
Leivonmäen luonto
Leivonmäen kansallispuisto on kuin Keski-Suomi pienoiskoossa. Täällä on luontoa metsistä soihin, järviin, kuohuviin koskiin ja serpentiinimäisesti kiemurteleviin upeisiin harjuihin.
Valoisia harjumetsiä
Puiston valoisilla harjukankailla on helppo kulkea. Kuuluisin nähtävyys, Joutsniemi, työntyy Rutajärveen ja jatkuu vastarannalla osana samaa harjujaksoa.
Kehrääjä Leivonmäellä
Harmaa lintu on maastoutumisen mestari. Hämärän laulajan äänen voi kuulla kesäyönä harjukankaalla.
Rutajoki
Kansallispuiston salattu helmi on kirkas Rutajoki kuohuvine koskineen.
Tietoja kansallispuistosta
Perustettu2003 Pinta-ala 31 km2 Leivonmäen kansallispuiston tunnus on kehrääjä.

Valoisia harjumetsiä
Harjuja, vesistöjä, soita, metsiä - Leivonmäen kansallispuistosta löytyvät tärkeimmät keskisuomalaisen luonnon piirteet. Monella puiston luontopolulla näihin kaikkiin pääsee tutustumaan saman retken aikana.
-
Puiston pohjoisosassa, Syysniemessä, sijaitsevat puiston erämaisimmat metsät.
-
Selänpohjan ympäristössä Hietajärvenkankaalla ja Joutsniemessä humisevat iäkkäät harjumänniköt. Sama harjujakso jatkuu Rutajärven eteläpuolella usean kilometrin mittaisena Haapasuonharjuna. Mäntykankailla voi kuulla kulorastaan sointuvaa laulua tai nähdä palokärjen nakuttelevan pesäkoloa.
-
Pitkittäisinä selänteinä polveilevat harjut ovat muodostuneet viimeisen jääkauden aikaansaannoksena, jäätikön sulamisvaiheessa. Kasvillisuudeltaan harjut ovat monipuolisia ympäristöjä. Kasvupaikan olosuhteet vaihtelevat rinteiden ilmansuuntien ja kaltevuuksien mukaan.
-
Leivonmäen kansallispuiston harjumetsät ovat pääasiassa kuivahkoa, avointa mäntykangasta. Harjuluontoa monipuolistavat varjoisat suppakuopat harjujen laitamilla.
-
Puiston pohjoisrajalla Syysniemen keski- ja itäosissa metsät ovat kuusivaltaisempia ja suot pieniä korpia tai rämeitä. Tällä metsäisellä alueella tikkojen kovertamia pesäkoloja asuttavat niin tiaiset kuin liito-oravakin.

Luonnon antimia Haapasuolla
Suolla kasvillisuus on sopeutunut korkeaan ja vaihtelevaan vedenpinnan tasoon. Tyypillisimpiä avosuolla kasvavia lajeja ovat rahkasammalet ja kesäkuussa valkoisin siementupsuin erottuva tupasvilla.
-
Keväinen kurkien huuto kertoo lumien jo sulavan Haapasuolta. Kevään kuluessa myös muut suolla pesivät linnut, kuten kapustarinta, liro ja sinisuohaukka palaavat muuttomatkaltaan.
-
Kesän mittaan kansallispuiston eteläosan laaja ja yhtenäinen, keskiosiltaan kituliaita puita kasvava Haapasuo on täynnä elämää.
-
Suon reunaosien männikköisillä rämeillä viihtyvät monet varpukasvit, kuten juolukka, vaivero ja vaivaiskoivu. Tärkeitä suolajeja ovat myös monet marjovat kasvit, kuten lakka, karpalo, mustikka ja juolukka.
-
Haapasuon suojelu ei ole aina ollut itsestäänselvyys. 1960-luvulla osa suosta ojitettiin metsänkasvatusta varten. Ojituksen tarkoitus on saada suo kuivumaan ja metsälajisto - kuten mänty - kasvamaan.
Koska kansallispuistossa halutaan suojella alkuperäistä luontoa, on ojat tukittu ja suot ennallistettu. Leivonmäellä on ennallistettu soita 200 hehtaarin verran.
Kehrääjä Leivonmäellä
Alkukesän valoisien öiden kulkija saattaa harjulla taivaltaessaan kuulla kuin rukin hyrinää. Lähes tauotta jatkuva surina on kehrääjän soidinääntä.
-
Lintu on liikkeellä vain yöaikaan, päivisin se lepäilee oksalla tai kaatuneella puunrungolla suojaväriinsä luottaen. Öisin kehrääjä saalistaa yöperhosia ja muita yöllä lentäviä hyönteisiä.
-
Kehrääjä ei rakenna pesää, vaan se munii matalaan syvennykseen suoraan maahan.
-
Lajin suosimia elinympäristöjä ovat kuivat mäntykankaat sekä kallio- ja harjumänniköt.
-
Kehrääjä on hyvin sopeutunut Suomen kesän vaihteleviin säihin. Koska hyönteisiä ei juuri lentele sateisilla ja koleilla säillä, vaipuu kehrääjä ravintopulan uhatessa horrokseen, jossa sen ruumiinlämpö voi laskea jopa alle 10 asteen.
-
Elo-syyskuussa on kehrääjien aika palata takaisin etelän lämpöön. Alkukesästä ne saapuvat Afrikan savanneilta takaisin Leivonmäelle.
Leivonmäen Haapasuonharjulla kehrääjiä tavataan vuosittain.

