Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet

Uhanalaiset maakotkat pesivät nyt – retkeile vastuullisesti Pohjois-Suomen luonnossa

17.04.2025

Kevättalven aurinkoiset päivät ja valkoiset hanget tarjoavat unohtumattomia elämyksiä Pohjoisen Suomen luonnossa, mutta toiminta tuo mukanaan myös vastuun luonnonrauhan huomioimisesta. Tunturialueet ja erämaat ovat tärkeä elinympäristö monille lajeille, kuten uhanalaiselle maakotkalle, jonka pesintää ihmistoiminta voi häiritä vakavasti.

Uhanalainen maakotka aloittelee pesintäänsä jo helmikuun puolivälissä, ja parhaillaan on menossa haudonta-aika. Poikasen itsenäistymiseen johtava pesimäkausi, alkaen munimisesta, kestää yli neljä kuukautta. Pesäpaikat sijaitsevat tyypillisesti vanhoissa puissa syrjäisillä Tuntureiden ja vaarojen rinnealueilla, soiden metsäsaarekkeissa, kallioilla tai vanhoissa puissa, ja ovat herkkiä häiriöille ja ihmisen läsnäololle. Maakotka voi havaita ihmisen jopa satojen metsien päästä ja paeta pesältään ihmisen lähestyessä. Yksikin häiriö pesän läheisyydessä voi olla kohtalokas – munat kylmettyvät tai poikaset menehtyvät, jos emolintu ei pääse palaamaan ajoissa.

Luvaton moottorikelkoilla ajelu maastoliikenteeseen tarkoitettujen urien ulkopuolella, vapaalasku, varjoliito ja dronen lennättäminen voivat häiritä erityisesti kevättalvella pesintänsä aloittavien uhanalaisten lintujen pesintää.

Luonnossa liikkuessa pitkät levähtely- ja evästauot on hyvä pitää sellaisilla paikoilla, jossa on merkitty reitti. Ihmisen on hyvä myös varmistaa, ettei lähipuissa näy linnunpesiä. Jos havaitsee pesän tai mahdolliselta pesältä nousseen linnun, on syytä jatkaa nopeasti matkaa.

Tee näin, jos havaitset suuren risupesän

Liikkuessa on hyvä pitää silmällä puiden latvuksia suurten risupesien varalta ja tähyillä taivaalla kaartelevia lintuja. Kookkaasta risupesästä kannattaa ottaa nopeasti kuva ja merkitä kuvauspaikan koordinaatit ylös. Pesän kuvaamista varten ei kuitenkaan tule mennä lähemmäs pesää. Puhelimella kuviin saa kytkettyä koordinaattitiedon tallennuksen päälle jo ennen retkeä ja myös Retkikartta.fistä saa paikkatiedon. Ilmoita pesä sijaintitietoineen Metsähallitukselle osoitteeseen eetu.sundvall@metsa.fi. Uusista Metsähallituksen varmistamista maakotkan sekä poronhoitoalueen merikotkan pesälöydöistä maksetaan sadan euron (100 €) palkkio.

Metsähallituksen petolinturaportin vuodelta 2024 mukaan maakotkan pesintätulos oli kahden hyvän vuoden jälkeen keskinkertainen, joten lajin suojeleminen on tarpeen.

”Maakotka on hylännyt vanhoja pesiä ihmisten suosiossa olevilla tunturialueilla ja vetäytynyt pesimään entistä erämaisemmille alueille. Tiedossamme on, että vapaalaskijat ovat siirtyneet yhä erämaisimmille alueille, mikä kaventaa suurten petolintujen reviirejä ja voi aiheuttaa haittaa pesinnälle”, kertoo Metsähallituksen Luontopalvelujen luonnonsuojelun erityisasiantuntija Eetu Sundvall.

Moottorikelkkailu sille osoitetuille alueille ja urille sekä vapaalasku ja leijalautailu kannattaa keskittää alueille, jotka ovat jo suosittuja harrastajien keskuudessa. On tärkeää antaa luonnonrauha hiljaisille ja vähän retkeillyille alueille, jotta uhanalainen maakotka ja muut ihmistoiminnalle herkät lajit voivat säilyttää elinympäristönsä.

Vastuullisuus on osa luonnossa harrastamista

Harrastat sitten vapaalaskua, moottorikelkkailua, varjoliitoa tai lennätät dronea; kunnioita luontoa ja ota huomioon siellä elävät eläimet ja linnut, joille metsät ja tunturit ovat koti. Perehdy alueen sääntöihin, sillä alueilta saattaa löytyä erilaisia rajoitusvyöhykkeitä, joilla liikkuminen voi olla myös kokonaan kiellettyä. Vastuullisuus on syytä muistaa myös julkaistaessa sisältöjä somessa.
Luonnossa liikkuminen on etuoikeus, joka tuo mukanaan vastuun. Yhdessä voimme huolehtia tunturi- ja erämaaluonnon herkkyydestä ja säilyttää sen arvokkuuden tuleville sukupolville. Lisätietoja ja ohjeita luonnossa liikkumiseen löydät Luontoon.fi.

Huoneentaulu kotkien suojeluun

  • Havainnoi lintuja ja pesiä. Ilmoita isot risupesät: eetu.sundvall@metsa.fi
  • Älä pysähdy muutamaa minuuttia pidempään, jos havaitset linnun pesän
  • Jos tiedossasi on, että alueella on nähty petolintuja, älä mene alueelle
  • Ilmoita lintuhavaintosi esim: eBird, laji.fi tai Tiira.fi