiet pieniä ja rauhallisia.
Matka Viitasaarelta taittuu helppojen tieosuuksien ansiosta muita päiväetappeja kevyemmin. Piispalan nuorisokeskus toimii ensimmäisen päivän majoituskohteena. Ennen nuorisokeskusta reitti kulkee Kannonkosken taajaman kautta, josta löytyy kaksi kauppaa, huoltoaseman ravintola ja baari.
Alueen paras telttapaikka löytyy Isohiekan uimarannalta, joka on reilusti reitiltä pois Sinisen tien pohjoispuolella, mutta silti poikkeaman arvoinen, mikäli sen sijainti osuu leiripaikkatarpeeseen.
Päivä 2: Piispalan Nuorisokeskus - Koirasalmen Luontotupa (Salamajärven kansallispuisto), 58 km ja 1170 nousumetriä
Toinen päivä käynnistyy Piispalan nuorisokeskuksesta kohti pohjoista. Samalla myös soratien osuus kasvaa. Kivijärven taajamaan on vaihdellen sora- ja päällysteteitä, mutta kokonaisuudessaan mukavaa ajettavaa. Kivijärven taajamassa on kauppoja, ravintoloita ja muutama yöpaikkavaihtoehto.
Kivijärveltä reitti siirtyy syrjäisemmille sorateille ja jatkaa kohti pohjoista. Sorateiden pinnoissa on jälleen suurta vaihtelua, mutta isoa kivimursketta ei ole kuin paikoin. Muutoin pinnat muodostuvat pienemmästä murskeesta sekä jo tiivistyneestä sora-aineksesta. Vihreän kullan sorakierroksen suurimmat päiväkohtaiset nousumetrit osuvat tälle päivälle, joten eteneminen on verrattain hidasta.
Maisema muuttuu pikkuhiljaa erämaisemmaksi ja siihen on syynä Salamajärven kansallispuistoon saapuminen. Yöpaikkana toimii erinomaisesti Koirasalmen luontotupa, mutta myös Heikinlammen kotalaavulla on tilaa telttailijalle. Heikinlammella saa isolla todennäköisyydellä kosketuksen paikalliseen kulttuuriin sillä kohde on suosittu virkistyskalastuspaikka. Ilta voi helposti vierähtää nuotiolla istuen.
Päivä 3: Koirasalmen Luontotupa (Salamajärven kansallispuisto) - Kuivajärven luonnonsuojelualueet, 66 km ja 650 nousumetriä
Koirasalmesta reitti jatkuu suoraviivaisia sorateitä pitkin kohti Kinnulaa. Soratiet ovat osittain hienon kivimurskeen peittämiä ja kuivalla ilmalla auton ohittaessa nouseva sankka pölypilvi jää hetkeksi ilmaan. Reitti on alkumatkasta nousuvoittoista, mutta soratie on kuitenkin helppokulkuista ja rauhallista. Kinnulassa on hyvä täydentää juoma- ja ruokavarastot sekä vierailla Kinnulan parlamentissa. Paikalliset kyläparlamentin edustajat osaavat kertoa maailman menon.
Reitti jatkuu Kinnulasta 18 km asfalttitietä pitkin, jonka jälkeen päästään lähes koko loppumatkaksi pikkuteille. Kuivajärven alueella sijaitsee useita erillisiä luonnonsuojelualueita ja useita Metsähallituksen vuokratupia, jotka sijaitsevat kauniissa vanhassa korpimaisemassa. Jotkin tuvista on saavutettavissa helpommin ja jotkut ovat pidemmän pyörän työnnön päässä. Osassa vuokratuvista on myös sauna, joten polkupätkien aiheuttama lisähaaste lienee enemmän kuin vaivan arvoista.
Päivä 4: Kuivajärven luonnonsuojelualueet - Haapajärvi, 48 km ja 450 nousumetriä
Kuivajärven alueelta on reilu 15 km siirtymä Reisjärvelle, josta löytyy ruokakauppoja ja ravintoloita. Kesäpäivänä Reisjärven uimarannalla palvelee jäätelökioski, joten se toimii mainiona taukopaikkana. Reisjärveltä reitti jatkaa asfalttitietä pitkin, mutta muuttuu pian mukavaksi soratieksi. Siirtymä takaisin Haapajärvelle on helppoa soratietä. Päivän viimeisenä kohteena on Kalaskivi, joka on 8 metriä korkea ja ympärysmitaltaan 29 metriä oleva siirtolohkare.
Päivä 5: Haapajärvi - Niemenharjun matkailukeskus (Pihtipudas), 83 km ja 840 nousumetriä
Ennen Haapajärveltä lähtemistä on vielä hyvä tarkistaa erityisesti juomapullojen ja ravinnon tilanne sillä seuraava kauppa sijaitsee vasta noin 45 km päässä eikä sitä ennen ole palveluita tarjolla ollenkaan.