Lukuisia saaria ja rakentamatonta rantaa
Rutajärvi (pinta-ala 1100 ha) jakaa kansallispuiston kahteen osaan. Rutajärvi on karu järvi, jonka vesikasvillisuus on niukkaa. Paikoin järvikortteikot ja -ruo'ikot reunustavat rantaviivaa. Rannat ovat vaihtelevia: soita, tulvavaikutteisia luhtia, kivikkoja ja harjuja. Etenkin Syysniemen puolella rannat ovat monin paikoin hyvin kivikkoisia.
-
Rutajärven pintaa on laskettu kahteen kertaan 1800-luvun loppupuolella, yhteensä neljän metrin verran. Veden laskun myötä Rutajärveen on syntynyt runsaasti pieniä saaria ja reheviä rantasoita, jotka ovat luonnonsuojelullisesti ja maisemallisesti merkittäviä.
-
Kivikkoinen vanha rantaviiva on nähtävissä muun muassa Joutsniemeen vievän polun varrella.
-
Rutajärven pesimälinnustoon kuuluvat muun muassa kuikka, laulujoutsen, rantasipi, silkkiuikku ja härkälintu. Pienillä rauhallisilla lammilla pesivät telkät.

Rutajoki
Rutajokea pääsee ihastelemaan pääosin yksityismailla kiertävällä 3,5 km pitkällä Koskikaran kierroksella. Rutajoki on yksi tärkeimmistä järvitaimenen lisääntymisjoista Pohjois-Päijänteen alueella.
-
Rutajärveä ja Päijännettä yhdistää koskinen Rutajoki. Päijänne on 45 metriä alempana, joten kosket ovat paikoin jyrkkiä ja putousmaisia. Kosket lisäävät veden happipitoisuutta.
-
Rutajoki onkin hapekasta vettä vaativan järvitaimenen tärkeää lisääntymisaluetta. Rutajokea on perattu ja sen yläjuoksu on padottu. Tästä huolimatta jokiympäristö on säilynyt varsin luonnontilaisena.
-
Vesivoimansa vuoksi Rutajoella on monimuotoinen myllyjen ja sahojen kirjoma käyttöhistoria. Joen alajuoksu on kunnostettu takaisin luonnontilaan vuonna 1997.
-
Rutajoen ominaispiirre ovat jokatalviset hyydepadot, jotka nostavat vedenpintaa ja katkaisevat Koskikaran kierroksen. Hyydepadot ovat näyttävä luonnonilmiö, jota kannattaa kuitenkin tarkkailla turvallisen välimatkan päästä.
-
Ajankohtaista tietoa jäätilanteesta ja Rutajoen historiasta löytyy Rutalahden kylän nettisivuilta [https://rutalahti.fi/] (rutalahti.fi).
Arvokkaimmat suojellaan
Ensimmäisen kerran kansallispuiston perustaminen Leivonmäelle otettiin esille jo vuonna 1976. Seudun monipuolinen ja erämaisena säilynyt luonto haluttiin säilyttää jälkipolville.
- Toista vuosikymmentä ennätti vierähtää, ennen kuin nykyisen kansallispuiston ydinalueet suojeltiin vuonna 1991 perustamalla Haapasuo-Syysniemen luonnonsuojelualue.
Kansallispuisto Leivonmäelle saatiin 1.3.2003, 27 vuotta ensimmäisen ehdotuksen jälkeen.
Muut nähtävyydet

Joutsniemi
Joutsniemen harju on Leivonmäen kansallispuiston tunnetuin luonnonnähtävyys ja on valtakunnallisesti arvokas harjumuodostelma.