Gå till huvudinnehåll
Friluftsområden
Tuntureiden ympäröimä järvi, jonka pintaan heijastuu jylhä maisema.

Från Kiilopää till Luirojärvi med karta och kompass

Att ta sig till Luirojärvi förutsätter alltid färdigheter i vildmarksvandring och orientering. Leden är en ganska krävande led på grund av sin längd och sin vildmarkskaraktär. Gångspåret har inte märkts ut i terrängen. Kan vandras året runt, på sommaren till fots och på vintern med skidor. Gångspåret har inte märkts ut i terrängen. Vandringstid: 4–6 dagar.

När man beger sig till vildmarken

När man beger sig till vildmarken är det klokt att alltid ha med sig karta och kompass samt ett nödbivack. En GPS-mottagare är ett bra tillägg. Vintern i norr medför sina egna utmaningar för vandring. De korta dagarna och djupsnön under midvintern möjliggör endast korta dagsetapper. I början av vintern är isen svag, och på vissa platser bildas eller förstärks isen inte under hela vintern. När man rör sig på isarna bör man därför vara särskilt försiktig.

Yksi retkeilijä kulkee tunturipolulla. Hänellä on selässään kookas punainen rinkka.
Vandrare på en fjällstig.

En populär rundslinga - Kiilopää som start- och slutpunkt

En populär startpunkt för att vandra till Luirojärvi är startporten till Kiilopää skidspår och stigar, adress: Suomen Latu Kiilopää, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä. Då kommer man de första 5,5 kilometerna längs en markerad stig/på vintern längs en skidled.

Vandringsstrukturer

  • Niilanpää renstuga
  • Suomunruoktu öde-/reserveringsstuga
  • Tuiskukurun öde-/reserveringsstuga
  • På Luirojärvi sjön: Luirojärvi öde-/reserveringsstuga, Kuusela hyresstuga, Rajankämppä, ödestuga och bastu
  • Lankojärvi öde-/reserveringsstuga
  • Lankojärvi öde-/reserveringsstuga
  • Rautulampi öde-/reserveringsstuga och raststuga

Sevärdheter

Från Kiilopää till Luirojärvi går man genom fjällterräng, det finns inga träsk, men längs Suomujoen finns små våtmarker och steniga områden. Längs rutten finns natursevärdheter och kulturhistoriska platser.

  • De öppna fjällområdena och fårorna i fjällsluttningarna
  • Niilanpää renskiljningsstängsel
  • Suomujokis fantastiska Kotaköngäs
  • Raappanan kammi på Luirojärvis nordöstra strand

Ruttbeskrivning

Kiilopää – Suomunruoktu (14 km)

Stigen går längs fjällplatån och längs Suomujokis torra tallmoar. Stigen är bred längs hela sträckan och lätt att upptäcka. Att korsa Suomujoki vid Suomunruoktu stuga går utan problem.

Suomunruoktu - Tuiskukuru (13 km)

Från Suomunruoktu fortsätter leden till en början nedför älvstranden. I närheten av Aitaoja finns en bro över Suomujoki.

Tuiskukuru - Luirojärvi (8 km)

Tuiskukuru stuga ligger på botten av ravinen. Efter cirka tre kilometers uppstigning till Ampupää får man huvudsakligen färdas i nedförsbacke till Luirojärvi resten av vägen.

Vid stranden av Luirojärvi finns två ödestugor, en reserveringsstuga, Kuusela hyresstuga och eldplatser. Vid stranden av Luirojärvi kan man också slå läger på markerade tältplatser.

För många vandrare är Sokosti utfärdens höjdpunkt. Det lönar sig också att reservera en dag för att ta sig upp på Sokosti och att hoppas på vackert väder. Från Luirojärvis strand till toppen av Sokosti längs Jaurutuskuru är det cirka 6 km i en riktning.

På toppen av Sokosti finns en mast som rests för mobiltelefonernas täckning. Det finns dock skuggområden i ödemarken där mobiltelefonens hörbarhet är svag. Och det är alltid möjligt att det råkar vara en funktionsstörning i masten.

Luirojärvi - Lankojärvi (19 km)

Till Lankojärvi följer man Luirojärvis västra strand. Stigen går mellan fjällen Vasanlyömäpäät och Joukhaispää mot Palovanka. En annan led går via bäcken Ampuoja och fortsätter mellan fjällen Ampupäät och Vasanlyömäpäät mot sjön Kaavitsalampi, varefter den sammanstrålar med det första ruttalternativet. Ungefär vid Kaavitsalampi fortsätter stigen som en stig på södra sidan av älven Palovanganjoki.

Man kan korsa Palovanganjoki bl.a. cirka 250 meter från åmynningen uppströms, där vattnet når under knäna vid normalvatten. Därefter går man nedströms längs stranden av Suomujoki. På kartan Saariselkä-Sokosti har vadställena märkts ut före Lankojärvi. Vid högvatten bör man undvika att vada och med tanke på sin egen säkerhet i stället gå cirka 2 km uppströms längsmed Suomujoki och ta sig över älven via Kotaköngäs bro.

Lankojärvi–Rautulampi (8 km)

Från sjön Lankojärvi går en tydlig stig längsmed bäcken Rautuoja västerut till sjön Rautulampi. Terrängen är huvudsakligen skogbevuxen. I Rautulampi finns en rast-, öde- och reserveringsstuga.

Rautulampi–Niilanpää–Kiilopää (11 km)

Rautulampi–Niilanpää–Kiilopää (11 km): Från Rautulampi raststuga går en kryssmarkerad led i öppet fjällandskap till Kiilopää. Leden är stenig och bred och det finns en raststuga och en eldplats utmed den vid Niilanpää renstängsel.