Tukisauvoista tai köydestä on hyötyä kahluussa. Sauvalla tai sauvoilla voi mm. kokeilla pohjan olosuhteita. Kahluu on myös turvallisempaa, kun käytössä on pari ylimääräistä "jalkaa". Ylityksessä tukisauva on tuettava aina ylävirran puolelle, jolloin virta painaa sitä tukevammin pohjaan. Kerrallaan siirretään vain yhtä jalkaa tai tukisauvaa. Jokaisella askeleella haetaan jalalle tukeva alusta. Tukena voi myös olla retkikaveri.
Vesistön ylityksessä voi käyttää apuna myös köyttä. Tällöin ryhmästä kokenein laittaa köyden puun ympäri ja lähtee ylittämään virran ensimmäisenä turvaköyden kanssa. Vastarannalla hän sitoo köyden molemmat päät puuhun kiinni. Sen jälkeen muut ylittävät virran tukeutumalla turvaköyteen. He liikkuvat aina köyden alavirran puolella, etteivät kaatuessaan sotkeentuisi köyteen. Kun viimeinen on ylittänyt virran, vedetään köysi takaisin. Köyden avulla tuettuna voi ylittää virran myös kaatunutta puuta tai muuta vastaavaa myöten.
Ylityksessä rinkan lantiovyö on pidettävä auki, jotta rinkan saa helposti selästä, mikäli kaatuu veteen.
Joskus on vesistö niin syvä, ettei sen yli voi kahlata tai hypätä. Silloin voi tehdä rinkoista ja laavusta tai teltan maavaatteesta rinkkalautan, jolla puro tai joki ylitetään. Lautalle asetutaan vatsalleen makuulle ja siitä poistutaan ryömimällä. Toinen mahdollisuus on pakata reppu tai rinkka vesitiiviiseen pussiin ja kuljettaa se uimalla vastarannalle.
Ylitystapoja on muitakin kuin yllä kuvatut, mutta muutamalla hyvin opitulla tavalla pärjää. Vesistön ylitystä olisi harjoiteltava vuosittain vaikkapa vain siksi, että tuntuma siihen säilyy.