Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Punaisen kajakin keula järvimaisemassa. Takavasemmalla yksi saari.

Melonta Inarijärvellä

Suomen suurimpiin järviin kuuluvalla Inarilla melojalle on tarjolla rajaton määrä lähtöpaikkoja ja reittejä. Järvellä voi tehdä päiväretkiä, mutta siellä saat kulumaan vaikka koko kesän, ja eikä silloinkaan ehdi käymään joka paikassa. Inarijärven pinta-ala on 1 084 neliökilometriä ja se on Suomen järvistä kolmanneksi suurin. Inarijärven pinta-ala on 1 084 neliökilometriä ja se on Suomen järvistä kolmanneksi suurin. Inarijärvi suurine selkineen on vaativa kohde järvimelojalle.

Inarijärvi laskee Paatsjokea pitkin Barentsinmeren Varanginvuonoon. Järven pinta on sulavesiaikana noin 119 metriä merenpinnan yläpuolella. Järveä säännöstellään Paatsjoessa Venäjän puolella sijaitsevalla Kaitakosken voimalaitoksella. Alimmillaan järvi on toukokuun alkupuolella, kun järvi on vielä jäässä. Silloin se pinta on noin 1,5 metriä alempana kuin kesällä. Jäiden sulaessa touko-kesäkuussa järvi nousee nopeasti kesäaikaiseen korkeuteensa. Vesillä liikkuja ei siten välttämättä huomaa lainkaan säännöstelyä.

  • Inarijärvellä melojan maisemassa vaihtelevat rannattomat selät, kapeat salmet, tuhannet käkkyrämäntyä kasvavat kallioiset saaret sekä kaukaisuudessa siintävät vaarat ja tunturit.
  • Inarijärveen tutustumista helpottavat valmiit reittivaihtoehdot.
  • Inarijärvellä kulkuvälineeksi hyvä valinta on merikelpoinen kajakki.
  • Inarijärvellä retkeilijöiden tukena on veneilytukikohtien verkosto.
  • Erätaidot tulee Inarijärvelle lähtijän hallita.
  • Juutuanjoki on laskettavissa kanootilla tai koskikajakilla lukuun ottamatta kuohuvaa Jäniskoskea.