Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Retkietiketti

Retkietiketti

Ottamalla retkietiketin haltuun retkeilet vastuullisesti. Eri retkeilykohteita koskevat tarkemmat ohjeistukset vaihtelevat, joten muista myös aina tutustua retkikohteesi ohjeisiin ja sääntöihin.

1. Kunnioita luontoa - Älä muuta sitä

Kunnioita luontoa - Älä muuta sitä

Pidä lemmikit kytkettyinä

Vapaana oleva koira voi vahingoittaa linnunpoikasia ja muita eläimiä pelkästään säikäyttämällä. Pitämällä koiran kytkettynä huomioit myös muut retkeilijät. Hyvätapaisenkin koiran on oltava kytkettynä jo pelkästään esimerkin vuoksi.

Tarkkaile eläimiä ja niiden poikasia riittävän kaukaa

Eläimet ja linnut kaipaavat omaa rauhaa, erityisesti pesintäaikana.

Älä vahingoita kasveja

Suosimalla polkuja vältät kasvien talloutumista. Suurimmassa osassa alueita marjastus ja sienestys on sallittua, mutta joillakin suojelualueilla voi olla rajoituksia. Suojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, ei saa poimia kasveja.

Älä muokkaa maastoa

Ympäristön muokkaaminen esimerkiksi maata kaivamalla tai hyppyreitä ja kivikasoja tekemällä on kielletty. Puiden vahingoittaminen esimerkiksi oksia katkomalla tai runkoihin raaputtamalla on kielletty.

2. Suosi merkittyjä reittejä

Suosi merkittyjä reittejä

Suosimalla merkittyjä reittejä vältät luonnon kulumista

Pysymällä merkityllä polulla edistät sekä luonnon hyvinvointia että omaa turvallisuuttasi.

Tarkista liikkumisrajoitusalueet ja -ajankohdat

Monilla retkeilyalueilla on liikkumisrajoituksia esimerkiksi lintujen pesimäkautena.
Tarkista omaa retkikohdetta ja reittiä koskevat rajoitukset retkikohteen ohjeet ja säännöt -sivulta.

Pyöräile vain sallituilla reiteillä

Kaikilla reiteillä ei saa pyöräillä. Pyöräilyyn soveltuvat reitit on ilmoitettu erikseen retkikohteen Aktiviteetit-sivulla. Maastopyöräilyn etiketti ›

Anna muille tilaa yhteiskäyttöreitillä

Yhteiskäyttöreiteillä eri kulkumuodot kohtaavat. Polkupyöräilijä väistää aina kävellen kulkevia. Noudattamalla varovaisuutta ja reitin suositeltua kiertosuuntaa vältät törmäysriskejä. Ethän pysähdy keskelle polkua tai näköesteen taakse.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille

Leiriydy vain sallituille paikoille

Tarkista etukäteen, missä voit leiriytyä

Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, leiriytyminen on yleensä sallittu ainoastaan erikseen merkityillä telttapaikoilla. Tarkista, missä leiriytyminen on sallittua retkikohteen ohjeet ja säännöt -sivulta.

Ota huomioon muut leiriytyjät ja yöpyjät

He voivat olla väsyneitä päivän retkistään ja haluavat nauttia luonnon rauhasta.

Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä tai kaivon kannella

Imeytä käytetty pesuvesi maahan riittävän kauas vesistöistä tai vesipisteistä. Vilkkaalla taukopaikalla vesistöön kertyy helposti kolibakteereita, mikäli likavettä päästetään suoraan vesistöön tai kaivoon.

Jos käytät tupia, tutustu niiden ohjeisiin ja käytäntöihin

Retkeilijöiden yöpymis- ja levähdyspaikkoina on sekä maksuttomia että maksullisia tupia. Käyttöä koskevat säännöt vaihtelevat.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille

Tee tulet vain sallituille paikoille

Käytä vain merkittyjä ja huollettuja tulentekopaikkoja

Tulenteko ei ole jokaisenoikeus. Tulenteko on pääsääntöisesti sallittu vain huolletuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla.

Tarkista aina onko alueella voimassa maastopalovaroitus

Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty myös useimmilla huolletuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa oleva maastopalovaroitus Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Huomioi muut retkeilijät tulentekopaikalla

Tulenteko- ja taukopaikat ovat yhteisiä. Tee tilaa muille retkeilijöille. Anna muille mahdollisuus rauhoittua ja nauttia luonnon rauhasta.

Suosi ruoanlaitossa retkikeitintä

Retkikeittimen käyttö on sallittu myös maastopalovaroituksen aikana. Huomaa, että maastopalovaroituksen aikana risukeittimien käyttö ei ole sallittua niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi. Kertakäyttögrillien käyttöä ei suositella.

Käytä tulentekoon varattuja puita säästeliäästi

Jos tulentekopaikalla on polttopuita tulentekoa varten, käytäthän niitä kohtuullisesti. Muista, että voit joutua itse pilkkomaan puut. Varaa tulentekovälineet (tulitikut, sytykeet ja puukko) mukaan. Älä revi tuohta elävistä puista.

Viimeinen tulipaikalta poistuva on aina vastuussa tulen sammuttamisesta

Nuotio on tärkeä sammuttaa huolellisesti, sillä metsäpalo voi syttyä kytemään jääneestä tulesta. Nuotion annetaan hiipua rauhassa hiillokseksi ja kun hiilet eivät enää hehku punaisina, nuotioon voi kaataa varoen vettä, lunta tai hiekkaa.

5. Älä roskaa

Älä roskaa

Vie roskat mukanasi

Muista ottaa roskapussi mukaan retkelle lähtiessäsi. Kaikissa retkeilykohteissa ei ole jäteastioita tai kierrätyspisteitä. Poimimalla mukaan muilta jääneitä roskia teet hyvän ympäristöteon. Pakkaamalla evääsi kestoastioihin vältät roskien syntymistä. Katso vinkit eväiden pakkaamiseen retkelle ›

Kompostoi oikein

Ruoantähteitä ei saa heittää luontoon eikä kaikkiin käymälöihin. Kuivakäymälään voi laittaa pienen määrän ruuantähteitä. Tarkista käymälää koskevat ohjeet paikan päällä.

Älä polta roskia

Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voit käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla tai autiotuvan tulisijassa. Ethän polta muovia, alumiinia tai muuta metallia sisältäviä pakkauksia.