Gå till huvudinnehåll
Friluftsområden
Hiihto

Pulkan

Den som drar en pulka planerar sin färdrutt helst genom jämnare terrängpartier, men i gengäld kan han göra t.o.m. en flera veckors långfärd med medhavd utrustning och proviant. Då kan man göra sina färder så att man inte är beroende av markerade leder eller stugor och kan njuta av friden i den verkliga vildmarken.

Det urval av funktionella pulkor som finns på marknaden är rätt begränsat, men många friluftsföreningar har produktutveckling och gemensam tillverkning av friluftsutrustning på sitt program. Bland dessa utrustningsinnovationer finns många av praktiken utformade och beprövade modeller där föreningarna även står för underhåll och reparation.

Retkeilijä vetämässä ahkiota lumiliukukengillä umpihangessa. Ympärillä tykkypuita.
Att gå med snöskor bland snötäckta träd på en fjälltopp i Riisitunturi nationalpark.

Pulkans egenskaper

Pulkans strukturella delar utgörs av dragbälte, skaklar, pulkans skrov och kapell. Beroende på tillverkare skiljer sig delarnas tekniska lösningar från varandra och även deras mekaniska fästanordningar. Till pulkans grundegenskaper hör att den är tillräckligt stor för att rymma all den utrustning som behövs även under längre turer. Den ska vara försedd med ett vattentätt kapell som fästs vid pulkans sidosarg. Kapellet rullas ut som ett åtsittande överdrag på packningen, samtidigt binder kapellet sakerna så de hålls på plats. Pulkans skrovform skall vara sådan att den löper i skidspåret utan att stjälpa och följer skidåkaren smidigt också i kurvor och svängar. Fast förbindelse mellan dragare och pulka är en nödvändighet, annars utsätts dragaren för ständigt återkommande stötar av skaklarna i ojämn terräng.

Skaklarna hindrar pulkan från att stöta på dragarens hasor och styr den, så den passerar på samma sida om trädstammar som dragaren t.o.m. då man går på skrå. Dragbältet bör vara utformat så att draglinorna lätt kan spännas stadigt fast i bältet. Bältet bör också vara försett med snabblås så att man i alla situationer kan lösgöra både bälte och pulka, även i hög fart i utförslöpor. Pulkans konstruktion bör vara sådan att man lätt kan byta en defekt del mot en ny, även i fältförhållanden. Om pulkan förses med skyddsbågar och säkerhetsutrustning lämpar den sig också utmärkt för transport av småbarn t.ex. under dagsturer. Det lönar sig att granska pulkans skick alltid före man ska använda pulkan och helst efter varje användning.

Att packa pulkan

Utrustningen placeras i pulkan så balanserad som möjligt i både längd- och tvärriktning. Utrustning som ofta behövs under turen placeras t.ex. överst i främre delen av pulkan, så den är lätt att få fram och stuva undan igen.

Den som gör turer med pulka behöver inte bära något på ryggen. Genast då han stannar upp kan han genast vila och kanske t.o.m. ryggen är torr, då ingen packning baddar mot ryggen och klistrar kläderna intill kroppen.

På tur med pulka utan skidor

Då den första snön fallit och vintermörkrets tid står för dörren är det idealiska förhållanden för stavgångsvandringar, med eller utan snöskor. Utrustning med tält och annan utrustning packas i pulkan. Då dagen är kort blir det mycket tid i lägret och man lyssna på ljud, beundra norrsken eller göra andra iakttagelser i naturen.

Hiihtäjiä aurinkoisena talvipäivänä. Hiihtäjillä on perässään ahkiot.
Skidåkare i Lemmenjoki nationalpark.

Användning av pulkan

Om det är möjligt lönar det sig då man gör sina vägval att undvika sidosluttningar, snårskogar och andra riskfyllda terrängpartier. I mjuk snö kan det vara behov av att först dra upp ett skidspår utan pulka. Denna åtgärd sparar både på pulkan och på pulkdragarens krafter.

I alltför branta svängar kan skaklarna gå av. Det är all orsak att hålla dragrepet spänt och ändra dess läge varje dag så att inte repet nöts på samma ställe alltför mycket. Även skaklarnas fästremmar bör vara spända utan glapp. Pulkan bör packas så att tyngdpunkten ligger så lågt som möjligt och i mitten för att den ska glida stabilt. Genom att på långfärden dagligen rutinmässigt granska pulkans skick, besparas du från många defekter redan på förhand.

Hiihtovaelluksella Salamajärven kansallispuistossa.
På skidtur i Salamajärvi nationalpark.

Transport av pulka

Det finns alltid en beaktansvärd risk att pulkan skadas i synnerhet då man transporterar pulkan med allmänna kommunikationsmedel. Det kan hända att pulkorna staplas på varandra eller placeras i lodrätt ställning, på sida eller hur som helst. Om pulkan inte har ett klart synligt tryggt handtag kan det hända att någon lyfter pulkan genom att ta tag i gummilinan som är avsedd att binda ihop utrustningen med den påföljden att plasthakarna som binder samman gummilinan kan gå sönder. Du kan skydda pulkan t.ex. med en separat presenning och på det sättet få gummilinan gömd. För engångsbruk kan du tejpa en sopsäck över pulkan.

