Äkässaivo ja Seitapahta
Saamelaisten muinaiset pyhät paikat, jyrkkäseinäinen Äkässaivo ja sen rannalla oleva valtavan suuri seitakivi, sijaitsevat Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tuntumassa Muoniossa. Kohteisiin pääsee tutustumaan alueen luonnosta ja historiasta kertovalla Saivonkierros luontopolulla.
Vaikuttava Äkässaivo
Äkässaivo, jäätikköjokien kuluttama kanjoni kallioseinämineen ja saivon viereinen seitakivi sijaitsevat Äkäsjoen varrella kymmenisen kilometriä Äkäslompolosta pohjoiseen. Kirkkopahdaksikin kutsuttu Seitapahta yllättää koollaan: kymmenen metriä leveä kalliopaasi on korkeimmillaan 30 metriä. Saivo seitapahtoineen on saamelaisten vanha palvonta- ja uhripaikka. Samuli Paulaharju pitää Äkässaivoa jopa Pakasaivoa mahtavampana ja semmoisena vetenä, "etteivät kaikki uskalla mennä sitä katsomaankaan, eivät heikkoveriset ainakaan: siinä on näet niin kauhistavat pahtaseinät. Toisella puolella on korkea Kirkkopahta, toisella hirveä Hammaspahta, ja ylpeiden kallioseinien välitse juoksee saivosta kapea väylä Äkäsjokeen." (Lapin muisteluksia 1922).
Äkässaivo kuuluu saivojärviin
Äkässaivon kaltaiset syvät ja kirkasvetiset tunturijärvet ja -lammet, saivot, ovat tyypillisiä Länsi-Lapin alueelle. Usein saivot ovat lähteestä vetensä saavia järviä eikä niihin tai niistä laske pois jokea. Erikoisiin saivoihin on liittynyt uskomuksia mm. haltijoista ja ylösalaisesta saivokansan maailmasta. Saivojen on uskottu olevan kaksipohjaisia ja kalojen välillä katoavan alempiin vesiin.
"Niin kirkas on saivon (Äkässaivon) vesi, että kalatkin näkyvät niin syvältä, ettei niitä ylettyisi iskemään, vaikka olisi kuinka pitkä arina. Saivon syvyyttä ei tiedä kukaan, eikä sitä uskalla ruveta mittaamaankaan. Äkäslompolon Heikki-vainaja kerran yritti mitata laskien nuoraa monta syltä, eikä tavannut pohjaa. Mutta silloin tuli haltija sanomaan Heikille: - Jos vielä toisen kerran tulet mittaamaan, niin tulet itse perässä." (Paulaharju, Lapin muisteluksia 1922.)
Valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö
Äkässaivon muinaisjäännösalue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin. Alue on Metsähallituksen päätöksellä suojeltu suojelumetsä. Äkässaivo ja Seitapahta ovat arvokkaita muinaismuistokohteita. Alueen maaperää ei saa vahingoittaa. Pysyttelethän siksi reitillä. Muinaisjäännökset ovat muinaismuistolain (finlex.fi) nojalla rauhoitettuja ja niiden vahingoittaminen on kielletty.
Muinaismuistolaki kieltää kaiken muinaisjäännöksen vahingoittamisen ja siihen kajoamisen. Järven pohjaa ja rantoja ei saa kaivaa, eikä järvestä tai ympäristöstä saa kerätä esineitä, kiviä, puuta tai muuta irtainta tavaraa. Kallioilla ei saa kiipeillä rapautumisen estämiseksi ja lajiston suojelemiseksi. Jos paikalla havaitsee vanhoja esineitä, niistä voi ottaa valokuvan ja koordinaatin, ja lähettää tiedot Museovirastolle, mutta esineisiin ei pidä koskea.
Lähialueelta löytyy myös muita tunnettuja saamelaisten pyhiä paikkoja, muun muassa Pakasaivo sekä Kirkkopahdan seitakivi. Voit tutustua kohteeseen myös Museoviraston karttapalvelun avulla (kyppi.fi).
Tutustuminen kohteeseen
- Äkässaivoon ja seitakiveen voi tutustua vapaasti ympäri vuoden. Alueella ei ole henkilökuntaa.
- Äkässaivon vieressä on kota, ulkotulipaikka ja kuivakäymälä. Muinaismuiston suojelemiseksi leiriytyminen on sallittu vain kodan välittömässä läheisyydessä.
- Kesällä alueella on luontopolku, Saivonkierros. Saivonkierrokselta on yhdysreitti Ylläs-Pallas -kesäretkeilyreitille.
- Luontopolun opastustauluissa kerrotaan alueen metsä- ja vesiluonnon lisäksi polun varren historiallisista kohteista. Opastustaulujen tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.
- Talvella kohteelle voi poiketa Äkäslompolo–Peurakaltio -ladulta tai lumikenkäillä talvipolkua myöten.
- Alueella voi onkia ja pilkkiä jokaisenoikeudella virtaamattomissa vesissä.
- Kohteen lähistöllä virtaava Äkäsjoki kuuluu Äkäsjoen vapalupaan nro 2570.
- Kohteeseen ei pääse julkisilla kulkuvälineillä.
Saapuminen autolla
Kittilästä matkaa Saivonkierroksen lähtöpaikalle tulee noin 40 kilometriä. Kittilästä tultaessa heti kirkonkylän pohjoispuolelta käännytään Ylläsjärvelle vievälle tielle (nro 939). Noin 8 kilometrin päästä käännytään oikealle, tielle nro 9403, jota ajetaan noin 30 kilometriä ja käännytään ennen Äkäsjoen ylitystä oikealle Äkäsjoen pysäköintialueelle.
Muoniosta matkaa Saivonkierroksen lähtöpaikalle tulee noin 45 kilometriä. Muonio-Kittilä-tieltä (nro 79) käännytään Muotkavaaran kohdalta Äkäslompolontielle (nro 940). Ajetaan noin 22 kilometriä ja pian Tiurajärven kylän jälkeen käännytään Aakenuksentielle (nro 9403). Ajetaan vielä noin 2,5 kilometriä ja käännytään Äkäsjoen jälkeen vasemmalle Äkäsjoen pysäköintialueelle.
Kolarista matkaa Saivonkierroksen lähtöpaikalle tulee noin 50 kilometriä. Kolarista päin tultaessa tieltä nro 21 (E8) käännytään noin 10 kilometriä kirkonkylän pohjoispuolelta Äkäslompolontielle (nro 940), jota ajetaan Äkäslompolon kylän ohi noin 10 kilometriä ja käännytään Aakenuksentielle (nro 9403). Ajetaan vielä noin 2,5 kilometriä ja käännytään Äkäsjoen jälkeen vasemmalle Äkäsjoen pysäköintialueelle.
Kohteelle vievä reitti
- Talvireitti