Haapajärveltä poistutaan pyöräteitä pitkin kohti kauniita peltomaisemia. Haapajärven sillan ylityksen jälkeen reitti muuttuu pian leveäksi soratieksi ja ympärillä on maalaismaisemaa peltojen ja piharakennuksien muodossa. Toinen sillan ylitys odottaa jo kulman takana ja tällä kertaa tarjolla on Lemmensilta. Lemmensillalta voit bongailla rakkauden lukkoja sillan kaiteista.
Lemmensillan ylityksen jälkeen reitti jatkuu hyväkuntoisena leveänä soratienä Härkäahon koskelle. Koski on kaunis ja kuvan arvoinen. Koskelta ei jatketa soratietä eteenpäin, vaan käännytään alavirtaan pienemmälle uralle. Koskea myötäillen kulkee kaunis vihreä kärrytien pohja, jolla on hyvin ajettava polku. Upea lyhyt polkuosuus pitkähkön päivämatkan aluksi!
Polkuosuuden jälkeen ylitetään rautatie ja hetkittäisen vaihtelun soratien ja päällystetien välillä katkaisee lopulta siirtyminen syrjäisen soratien pariin. Aktiivinen metsätalous ilmenee tien pinnan vaihteluna, sillä tällä osuudella on hieman karkeampaakin kivimurskaa, tuttavallisemmin “tukkirekkasoraa” tai “kiuaskiveä”. Mitä isompi rengastus pyörästä löytyy sitä mukavampaa eteneminen tulee olemaan. Soratien kunto paranee onneksi lähempänä Muurasjärven taajamaa.
Mikäli retken tässä vaiheessa on herännyt kauppatarpeita, niin Muurasjärvellä palvelee viehättävä kyläkauppa Meijän Kauppa. Reitti ei kulje kaupan kautta, joten luvassa on lyhyt noin viiden kilometrin lisämatka, mikäli kauppaan mielii.
Reitti kääntyy ennen Muurasjärveä pienemmille sorateille ja maalaismaisemien keskelle. Noin 14 km loppumatka Pihtiputaalle kulkee päällysteteitä pitkin. Ennen Pihtipudasta voi poiketa vielä Heinäjoen laavulla ja käydä vaikka tehdä visiitin laavulta lähtevälle luontopolulle ilman pyörää.
Pihtiputaalla on runsaasti palveluita ja tarvittaessa löydät perustarvikkeita myös pyörään. Ruokakauppojen lisäksi taajamasta löytyy kahviloita ja ravintoloita. Ensimmäisen päivä reitti jatkuu vielä Pihtiputaalta hieman etelään missä sijaitsee Niemenharjun matkailukeskus.
Päivä 6: Niemenharjun matkailukeskus (Pihtipudas) - Hännilänsalmi Camping, 58 km ja 600 nousumetriä
Niemenharjun matkailukeskukselta reitti jatkuu viimeiseen ajopäivään kaunista harjumaisemassa kulkevaa päällystetietä pitkin. Päällystetie jatkuu vielä hetken aikaa paikoin vilkkaasti liikennöidyllä Viitasaarentiellä, kunnes reitti siirtyy kulkemaan soratielle reilu viideksi kilometriksi, jonka jälkeen ollaan taas muutama kilometri päätien reunassa.
Pihtiputaantieltä päästään vihdoin lopullisesti pois ja sorateille Löytänän itäpuolella. Soratie on hyväkuntoista pinnan vaihdellessa hiekan ja kovettuneen savipohjan välillä. Soratieosuuden varrella on tilava kaunis kota, joka palvelee tarvittaessa taukopaikkana. Kota sijaitsee kutakuinkin mäen päällä, joten lasku maalaismaisemissa kohti Viitasaarta on laskuvoittoista.
Viitasaaren keskustassa voi täydentää ehtyneitä juoma- ja ruokavarastoja. Taajamasta löytyy mukavasti palveluita ja Paniaisniemen laavu sekä Hiekan uimala toimivat mainioina taukopaikkoina. Ruokapaikkavaihtoehtoja on useita. Esimerkiksi vanhaan puukouluun perustettu Lyhty Viitasaari tai Ravintola Kontti ovat oikein mainioita vaihtoehtoja. Kontti ansaitsee ainakin erikoismaininnan.
Viitasaaren keskustasta on lyhyt matka pyöräteitä sekä Äänekoskentietä pitkin Hännilänsalmi Camping leirintäalueelle, ellei suunnitelmana ole hypätä heti pyörän kanssa bussiin kotia kohti.