Det är förnuftigt att packa pulkan så att inget föremål inne i pulkan kan åstadkomma skada som en följd av en yttre belastning. Likaledes lönar det sig inte att fästa något på pulkan, som kan gå sönder eller söndra sin omgivning. Det lönar sig t.ex. att sätta ett skydd av en bit slang på stavspetsarna.

Om du blir tvungen att transportera pulkan på barmark, t.ex. på en järnvägsstation, kunde det vara bra om det fanns slitbitar eller rentav hjul under pulkan. Även en lätt kanotvagn kan bra användas. Det skulle inte heller skada med dragremmar.

Reservdelar

Då du planerar en färd lönar det sig att ta med reservdelar, av vilka en del kan vara personliga och en del för hela gruppen. Gruppvisa skulle vara sådana reservdelar, som man behöver minst, såsom dragbälte i sin helhet, gummilinans fästhakar och möjligen skaklarnas fästkrokar. Personliga reservdelar kunde t.ex. vara skakelrör, dragrep och remmar med vilka man fäster skaklarna. Reservdelarna bör vara i sådana helheter att det är lätt och snabbt att byta ut dem. Det lönar sig också att ta överväga vilka behövliga redskap gruppen bör ta med sig.

Granskning av pulkans skick och service

Granskning av skrov och kapell

Pulkans skrov får vanligtvis bara mekaniska skador, närmast skråmor. Skråmor som går ända till glasfiberskiktet är all orsak att måla över och då det är fråga om en djup skråma måste den spacklas och efter slipningen målas över. På inre sidan av en skada som försvagar konstruktionen är det viktigt att laminera ett behövligt antal glasfiberskikt (oftast räcker två skikt) och måla över stället efter att det slipats. På detta sätt hindrar man fukten att tränga in i fiberskiktet och göra skada. Om glidskenorna har slitits finns det i praktiken inte andra alternativ än att byta ut dem till nya. Glidskenornas fästpunkter måste då tätas så att fukten inte tränger in i pulkan vid nitarna.

Kapellet skyddar pulkans innehåll, men det håller också lasten på plats i pulkan. Ofta spänns lasten fast och kapellet tillsluts med gummilinorna som går via fästhakarna som finns vid pulkans kanter.

Det lönar sig att granska kapellet för att se om där finns eventuella hål eller repor och att kapellets fastsättning i pulkan är i skick. Förutom skador på kapellet är det mest troligt att gummilinornas fästhakar går sönder. Gummilinan för sin del förlorar i högst sin elasticitet men brister inte. Pulkans lyftlänkar är också ömtåliga för skador, så det lönar sig samtidigt att granska dem och vid behov reparera dem.

Kaksi miestä huoltavat ahkiota.
Fastsättning av pulkans glidskenor.

Granskning av dragbältet

Vid granskning av dragbältet granskas själva bältet, bältets snabblås och justering samt bältets fästning i skaklarna. För de största påfrestningarna utsätts snabblåset och dess fästning i bältet. Om skaklarna är fästade med dragrep i dragbältets holkar av plast, då lönar det sig att granska om det finns sprickor i replåset och om replåsets "tänder" ännu håller samt om själva dragrepet ännu är i skick vid fastsättningsmekanismerna. Det kan finnas tvärgående sprickor i bältet vid spännet.

Skaklarna håller vid drag men inte i allmänhet för böjningar. Dragkraften riktar sig antingen mot själva skaklarna eller mot det dragrep som finns inne i skaklarna. Skaklarna utsätts för tryckkraft när pulkan försöker komma i hasorna på dragaren, samt vid böjningar och vridrörelser, då pulkan glider i sidled vid svängar eller går omkull i sidosluttning. Skaklarnas fästanordning i själva pulkan tar emot alla dessa krafter rentav sålunda, att påfrestningen kan rikta sig endast mot den andra skakeln.

Det är bra att granska om det finns sprickor i skaklarna och att skaklarnas förlängningsholkar är i skick. Man kan t.ex. spjäla sprickorna genom att stöda brottstycket mellan två rörstycken som klyvts itu eller naturligtvis genom att byta ut den defekta skakeln eller skakeldelen till en ny beroende på skadans art. Om det finns ett dragrep inne i skakeln och den slitits betydligt på ett enda ställe, då kan det inne i skakeln finnas någon skrovlighet som skadar repet. Skrovligheterna måste avlägsnas. Dragrepet kan vara alltför slitet vid replåset och då är det orsak att byta ut dragrepet. De ställen som bör granskas i skaklarnas fästanordning beror på med vilken mekanism de är fastsatta i pulkans stomme. I vissa pulkor består till exempel fästanordningen av fästkrokar och remmar som håller skakeln på plats. I allmänhet går skakelremmarna av men det lönar sig också att granska att krokarna är stadigt förankrade och att de är hela.