Den första versionen av Luontoon-tjänsten, som lanserades i slutet av förra året, har varit populär. Under början av året har tjänsten redan haft cirka 900 000 besök. Vi har fått mycket beröm, men också många värdefulla förbättringsförslag.
Tjänsten utvecklas enligt smidiga metoder, vilket innebär att vi strävar efter att publicera förbättringar så snart vi kan och samla in ny feedback från användarna för vidareutveckling. Detta märks i tjänsten som en viss halvfärdighet, men å andra sidan förbättras tjänsten 1–2 gånger i månaden – varje månad Hittills har vi redan släppt omkring tio uppdateringar!
Berömmet gäller tjänstens användarvänlighet, funktionalitet och kartfunktion. Glädje väcker också det att kommunernas områden nu finns i tjänsten.
Behoven hos användare av PDF-kartor har hörts
Den största responsen gäller de saknade PDF-kartorna, som varit populära för att planera nationalparksutflykter och bilda sig en helhetsbild. Även om de handritade PDF-kartorna från broschyrerna inte längre finns i nya Luontoon.fi-tjänsten, arbetar vi intensivt med att utveckla de digitala kartorna.
Fördelar med den digitala kartan:
- En digital karta ger obegränsade möjligheter att skapa kartvyer för sitt eget behov, inte bara i nationalparker.
- Den digitala kartan kombinerar kartan och textinnehållet i en enda aktuell tjänst.
- Den digitala kartan möjliggör trygg navigering i terrängen med hjälp av lokaliseringsfunktionen.
- Den digitala kartan är alltid uppdaterad.
Som en del av tjänsteutvecklingen har vi fördjupat oss i användarnas behov av PDF-kartor via enkäter och intervjuer. Resultaten visar att PDF-kartorna värderas högt för sin överskådlighet och möjligheten att skriva ut kartan på papper. Lika många uppskattar dock möjligheten att spara kartan i mobilen.
- Med broschyrkartor kan man även navigera längs markerade leder och kombinera rutter till egna paket.
- För överskådligheten är helhetsbilden viktigast: friluftsanläggningar, parkeringsplatser och ruttdragningar. Även ruttmarkeringar, avstånd, sevärdheter samt viktiga terrängformer, vattendrag och skyddsområden intresserar.
Baserat på dessa insikter har vi sedan december gjort många förbättringar: t.ex. parkeringsplatser och friluftsanläggningar syns nu tydligare på kartan. Under de kommande veckorna förbättras också överskådligheten för leder och rastplatser ytterligare.

Ny funktion i tjänsten: Terrängkarta
Många vandrare har önskat sig en terrängkarta som bakgrund för ruttdatan. På terrängkartan kan man se bl.a. höjdkurvor, myrar och vattendrag. Den möjliggör också navigering utanför markerade stigar.
Snart inför vi en ny funktion där man kan byta bakgrundskartan till en terrängkarta. Terrängkartan kommer att skilja sig något från de rasterkartor man är van vid från andra karttjänster. Vi utvecklar en terrängkarta som är optimerad för digitala enheter och baseras på Lantmäteriverkets kartdata.
Förbättrad användarvänlighet och nya innehåll
Vi har också genomfört många stora och små förbättringar i användarvänligheten samt publicerat hundratals nya besöksmåls sidor.
- Utflyktsmål kan nu sökas bl.a. enligt kommun. Alla Finlands ödestugor finns också i sökningen.
- Kartans synlighet på mobila enheter har förbättrats och navigationen på sajten underlättats, t.ex. med hjälp av en synlig sökväg. Den synliga sökvägen visar användaren var hen befinner sig på webbplatsen.
- Bland Forststyrelsens områden finns nu t.ex. ödemarksområden och tiotals andra områden med.
- Tiotals kommuner och friluftsområdesföreningar har bidragit med en stor mängd utflyktsmål till tjänsten.
Inom en snar framtid kommer även väder- och brandvarningar att visas i Luontoon-tjänsten.
