- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Retkikeittimet
Retkikeitin on yksi tärkeimmistä retkeilyvälineistä, sillä avotulen teko on kielletty ilman maanomistajan lupaa. Retkikeitintä on turvallista käyttää myös maastopalovaroituksen aikana.
Keitintä hankittaessa on hyvä miettiä omia retkeily- ja ruuanlaittotarpeita sekä käyttöolosuhteita. Satunnainen kesäretkeily metsämaastossa ei vaadi samanlaisia ominaisuuksia keittimeltä kuin talviretkeily tai pitkät vaellukset avotunturissa. Keitinten ominaisuuksia vertailtaessa kannattaa huomioida keittimen paino, tilavuus, turvallisuus ja helppokäyttöisyys. Harrastaako esimerkiksi pääasiassa veneilyä tai melontaretkeilyä, jolloin keitintä ei tarvitse kantaa? Lisäksi on syytä selvittää, kuinka helposti keittimen vaatimaa polttoainetta on saatavilla. Tämä on erittäin tärkeä näkökohta, jos retkeilee ulkomailla. On myös hyvä muistaa, ettei lentokoneessa saa kuljettaa mukanaan retkikeittimen polttonesteitä tai kaasua.
Hyviä yleiskeittimiä ovat ns. myrskykeittimet, joissa polttimen tuulisuojassa on kattiloiden pidikkeet. Spriipolttimena on avonainen rasia, mutta useisiin malleihin on erillisenä varusteena saatavana myös paineella ja kaasu- tai nestemäisellä polttoaineella toimivat, suljetun polttoainejärjestelmän polttimet. Viimeksi mainitut tarvitsevat esilämmityksen. Markkinoilla on lukuisia kevyitä eri polttoaineilla toimivia polttimia, jotka ovat tehokkaita, mutta tarvitsevat lisävarusteena erillisen tuulisuojan.
Ennen retkelle lähtöä on tutustuttava mukaan otettavan keittimen rakenteeseen ja käyttöohjeisiin, jotta osataan käyttää sitä turvallisesti ja tarvittaessa tehdä pieniä korjauksiakin. Tärkeää on myös tarkastaa ja koekäyttää keitin ennen lähtöä.