- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Retkivälineiden huolto
Retkivälineiden oikea huolto on tärkeää, jotta välineitä on miellyttävää käyttää ja niiden käyttöikä pitenee. On hyvä opetella huoltamaan varusteet säännöllisesti, vähintään jokaisen retken jälkeen. Tässä on muutamia vinkkejä retkivälineiden huoltamiseen.
Retkikeitin ja astiat
Retkikeittimen huolto on erittäin tärkeää. Kukaan ei varmasti halua syödä tai laittaa ruokaa lommoisista, mustista, epäilyttävän näköisistä astioista. Kun keittimet huolletaan säännöllisesti ja heti käytön jälkeen, ei lika ehdi pinttyä ja se irtoaa melko vähäisellä vaivannäöllä. Teflonpintaa ei missään nimessä saa pestä saippuavillalla. Pakkaa retkikeitin aina kuivana.
Jos keittimen tulipesä palaa huonosti, puhdista pesän reunuksen reikiä ohuella neulalla, jotta ne avautuvat. Siten saat liekin taas palamaan tasaisemmin. Polttimon osia voi yrittää puhdistaa valopetroliin kastetulla puuvillakankaalla.
Myrskylyhty
Myrskylyhdyn huollossa oleellisinta on putsata lyhdyn lasi. Se onnistuu helposti irrottamalla lasi lampun kehikosta nostamalla myrskylyhdyn päätä ylöspäin. Tämän jälkeen putsataan lasi noesta valopetroliin kastellulla talouspaperilla tai puuvillakankaalla. Tarvittaessa voi petrolilla pyyhkiä myös lyhdyn metalliosat. Petrolipuhdistus on hyvä tehdä ulkotiloissa, sillä petrolihöyryt voivat aiheuttaa päänsärkyä. Myös lyhdyn sydämen saa tarvittaessa vaihdettua. Toispuoleiseksi palanut sydän nokeaa lampun helposti. Uusi sydän kannattaa leikata kolmion muotoon kärjestä, jotta se palaa paremmin.
Teltta
Teltan hoitaminen on eritäin tärkeää, jotta sen vedenpitävyys säilyy. Hyvin kuivatettu teltta ei myöskään haise ikävälle, ja niinpä sitä on miellyttävää käyttää. Retken jälkeen teltta on hyvä saada mahdollisimman nopeasti kuivumaan, jotta se ei ehdi homehtua.
Kuivata teltta huolellisesti ja poista irralliset roskat ennen säilytystä. Jos pinta on nokinen, harjaa irrallinen noki pois. Voit myös pestä kankaan pehmeällä harjalla ja miedolla saippualla. Huuhtele saippua pois runsaalla juoksevalla vedellä. Jos kipinät ovat polttaneet reikiä telttaan, voit paikata ne siihen tarkoitetuilla paikoilla. Lue lisää teltan huollosta.
Makuupussi
Makuupussia ei saa säilyttää tiukasti pakattuna, jottei se menettäisi lämmöneristystään. Tuuleta makuupussi aina käytön jälkeen ja säilytä makuupussia väljästi. Lue lisää makuupussin hoidosta ja säilytyksestä.
Kirves
Kirveen terä lohkeaa helposti sen osuessa vahingossa kiveen. Tämän takia kirveen huolto on hyvä osata. Lohkeamien hiomiseen käytetään tahkoa, mutta jos sellaista ei ole saatavilla, saa kirveen teroitettua myös keskikarkealla lattaviilalla ja hiomakivellä. Poista terästä epätasaisuudet tahkoamalla tai viilaamalla kohtisuorasti pitkin terän kärkeä. Pyri säilyttämään terän alkuperäinen kaarevuus. Hio sen jälkeen terä teräväksi. Viilaa terästä poispäin työntäen. Viilaa tai tahkoa terä molemmilta puolilta. Oikea teräkulma on kirveelle noin 30 astetta. Viimeistele työ hiomakivellä.
Puukko
Puukkoa teroitettaessa hiomakivi laitetaan tasaiselle alustalle. Katso, että terän kulma pysyy samana koko ajan. Puukko teroitetaan hiomalla tasaisesti hiomakiveä vasten pyörivin liikkein.
Saha
Sahan teroittaminen on työlästä ja sitä tuskin kannattaa ryhtyä itse tekemään. Sen sijaan sahan tylsymistä voidaan ehkäistä pitämällä saha puhtaana, kuivana ja suojattuna. Tällöin saha ei ruostu ja terä säilyy pidempään hyvässä kunnossa. Saha tulee kuivata heti retken jälkeen, ja mielellään myös retken aikana. Terä kannattaa ensin pyyhkiä rätillä tai paperilla mahdollisimman kuivaksi, ja sen jälkeen vielä ripustaa ilmavasti kuivumaan. Jos terä pääsee erittäin huonoon kuntoon, voi sen suurimmassa osassa sahoja vaihtaa. Terän ruostumista voi estää öljyämällä sahaa.
Pikkuniksejä
- Jos vetoketju on juuttunut kiinni, sitä voi hangata lyijykynällä, kynttilällä tai huulirasvalla.
- Nahkakengät saa vedenpitäviksi pellavaöljyllä tai kenkärasvalla.
- Kenkiin sateesta tai suolasta tulleet valkoiset raidat saa pois pyyhkäisemällä niitä etikkaliuoksella.
- Märät kengät saa nopeammin kuiviksi, kun niihin työntää sanomalehtipaperia. Saappaan varsiin voi työntää rullalle käärityt sanomalehdet. Ne imevät kosteutta ja pitävät varren pystyssä.
- Veritahrat irtoavat kylmällä suolavedellä.
- Steariinin saa pois vaatteista jäähdyttämällä vaatetta pakastimessa ja murtamalla käsin irti lähtevä steariini. Laita talouspaperia kankaan molemmin puolin ja silitä haalealla silitysraudalla.
- Pihkan saa pois vaatteista konetiskiaineella.