- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Hätätilanteet
Miten toimia, jos on joutunut vaaraan
Vaara- ja hätätilanteeseen joudutaan aina yllättäen. Ensireaktiona on säikähdys, joka voi olla pelonomainen. Mikäli säikähtämisen pystyy voittamaan, on saavutettu paljon. Jos ensisäikähtäminen kehittyy peloksi, ollaan siirtymässä vaaratilanteesta hätätilanteeseen.
Ota tilanne haltuun
Vaaran ilmetessä on mahdollisimman nopeasti saatava tilanne rauhoittumaan ja "normalisoitumaan". Normalisoituminen nopeutuu, jos ryhmän johtaja ottaa johtovastuun tapahtumapaikalla. Auttaa myös, jos ryhmä on varautunut tilanteeseen ja jopa tehnyt siihen liittyviä harjoituksia.
Tilanteen rauhoituttua ryhmä arvioi, mitä on tapahtunut, mikä on vaaran merkitys ja mitä eri mahdollisuuksia on tulevalle toiminnalle. Johtaja päättelee, onko tilanne vakava, ja hälyttää tarvittaessa apua hätänumerosta 112. Johtaja huolehtii omasta, autettavien ja muiden paikalla olijoiden turvallisuudesta. Paikalla olevia pyydetään auttamaan ja annetaan heille toimintaohjeita.
112 Suomi -mobiilisovellus
Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Retkikohteilla on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.