- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Kerrospukeutuminen
Aluskerros
Alusasut ovat usein keinokuitua, silkkiä tai villaa. Keinokuidut eivät ime kosteutta, vaan siirtävät sitä iholta seuraavaan vaatekerrokseen. Keinokuitujen huonoina puolina ovat tulenarkuus ja hienhajun pinttyminen vaatteeseen. Villa-asu tuntuu kosteanakin lämpöiseltä ja villasta saa pesemällä hajut pois helpommin. Toisaalta villa kuluu helpommin ja siirtää kosteutta eteenpäin huonommin kuin keinokuidut.
Aluskerros kannattaa valita käyttötarkoituksen ja aktiviteetin mukaan. Jos tarkoitus on harrastaa hikiliikuntaa, kannattaa valita tekninen asu, joka siirtää kosteutta iholta pois. Rauhalliseen ja pitkäkestoiseen liikuntaan, kuten vaellukseen, kannattaa harkita merinovillaa, sillä se siirtää hyvin kosteutta, lämmittää märkänä, ei kutita eikä ala haista.
Välikerros
Välikerrokseen hyviä vaihtoehtoja ovat ohuet fleecet, villapaidat tai keinokuiduista valmistetut asut. Fleece-vaatteiden huokoinen rakenne eristää, mutta ei sido ikävästi kosteutta kuten puuvilla. Taukojen aikana voi väliasuksi vielä lisätä ohuen untuvaliivin tai paksun villapaidan. Taukoasu päällä hikoilemista kannattaa välttää.
Pitkille vaellusretkille kannattaa ottaa villaista vaatetta mukaan. Villa on helppo huoltaa ja se puhdistuu jo hieman esimerkiksi tuulettamalla.
Kuorikerros
Kuorikerros voi koostua useasta asusteesta, esim. hengittävistä, tuulta pitävistä asuista, osittain hengittävistä ja kosteutta pitävistä kalvollisista kuoriasuista. Vaatetuksen on oltava niin väljä, että sen alle mahtuvat niin alus- kuin väliasutkin. Mitä rankempi fyysinen suoritus on, sen tärkeämpää on vaatteen hengittävyys.
Jos on odotettavissa poutasäätä, riittää tuulipuku, retkeilyasu tai anorakki. Jos materiaalit on pintakyllästettyjä, niillä tarkenee myös pienessä sateessa. Tällainen vaate on esimerkiksi öljykangastakki.
Perinteinen sadeasu, takki ja housut, suojaa parhaiten sateelta, muttei hengitä, jonka takia asun sisäpinta kastuu helposti hiestä.
Erilaiset kalvoilla varustetut kuoriasut sekä pitävät vettä että hengittävät jossain määrin. Huonoina puolina on usein materiaalin korkea hinta, lyhyt kestoikä ja puutteellinen hengittävyys. Kuoriasutakin kohdalla tärkeää on taskujen sijoittelu (esim. voiko taskuja käyttää, jos rinkan lantiovyö on kiinni), hupun toimivuus sekä tuuletusaukkojen sijoittelu. Kouriasuhousuissa on hyvä olla vahvikkeet polvissa ja lahkeiden alaosien sisäsivuilla.
Sadetta vastaan voi suojautua myös sadeviitalla. Se on kevyt ja suojaa myös rinkkaa tai reppua, mutta voi olla tuulessa tai liikkuessa hankala. Sadeviitan kanssa voi käyttää sadelahkeita lisäsuojana.
Kylmillä säillä kannattaa pakata mukaan myös kovan pakkasen kestävä kerros taukoasuksi. Untuva-/toppatakki ja -housut tai hyvä pilkkihaalari on hyvä paukkupakkasilla.
Talvella pitkäkestoisessa liikunnassa, kuten hiihdossa kannattaa pukeutua niin ettei tule liian hiki. Jos pysähdyt hiihtoretkellä pidemmäksi aikaa, pue tauon ajaksi paksumpi takki päälle ettet vilustu.