Korteniemi kulturgård är en skogsvaktares gård
Korteniemis gamla skogsvaktargårds gårdsplan med sina byggnader, trädgårdar och planteringar har bevarats så gott som oförändrad i över hundra år. Nu lever gården enligt 1910-talet.
Om sommaren går det husdjur av finska ursprungsraser i Korteniemi: häst, kor, får samt höns och en tupp. På åkrarna och i köksträdgården odlas gamla inhemska växtsorter med traditionella arbetsmetoder. Den vackra ängsnejlikan har gynnats av bete och slåtter, vilket gör att arten sakta sprider sig. På åkrarna och i köksträdgården odlas gamla inhemska växtsorter med traditionella arbetsmetoder. Rågen slås med lie, torkas på skylar och tröskas på slagor i rior.
Nuförtiden är Korteniemi Forststyrelsens enda skogsvaktargård i Södra Finland vars byggnader och gårdsplan har bevarats som en obruten helhet. Forststyrelsen har gjort utredningar om gårdens historia och gamla markanvändning, på basen av vilka det har utarbetats en specialplan för skötseln av kulturgården år 1997. Kulturgårdens syfte är att upprätthålla gamla, traditionella kunskaper och att skydda arter som är beroende av kulturlandskapet, det gamla byggnadsbeståndet och kulturen.

Öppettider
Öppettider år 2025
- Maj 6.-31.5. ti-fre 9-15
- Juni tor-sön 11-17
- Juli ons-sön 11-17
- Augusti tor-sön 11-17
- September fre-sön 11-17
Vi förbehåller oss rätten till ändringar i öppettiderna.
Fritt inträde.
Läge
Korteniemi kulturgård ligger i Liesjärvi nationalpark
Adress: Korteniementie 270, 31350 Liesjärvi.
Service
- Alldeles intill kulturgården ligger Korteniemi eldplats vid sjön.
- På parkeringsplatsen finns det en tillgänglig torrtoalett.
- Man kommer med rullstol till Korteniemis gårdsplan från parkeringsplatsen som ligger ca 200 m från gården, men det är bra att ha en assistent. Man kan även köra bilen alldeles invid gårdsplanen.
- Korteniemi är utgångspunkten för flera vandringsleder.

Guidade turer och evenemang
Guidade turer för grupper
Gruppguidningar på kulturgården är avsedda för daghem, skolor och läroanstalter. Guidningarna är kostnadsfria. Utöver öppettiderna genomförs guidade turer i augusti-september från onsdag till fredag kl. 9–15. Guidningar kan bokas per e-post: korteniemi(at)metsa.fi.
Grupper av företag kan boka gruppguidningar från våra partnerföretagare.
Evenemang
Besökare kan ta del i husets vardagliga göromål samt i de talkon och arbetsuppvisningar som ordnas under sommarhalvåret, om vilka man får mera information.

Historia
Man började uppföra den avsides belägna skogvaktarbostaden Korteniemi på 1880-talet, då staten köpte markområdet och bostadshuset utvidgades med ett rum, som var reserverat för forstförvaltningens tjänstemän på inspektionsresor.
Forststyrelsen deltog i byggnadskostnaderna för skogvaktarbostäderna och övervakade att byggnadsarbetet sköttes ordentligt och att man inte slösade med virket. Det fanns inga typritningar för skogvaktarbostäderna utan dessa uppfördes i traditionell byggnadsstil.
Skyddade byggnader från sekelskiftet 1900 är förutom bostadshuset även boden, fähuset, redskapsskjulet, stallet, rökbastun, vedboden och rian. Forststyrelsen har renoverat byggnaderna under Museiverkets tillsyn, och i skogvaktarens stuga kan man nu bekanta sig med hur man levde där för hundra år sedan. På stugsidan bodde skogvaktaren med familj, på gästkammarens väggar finns det fortfarande fina blomtapeter från den tid då "forstherrarna" använde rummet under sina resor. På gårdstunen finns det skyddade byggnader också från senare tid.
Skogvaktarens uppgifter
Till skogvaktarens skyldigheter hörde att vakta kronoskogarna mot skogsbränder, olovliga hyggen och tjuvjakt. Därtill skulle han assistera forstmästaren och vid behov arrangera jakt på fruktade stora rovdjur. En skogvaktare måste kunna räkna, läsa och skriva och han fick till sitt skydd ett tjänstevapen av staten.
Till en början var skogvaktandet en bisyssla vid sidan av odling och boskapsskötsel, men från och med början av 1900-talet blev skogvaktandet redan skogvaktarens huvudnäring och hans arbetsfält utvidgades att omfatta alla skogsvårdsarbeten. Män från släkten Lönngren fungerade över hundra år utan avbrott som skogvaktare i Korteniemi.
Barndomen på Korteniemi gård
För skogvaktarens barn var livet på Korteniemi gård likadant som vid övriga småbruk i början på 1900-talet: eftersom familjen själv skötte de små åkrarna och ett par kor, hönor och får, deltog barnen i arbetet på gården redan före skolåldern. Skolgången var också krävande, för skolan låg på flera kilometers avstånd och landsvägen nådde inte ända till gården. Barnen var tvungna att ro eller på vintern åka skidor över en sjö och sedan fortsätta till fots till skolan.
Men visst blev det tid över för lek också, och på gården stack det sig ofta gäster, som kunde ha spännande saker med sig. Till de finaste leksaker som skogvaktarens dotter hade hörde de tomma tobaksaskar som hon fått av skogsarbetare, dvs. papyrossaskar med vackra bilder på locket. Flickan lade fjädrar, färggranna stenar och andra vackra naturföremål i askarna och bevarade skatterna på vinden.
