Pilkkiminen ja onkiminen ovat helppoja harrastuksia aloittaa
Pilkkiminen ja onkiminen ovat koko perheen harrastuksia, ja kalastusmahdollisuuksia on eri puolilla Suomea todella paljon. Taitava pilkkijä tai onkija saa luontonautinnon lisäksi terveellisen lisän ruokapöytään. Pilkillä tai ongella saatu kala on useimpien pienten kalastajien ensimmäinen kalansaalis.
Pilkkiä ja onkia voi monipuolisesti eri vesistöissä – muutamin poikkeuksin
Pilkkiminen ja onkiminen ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia eli ne voidaan rinnastaa jokaisenoikeuksiin. Tavallisesti pilkkijä tai onkija ei siis tarvitse kalastuslupia, vaan onkia ja pilkkiä voi ikään katsomatta.
Onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja laajasti eri vesistöissä, kuten merellä, järvillä ja lammilla. Ihan joka paikassa pilkkiminen ei silti ole sallittua. Tällaisia vesiä ovat muun muassa lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikat sekä vesialueet, joissa pilkkiminen ja onkiminen on erikseen kielletty. Erityiskohteille pilkkijä tai onkija tarvitsee erillisen luvan.
Yleensä kohteilla, joissa pilkkiminen ja onkiminen ovat kiellettyjä tai rajoitettua, kiellosta ilmoitetaan esimerkiksi kylteillä. Kohdevesistön rajoituksia voi tarkastella myös esimerkiksi verkkopalvelussa kalastusrajoitus.fi.
Onkiminen ja pilkkiminen on mahdollista myös kansallispuistoissa
Onkiminen ja pilkkiminen tuovat retkeilyyn mukavan lisän tai voivat olla ulkoilun pääsyy. Kansallispuistoissa saa kalastaa erilaisissa vesistöissä, jos se ei ole erikseen kiellettyä.
Esimerkiksi monilla järvillä ja lammilla kalastaminen on usein sallittua, mutta virtaavissa vesissä rajoitettua. Parhaiten saat selville kansallispuiston kalastusmahdollisuudet tutustumalla kansallispuiston verkkosivuihin.
Turvallisuus on tärkeää kalastuksessakin
Vesillä ja jään päällä liikuttaessa tulee aina ottaa huomioon oma ja muiden turvallisuus. Rannat voivat olla liukkaita jäättömänä aikana. Jäällä on pidettävä koko ajan mielessä, että vaikka jää olisi yhdestä kohdasta vahvaa, siinä voi olla hyvinkin salakavalia heikkoja kohtia.
Talvipilkkijän tärkeitä varusteita ovatkin lämpimien vaatteiden ja jalkineiden lisäksi myös jäänaskalit ja maltti. Kannattaa lisäksi seurata sääennusteita, sillä huonon kelin yllättäessä siihen varautumaton pilkkijä on vaarassa eksyä tai paleltua.
Pilkkimisessä tarvitaan jääkaira, pilkkivapa, pilkki ja syöttejä. Pilkkejä on montaa eri tyyppiä samoin kuin syöttejäkin. Useimmin syötteinä käytetään kärpäsen tai surviaissääsken toukkia, onkilieroja tai keinotekoisia syöttejä.
Ensimmäisille pilkkiretkille voi suunnata kokeneempien mukana. Esimerkiksi kalastusseuroista löytyy innokkaita pilkkijöitä, jotka ottavat mielellään aloittelijan mukaan pilkkiretkelle ja neuvovat muutoinkin harrastuksen alkuun. Kuhaa saadaan yleensä parhaiten heti auringon noustua ja madepilkille mennään puolestaan illan hämärässä.
![Kuva: Katri Lehtola / Keksi Kaksi henkilöä pilkkii ja istuu jäällä pilkkijakkaroilla, heidän vieressään vasemmalla puolella seisoo lapsi.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fluontoon-fi-cms-production.druid.fi%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F2024-10%2FKatri_Lehtola_KEKSI_Metsahallitus_1_paiva_3692.jpg&w=3840&q=75)