Gå till huvudinnehåll
Friluftsområden
Retkeilijä pitää kädessään kuksaa, jossa höyryää kuuma juoma.

Anvisningar för vandrare som insjuknar i magsjuka vid utflyktsmålet

Text: Ilkka Numminen är kommunikationsexpert vid Forststyrelsens Naturtjänster.

När man plötsligt insjuknar i magsjuka på utflykten är det nödvändigt att fästa uppmärksamhet vid vätsketillförsel, energitillförsel och vila samt fundera på om man själv har kraft att ta sig bort från terrängen och hur man ska beakta medvandrare när man är sjuk.

Magsjuka förekommer allmänt i norra Finland särskilt under vårvinterns säsonger i mars–april. Man kan få magsjuka redan på vägen till utflyktsmålet och i terrängen kan sjukdomen vara särskilt besvärlig.

När en vandrare lider av magsjuka vid utflyktsmålet är det viktigt att

  • man sörjer för god handhygien: tvätta händerna och använd handdesinfektionsmedel.
  • man undviker att röra vid stugans allmänna ytor och städar upp kräkningar och diarré omedelbart.
  • Se till att vattendraget inte förorenas av sekret.
  • Om man inte kan ta sig bort från terrängen på egen hand är det nödvändigt att kontakta nödcentralen genom att ringa 112.

För insjuknade rekommenderas att lämna utflyktsplatsen, till exempel ödestugan eller vindskyddet, om konditionen tillåter det. Om man inte kan lämna platsen lönar det sig för en vandrare att undvika kontakter med andra vandrare och vila till exempel i tältet. Det rekommenderas att man tar med sig egen inkvartering året runt.

Vid magsjuka ska man dricka tillräckligt med vätska och äta lättsmält mat, även i terrängen. Ytvatten, såsom bäck-, älv- eller sjövatten, rekommenderas inte som sådant som mat- och dricksvatten. Ytvatten ska kokas i minst fem minuter för att säkerställa den mikrobiologiska kvaliteten. Genom att smälta och koka snö eller is får man drickbart vatten när man tar snön från en ren plats. I varmt vatten kan bakterierna föröka sig, så det rekommenderas inte att snön smälts till dricksvatten i rumstemperatur utan kokning.

Man ska också se till att vattenkärlen är rena. Tvätta och skölj kärlen och besticken tillräckligt långt från bäckens, åns eller sjöns strand. Tvätta inte händer eller kärl i stugornas rena vattenhinkar.

Om man vet att magsjuka håller på att sprida sig i ödestugorna lönar det sig för vandrare att planera sin resa så att de inte besöker stugorna. Om man går till stugan är det bra att ha med sig hygienartiklar såsom handdesinfektionsmedel, våtservetter, toalettpapper, skyddshandskar och desinfektionsmedel. Att ha med sig hygienartiklar även annars är bra beredskap.

Till principerna för skräpfritt friluftsliv hör att skräp förs bort från terrängen. Om nöden slår till och det inte finns någon toalett i närheten kan man gräva en liten grop på marken för sina behov. Du kan ta med dig det använda toalettpapperet i en liten påse.

Vid rengöring av ytor är klor- eller väteperoxid och perättiksyrebaserade desinfektionsmedel effektivast mot norovirus. Man ska undvika att kraftiga tvättmedel hamnar i naturen. Man kan fråga hälso- och sjukvårdspersonal om mer information om olika ämnens inverkan på sjukdomsalstrarna.

Det är bra om vandraren alltid före resan kontrollerar aktuella uppgifter om utflyktsmålet. Forststyrelsens Naturtjänster informerar om kända fall av magsjuka på utflyktsmålets webbplats Utinaturen.fi och i sina sociala medier.

Anmäl magsjukdomar till närmaste hälso- och sjukvårdsenhet. I Lappland finns hälsostationernas kontaktuppgifter på Lapplands välfärdsområdes webbplats (lapha.fi, på finska).

Till artikeln har man fått expertinformation av yrkesutbildade personer inom hälsoskyddet och hälso- och sjukvården från Fjäll-Lapplands miljöhälsovård och Lapplands välfärdsområde. I frågor som gäller hälso- och sjukvården ska man alltid rådfråga hälsoexperter. Forststyrelsens Naturtjänster ansvarar för underhållet av friluftstjänsterna i nationalparkerna och andra statliga naturskyddsområden.

Vettä keitetään nuotiolla.